InContext lanceert twee tools voor virtueel samenwerken

06 mei 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd

InContext heeft twee nieuwe tools gelanceerd die virtuele teams helpen hun samenwerking te optimaliseren. ‘Fizzinity’ is een spel dat teambuilding bevordert, en met ‘TeamworkQT’ leren teams vraagstukken en problemen binnen hun team te herkennen én op te lossen. 

Eén van de uitdagingen voor werkend Nederland tijdens de coronacrisis is het goed laten functioneren van teams. Hoe werk je plezierig en effectief samen als iedereen op afstand werkt? InContext Consultancy Group helpt organisaties en hun mensen helpt om het beste uit zichzelf te halen, onder meer door de samenwerking te verbeteren. Het Baarnse adviesbureau heeft daartoe twee online tools ontwikkeld die organisaties kunnen helpen in deze uitdagende tijd.

Fizzinity

De eerste tool, Fizzinity, legt de nadruk op dicht bij elkaar zijn, ondanks de fysieke afstand die we momenteel moeten bewaren. Juist nu collega’s remote werken is hecht teamwork van cruciaal belang. Met de Fizzinity-app kan op afstand aan teambuilding worden gewerkt.

Het is een spel dat online met het hele team gespeeld kan worden. Ieder teamlid vult van tevoren vragen in, zoals: ‘Welke rare hobby heb je?’, of ‘Welke quote typeert jou?’. Vervolgens kunnen de teamgenoten tijdens het spel de hobby’s, quotes en andere input proberen te koppelen aan de juiste persoon. Ook kan het team gezamenlijk raadsels oplossen, zijn er uitbeeldingsopdrachten en zijn er individuele vragen. Uiteindelijk telt echter de teamscore.

InContext lanceert twee tools voor virtueel samenwerken

“Het spel versterkt de onderlinge band, maakt teamleden trots en stimuleert ze de succesverhalen van het team te delen”, aldus InContext. “Door middel van opdrachten leer je jouw collega’s beter kennen, verbeter je de samenwerking en heb je bovenal veel plezier. En ben je weer met elkaar in verbinding. Het online spel heeft de fun en energie van een pubquiz, maar is daarnaast ontworpen om de samenwerking en communicatie binnen jouw team te verbeteren. Spelenderwijs ontdek je wat nodig is om complexe vraagstukken als team samen aan te pakken.”

TeamworkQT

Daarnaast is er TeamworkQT, waarmee teams meer gericht en inhoudelijk kunnen kijken naar de manier waarop ze samenwerken en de problemen waar ze daarbij tegenaanlopen. Medewerkers krijgen meer inzicht in de vraagstukken en problemen die spelen binnen hun team, en krijgen handvatten aangereikt om deze op te lossen in een zelf gekozen voorkeursstijl.

“Als team krijg je inzicht in elkaars kwaliteiten en leer je deze beter te waarderen en in te zetten”, stelt InContext. “Dit draagt bij aan een betere teamsfeer, inclusie en samenwerking.” De tool werkt met het Quadrality-platform, een online, interactieve spelomgeving waarbinnen deelnemers herkenbare teamuitdagingen tegenkomen, keuzes maken en de consequenties daarvan ervaren en leren begrijpen.

Zo leren de teamleden elkaar aan te spreken en het echte gesprek te voeren, en hoe ze kunnen zoeken naar manieren om verschillen te overbruggen. Ook draagt de tool bij aan de wederzijdse herkenning en waardering van de kwaliteiten van de verschillende teamleden en het team als geheel.

Interactie en dialoog

InContext onderstreept met de twee tools het belang dat het bureau toekent aan open communicatie, en de belangrijke rol die daarin is weggelegd voor wederzijdsheid: “Onze online leertools zijn niet ontwikkeld om alleen te zenden, maar juist om interactie en dialoog te stimuleren. We dagen deelnemers uit om uit hun comfortzone te stappen, om nieuwe vaardigheden te leren en te experimenteren met gedrag. Onze tools zijn uitdagend, motiverend en fun!”