Quint neemt meerderheidsbelang in big data firma Anchormen

27 oktober 2020 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Digitale transformatie-specialist Quint heeft een meerderheidsbelang genomen in Anchormen, een bedrijf dat klanten helpt betere inzichten uit data te ontsluiten.

Door de overname voegt Quint een team van 60 consultants en staf toe binnen thuismarkt Nederland en brengt hiermee het totale wereldwijde personeelsbestand naar meer dan 350 professionals. Opgericht in 1992, is Quint met het hoofdkantoor gevestigd in Amsterdam en telt het bedrijf vijf internationale kantoren, verspreid over Europa, het Amerikaanse continent en Azië.

Quint’s service portfolio is gecentreerd rondom digitaal gedreven verandering en modern project management, met belangrijke diensten als digitale strategie, sourcing-advies, agile werken, Lean, DevOps, cloud en IT governance.

Quint koopt meerderheidsbelang in big data firma Anchormen

Het kantoor beschikt ook over een groeiende data management praktijk, die door de krachtenbundeling met Anchormen aanzienlijk wordt versterkt.

Anchormen

In 2000 werd Anchormen opgericht in Groningen door oprichters Erik Smit en Martin Schepers, aanvankelijk als techspecialist. In 2008 breidde het bedrijf zijn activiteiten uit naar Amsterdam, en de afgelopen jaren heeft Anchormen een verschuiving gemaakt naar big data consulting, waarin het zich inmiddels heeft gespecialiseerd. Vandaag de dag opereert het bureau op het snijvlak tussen data consulting, data science, software engineering en opkomende technologieën.

Het was in het bijzonder dit profiel, dat Anchormen tot een aantrekkelijk partner voor Quint maakte, vertelt Maurice Boon, die sinds 2013 als CEO aan het roer staat bij Quint. “Vandaag de dag is digitalisering het nieuwe normaal, en data is een strategische core asset voor het behalen van een concurrentievoordeel en het realiseren van innovatie. Samen met Anchormen zijn we beter gepositioneerd om onze klanten te ondersteunen met hun datagedreven transformaties.”

Met de toevoeging van Anchormen versterkt Quint ook zijn capaciteiten binnen een van de meest populaire segmenten binnen het IT-consulting domein, waaronder artificial intelligence, machine learning en Internet of Things. Dit is waar de expertise van Quint om de hoek komt kijken en waar de twee partners zich op zullen richten. Boon: “Het gaat ons primair om de toepassing van zulke technologieën in een business context, waarbij ‘business value’ voor ons leidend is.”

Door de krachtenbundeling kan Quint zijn klanten onder meer helpen bij het “verhogen van de klanttevredenheid en –retentie”, of het “aanzienlijk verbeteren van de waardeketens”. Of zo kunnen, als onderdeel van Anchormen’s belangrijkste dataproposities, “de onderhouds- en reparatiekosten van klanten sterk worden verlaagd”, zo legt Boon uit.

Meer klantwaarde

Voor Anchormen betekent de overname dat “we nu meer waarde kunnen leveren aan onze klanten”, vertelt Martin Schepers, Managing Director en oprichter van Anchormen, dat onder meer bedrijven als Hallmark, LeasePlan, Heineken, FrieslandCampina, Lohman, de Nationale Politie en Vitens tot zijn klantenkring mag rekenen.

De oprichter is verder blij dat Anchormen zich aansluit bij een bedrijf met de reputatie en cultuur van Quint. Hij geeft aan: “Quint zet de toon als het aankomt op digitale transformatie en bereikt organisaties die willen innoveren en het verschil willen maken met data.”

Quint kan in ons land inderdaad bogen op een sterke reputatie. Sinds de oprichting in 1992 viel het bedrijf al meermaals in de prijzen en is het vooral bekend als een van ’s werelds top outsourcing adviesbureaus. En ook vanuit een HR-oogpunt heeft Quint diverse awards ontvangen voor goed werkgeverschap.

Quint heeft het meerderheidsbelang in Anchormen gekocht van VX Company, dat in 2016 instapte. De transactie markeert de eerste deal van Quint sinds de zomer van 2018, toen het Paphos Group overnam.

Consulting M&A in het data science segment

Het nieuws over de krachtenbundeling tussen Quint en Anchormen komt op een tijdstip waarop er toenemende M&A interesse is in de markt in data science consultancypartijen. In Nederland sloot in mei van dit jaar data specialist Finavista zich aan bij het Belgische Cegeka, terwijl ICT-reuzen Atos en Capgemini eerder dit jaar hun data science praktijken versterkten met transacties in de VS (Miner & Kasch) en Zweden (Advectas).