Kreeg Deloitte €20.000 per pagina voor adviesrapport?
Volgens CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt heeft Deloitte rond de twee miljoen euro gekregen van de Belastingdienst voor een 100 pagina-tellend rapport. Als dit waar is komt dat neer op een duizelingwekkende €20.000 per pagina.
In het rapport, dat afgelopen mei werd opgeleverd, neemt Deloitte de cultuur bij de Belastingdienst onder de loep. De conclusies van het Big Four-kantoor liegen er niet om: medewerkers zijn bang om fouten te maken, voelen zich niet gehoord en er is te veel afstand tussen de verschillende hiërarchische lagen binnen en buiten de organisatie.
Zoals ook in het rapport wordt opgemerkt, vond het onderzoek plaats in een tijd dat de Belastingdienst sowieso al onder een vergrootglas ligt vanwege de kindertoeslagaffaire. Honderden ouders werden, deels op basis van etnisch profileren, ten onrechte aangemerkt als fraudeurs en moesten vaak duizenden euro’s terugbetalen. In vele gevallen leidde dit tot groot leed. Zo moesten verschillende mensen hun huis verkopen.
De afhandeling van de affaire loopt ook allesbehalve soepel. De verantwoordelijke staatssecretaris Menno Snel – die tevens degene was die Deloitte opdracht gaf tot het cultuuronderzoek – heeft inmiddels het veld geruimd, en ook zijn opvolger Alexandra van Huffelen staat alweer onder druk omdat nog steeds maar weinig getroffen ouders zijn gecompenseerd.De woede van Omtzigt richt zich ook niet puur op het feit dat Deloitte twee miljoen euro krijgt voor zijn rapport, maar dat het bureau is uitbetaald terwijl de meeste getroffen ouders nog altijd geen cent compensatie hebben ontvangen.
“Er zijn deze zomer een paar nare dingen gebeurd”, zei Omtzigt op Radio 1. “Deloitte is ingehuurd, ze hebben daar overigens twee miljoen euro voor gekregen, terwijl er de hele zomer nog geen miljoen aan schade is uitbetaald. Er wordt dus twee keer zoveel uitgegeven aan één adviseur. Dit is totaal gekmakend.”
Op Twitter kreeg Omtzigt bijval van Geert Jan Knoops. De topadvocaat voegde toe dat het ook moeilijk uit te leggen valt dat Deloitte twee miljoen krijgt terwijl het kabinet tegelijk aangeeft dat er geen geld beschikbaar is voor hogere lonen in de zorg.
Tegenover Accountancy Vanmorgen nuanceerde Knoops zijn tweet: “Mijn tweet zag niet op de declaratie zelf (kan ik geen oordeel over geven) maar op de prioriteit van het uitbetalen van nota’s aan deskundigen (die uiteraard betaald dienen te worden) vergeleken met de uitbetaling van schade aan gedupeerden. In mijn opinie had die volgorde van uitbetaling anders kunnen worden geprioriteerd.”