Anton Stam en Toby Tan over werken als data scientist bij Ordina

13 november 2020 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Anton Stam en Toby Tan werken inmiddels allebei zo’n vijf jaar bij Ordina als Data Scientist. De twee adviseurs vertellen over hun ervaringen bij de IT-dienstverlener.

“Toen ik in zo’n vijf jaar geleden bij Ordina startte, was dat mijn eerste baan”, vertelt Anton Stam. “Ik werd vooral aangetrokken door het opleidingsprogramma dat Ordina bood. Ik kreeg de eerste twee maanden elke dag trainingen over data science, business intelligence en consultancy. Dat vond ik erg leerzaam, vooral omdat de trainingen veel praktischer waren dan ik van de universiteit gewend was. Het feit dat Ordina ook later in de loopbaan blijft investeren in trainingen heeft ook meegespeeld bij mijn keuze voor het bedrijf.”

Ook Toby Tan begon in 2016 bij Ordina: “Na mijn studie zocht ik vooral een plek waar veel ruimte was voor zelfontwikkeling. Het opleidingsprogramma van Ordina op het gebied van business intelligence en data science, en het feit dat je als consultant een kijkje in meerdere keukens neemt, hebben voor mij de doorslag gegeven om te kiezen voor deze organisatie.”

Anton Stam, Toby Tan, Ordina

Ordina en de kracht van data

“In 2016 kon je nog geen data science studeren aan de universiteit”, legt Data Scientist Stam uit. “Ik was destijds in het bezit van een University College-bachelorgraad, behaald aan de Universiteit Utrecht en was halverwege mijn masteropleiding Econometrie toen ik bij Ordina solliciteerde. Het meeste van wat ik weet over data science heb ik dus bij Ordina geleerd, vooral door trainingen en zelfstudie. Tegenwoordig kun je wel echt data science-studies volgen, daar ben ik eigenlijk wel jaloers op.”

Tan rondde aan de Erasmus Universiteit de master Behavorial Economics af. “Deze kwantitatieve studie focust zich op het modelleren, analyseren en beïnvloeden van individueel gedrag. De studie sluit goed aan op het opleidingsprogramma Business Intelligence & Data Science bij Ordina waarin ik in korte tijd de benodigde bagage kreeg om gave projecten te doen voor onze klanten. Door de ervaring op deze projecten en de ruimte die ik kreeg van Ordina voor zelfontplooiing heb ik me ontwikkeld tot een ervaren Data Scientist.”

Aan de slag

Momenteel zit Stam op een project bij de Rabobank. “Ik zit bij de risico-afdeling van de bank. Hier werken bijvoorbeeld mensen die berekenen hoe hoog de rente op de hypotheken moet zijn. Binnen de afdeling wordt veel gebruikgemaakt van Dataiku, een webapplicatie die goed is in twee belangrijke dingen: het hele analyseproces op één plek samenbrengen en zorgen dat mensen met verschillende expertises goed met elkaar kunnen samenwerken.”

Binnen de afdeling werkt Stam in een team dat de implementatie van Dataiku begeleidt. “Ik begeleid de Rabobank-medewerkers bij de overstap naar Dataiku. Ik zorg ervoor dat ze hun werk goed kunnen doen in de software. Om dat werk goed te kunnen doen, moet ik veel weten over data science, zodat ik het werk begrijp dat de mensen bij de Rabobank doen. Daarnaast moet ik goede trainingen geven, medewerkers coachen en processen bedenken en begeleiden. Erg leerzaam allemaal!”

Tan zit momenteel op een project binnen Havenbedrijf Rotterdam. “Ik werk daar bij de afdeling Digital Business Solutions. Daarbinnen bedenken, testen, ontwikkelen en vermarkten we digitale producten voor havens, maar ook voor andere partijen, bijvoorbeeld degene die zakendoen in of via havens. Denk bij die digitale producten onder meer aan applicaties die de procesketen efficiënter proberen te maken.”

Binnen de Digital Business Solutions afdeling is Tan werkzaam binnen het Lab. “Dit is een team van Product Leads en Data Scientists die nieuwe ideeën verzamelen en bedenken om deze vervolgens testen. Ik ben verantwoordelijk voor de technische validatie van nieuwe ideeën. Dit betekent dat ik vaak bezig ben met het creëren van algoritmes om een idee te testen. In deze experimentele fase beslissen we of er toekomstmuziek in het idee zit of dat we het nog even in de koelkast moeten zetten.”

Op de juiste plek zitten

Stam geeft aan dat hij op z’n plek zit bij Ordina omdat het een menselijk bedrijf is waar hij de kans krijgt om zichzelf te ontwikkelen. “Daarnaast vind ik het ook leuk dat je als consultant bij verschillende bedrijven binnenkomt. Op die manier ontmoet ik namelijk allerlei interessante mensen. Hierdoor is eigenlijk geen enkele dag hetzelfde. Dat maakt werken bij Ordina bijzonder levendig.”

Tan wijst op de ruime mogelijkheden die Ordina biedt voor zelfontplooiing. “In relatief korte tijd heb ik door uitdagende projecten en nevenactiviteiten grote stappen gemaakt en daar ben ik Ordina dankbaar voor. Daarnaast hangt er bij Ordina een gepaste informele sfeer met slimme en enthousiaste collega’s. Dat past wel bij me!”