40 headhunters ondertekenen code voor vrouwen in topposities

30 juni 2020 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Het aantal werving & selectiebureaus en headhunters dat de Executive Search Code van Talent naar de Top heeft ondertekend is de grens van 40 gepasseerd.

Stichting Talent naar de Top is in 2007 opgericht op initiatief van de Rijksoverheid, VNO-NCW en de SER. Het hoofddoel van de non-profit organisatie is duidelijk: de doorstroom van vrouwen en divers talent naar managementposities te versnellen. “Onze missie is diversiteit en inclusiviteit in de top de norm te maken”, zo valt te lezen op de eigen site.

Dit doet Talent naar de Top enerzijds door bedrijven en publieke sector-instellingen te stimuleren om diversiteit en inclusiviteit mee te nemen in hun zoektocht naar nieuwe leiders. Anderzijds probeert de stichting een vergelijkbare bewustwording te creëren aan de aanbodzijde, bij headhunters.

Executive Search Code

De belangrijke bijdrage van headhunters

Zo goed als alle plaatsingen op topniveau worden bemiddeld door werving & selectiebureaus, en het zorgen dat zij waarde hechten aan diversiteit vormt een belangrijke ‘driver’ als het erom gaat vrouwen ook voor managementposities in aanmerking te laten komen.

“De Executive Search Code erkent de belangrijke rol die executive search-bureaus vervullen bij het realiseren van meer diversiteit in topposities”, aldus Yelly Weidenaar, directeur van Talent naar de Top. 

Met de toetreding van Berenschot is het aantal executive search bureaus dat de Code heeft ondertekend afgelopen maand gestegen tot boven de 40, een “mooie mijlpaal”, aldus Weidenaar. “Diversiteit is een strategische factor voor een goede besluitvorming en de performance van bedrijven, instellingen en overheden. Bureaus die deze Code ondertekenen dragen daarmee bij aan het bedrijfseconomische én maatschappelijke doel: meer vrouwen in topposities.”

Alle ondertekenaars

De volgende bedrijven hebben de Executive Search Code ondertekend: 

Berenschot, Boyden Global Executive Search, Brightheads, Brightlinck Executive Search, Boer & Croon, Chasse Executive Search, Confius Executive Search, De Vroedt en Thierry, Dicke Röell Breedveld, Ebbinge, Egon Zehnder, &Female Capital, Holtrop Ravesloot, Partners at Work, The Executive Network, Van der Laan en Company, Vanderkruijs, McDermott + Bull, Yess International Consultants, Maes & Lunau, Leaders Trust, Rieken & Oomen, Spencer Stuart, N2Growth, Kienbaum, Amrop, Talent Performance, Page Executive, Computer Futures, Movimento, Wesselo & Partners, Klausschmit & Partners, 360Careers, Corporate Casting, Stanton Chase, Escalier, Odgers Berndtson, Ç&Q Executive Search, Korn Ferry, Pedersen & Partners, Russell Reynolds. 

Een lijst van alle ondertekenaars van de Executive Search Code

Al deze bureaus zijn de volgende negen committments aangegaan, waarmee ze divers talent naar de top ondersteunen:

Wij verklaren hierbij dat:

  • … wij selecteren op zowel masculiene als feminiene kwaliteiten
  • … wij bij het presenteren van een long en short list streven naar een minimum percentage van ...% vrouwen.
  • … wij de benodigde ondersteuning bieden om de kandidaten voor te bereiden op interviews en het proces.
  • .. wij tijd zullen investeren in het opbouwen van relaties met vrouwelijk kandidaten met executive potentieel.
  • … wij waarborgen dat opdrachtgevers bij het evalueren van kandidaten voldoende er voor waken dat zij specifieke masculiene kwaliteiten en ervaring overwaarderen.
  • … wij cliënten zullen adviseren over best practices op het gebied van ‘induction’ en ‘onboarding’ processen, zodat nieuwe – afwijkende – kandidaten snel hun rol kunnen vervullen.
  • … wij op onze website en bij marketinginitiatieven tonen dat we werken aan de verbetering van diversiteit op topniveau.
  • … wij het Charter Talent naar de Top actief onder de aandacht brengen bij onze opdrachtgevers.
  • … wij ons jaarlijks laten monitoren op de bijdrage die wij leveren aan de vergroting van diversiteit in topposities.