Mendix en Power BI combineren om gebouwbeheer inzichtelijk te maken

07 augustus 2020 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Bij ‘gebouwbeheer’ denken veel mensen aan het beeld van een conciërge die langskomt om een lamp te vervangen. Vooral bij grotere gebouwen behelst gebouwbeheer echter vaak veel meer. Zoveel meer dat First Consulting bij een recent project besloot om Mendix en Power BI te combineren om het benodigde inzicht te verschaffen in de beschikbare data. Waarom is gebouwbeheer groter dan wordt gedacht, welke data speelt hierbij een rol en waarom de keuze voor Mendix en Power BI?

Opmars van IoT

Gebouwbeheer is tegenwoordig veel uitgebreider en complexer dan voorheen. Niet alleen gaat het om duizenden assets, zoals lampen, ventilatoren en radiatoren, maar tevens geldt dat een kleine wijziging in een configuratie het hele systeem in de war kan brengen. Denk bijvoorbeeld aan energieregelingen waarbij het hele gebouw automatisch op temperatuur gehouden dient te worden. 

Sinds de opkomst van IoT is gebouwbeheer een snel veranderende business geworden. Systemen worden nu automatisch aangestuurd door gebouwbeheersystemen die constant de status van een gebouw meten. Daarnaast is er een opmars in preventive maintenance, het automatisch kunnen detecteren van fouten in losse assets, zodat gebouwbeheerders al een monteur kunnen sturen voordat de gebruikers het probleem opmerken. 

Een direct gevolg hiervan is dat de traditionele rol van gebouwbeheerder wordt vervangen door de rol van regievoerder over een gebouw. Deze verandering brengt echter ook nieuwe uitdagingen met zich mee: 

  1. Hoe houd ik als gebouwbeheerder mijn gebruikers in deze moderne tijd goed geïnformeerd over de status van hun gebouw(en)?
  2. Hoe kan ik als regievoerder van een gebouw mijn gebruikers met nieuwe middelen het best ondersteunen?

Eén van de grotere spelers op het gebied van gebouwbeheer worstelde met deze vragen en besloot tot het opzetten van één centraal gebruikersportaal dat hét contactpunt moest worden tussen gebruikers en gebouwbeheerder. First Consulting werd gevraagd om te helpen bij het bouwen van dit gebruikersportaal, een typische use case passend binnen hun technology-domein.

Mendix en Power BI combineren om gebouwbeheer inzichtelijk te maken

Requirements-analyse: Power BI én Mendix als technologieën

De opdrachtgever had reeds een duidelijke set aan requirements opgesteld voor dit nieuwe gebruikersportaal:

  • Het gebruikersportaal wordt gebouwd in een Mendix-omgeving
  • Voor de gebruiker is dit portaal het single point of contact
  • De gebruiker kan nieuwe incidenten met betrekking tot assets aanmaken en de status van huidige incidenten inzien
  • De gebruiker kan uitgebreide rapportages en trendgrafieken zien van onder meer energiekosten, downtime van systemen en oplostijden van incidenten

Door succesvolle implementaties bij andere opdrachtgevers op het gebied van Mendix-applicaties alsook Business Intelligence weet First Consulting dat rapportages en trendgrafieken beter tot hun recht komen in een BI-tool als Power BI. Het gebruik van twee verschillende tools strookt echter niet met de voorwaarde voor een single point of contact.

Vandaar dat Power BI embedded, een techniek om Power BI-rapportages te integreren in webapplicaties zoals een Mendix-applicatie, geïntroduceerd werd. Met Power BI embedded wordt de kracht van zowel Power BI als Mendix volledig benut: 

  • Mendix wordt gebruikt om snel een volwaardige webapplicatie neer te zetten met de benodigde functionaliteit zoals het inloggen en het aanmaken van incidenten
  • Power BI wordt gebruikt voor het maken van trendrapportages met uitgebreide filteropties

Tevreden opdrachtgever als eindresultaat

De opdrachtgever had nog niet eerder met Power BI embedded gewerkt. Samen met de opdrachtgever heeft First Consulting daarom gekeken naar de uitdagingen rondom security, performance en schaalbaarheid van Power BI embedded. Hiervoor biedt Microsoft, een technology partner van de opdrachtgever, een breed assortiment aan beveiligingsopties om uit te kiezen. Gekozen is voor een aanpak in meerdere lagen, beginnend met Azure Active Directory B2B om gebruikers te authenticeren met daarnaast Power BI Row-Level Security om gebruikers in Power BI te autoriseren tot specifieke data. 

Inmiddels zijn de eerste twee Power BI embedded reports in het Mendix-portaal klaar en wordt er gewerkt aan een uitbreiding van rapportages. Door goed te luisteren naar het einddoel van de opdrachtgever kon First Consulting de beste oplossing voorstellen, met een tevreden opdrachtgever als eindresultaat.