Tiny Rieken als ridder met pensioen

11 december 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Tiny Rieken, oprichtster van Rieken & Oomen, is met pensioen gegaan. Dat is niet geheel onopgemerkt gebleven: tijdens haar afscheidsreceptie werd ze verrast door de burgemeester van Maastricht, die haar een koninklijke onderscheiding gaf. Daarmee werd Rieken geëerd voor haar bijdrage aan de doorstroom van vrouwen naar de top. 

Het is 1988 als Tiny Rieken besluit in Maastricht haar eigen werving- en selectiebureau op te richten – niet een doorsneebureau, maar eentje speciaal voor vrouwelijke managers en bestuurders. Ze werkt op dat moment bij Steunpunt Vrouw en Werk. Daar ziet ze hoeveel moeite vrouwen hebben om door te dringen tot de top van bedrijven. En hoe de mannen in de top vooral andere mannen aanstellen en zich ondertussen afvragen of er wel geschikte vrouwelijke kandidaten bestaan.

“Ze wilden best graag vrouwen in bepaalde functies, maar wisten niet goed waar ze die konden vinden”, vertelt Rieken in gesprek met DeLimburger. “Ik herinner me een van de eerste opdrachten: een directeur Sociale Dienst. Mijn werkwijze was dat ik eerst meer wilde weten over de organisatie, wat speelt er, hoe is het management en hoe oprecht willen ze een vrouw. Dan maakte ik een functieprofiel en zocht daar de juiste vrouwen bij. Dat lukte vrijwel altijd.”

Onlangs besloot de inmiddels 70-jarige Rieken dat het tijd was om met pensioen te gaan. Ruim 30 jaar na zijn oprichting heeft Rieken & Oomen vele vrouwen weten te plaatsen in mooie, aansprekende (top)functies. Reden genoeg om haar te eren met een koninklijke onderscheiding meende Annemarie Penn-Ter Strake, de burgemeester van Maastricht. Tijdens haar afscheidsreceptie mocht Rieken tot haar grote verrassing de onderscheiding ontvangen uit handen van Penn-Ter Strake, zodat ze zich nu ridder in de Orde van Oranje Nassau mag noemen.

Tiny Rieken als ridder met pensioen

Terwijl Rieken trots is op haar bijdrage aan de verbetering van de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt, benadrukt ze dat er nog veel ruimte is voor verbetering. “Het niveau van de banen van vrouwen wordt nog vaak onderschat”, stelt ze in DeLimburger. “Van parttimewerk wordt gedacht dat het niet veel voorstelt. Het denken over het werk van de man en het werk van de vrouw is anders. Hun cv’s worden daarom ook anders gelezen.” 

Ze legt daarbij uit dat dergelijke dynamieken zich uiteindelijk doorvertalen in de maar niet kleiner wordende loonkloof, en dat vrouwelijk werk ook in aanzien nog steeds lager wordt gewaardeerd: “Naarmate er meer vrouwen werken in een bepaalde sector, degradeert het aanzien van het beroep. En het salaris.”

Tegelijkertijd ziet ze gelukkig ook vooruitgang. Zo is het merendeel van de afgestudeerden vandaag de dag vrouw, zetelen vrouwen steeds vaker in raden van toezicht en is het niet langer vanzelfsprekend dat (alleen) de vrouw minder gaat werken zodra er een kind wordt geboren.

Desondanks is er dus nog veel werk aan de winkel. Rieken zelf is nu met pensioen, maar Rieken & Oomen – dat sinds 2016 deel uitmaakt van Rijnconsult – blijft zich dan ook inzetten voor de positie van vrouwen in het bedrijfsleven en de bredere maatschappij. Het bedrijf richt zich echter al jaren niet meer uitsluitend op vrouwen. “Want diversiteit is meer dan alleen mannen versus vrouwen”, aldus het bureau. “Het gaat ook over diversiteit in persoonsprofielen, achtergrond en culturele bagage. Meer diversiteit leidt tot betere resultaten en creëert een organisatiecultuur die doelgerichter, professioneler, innovatiever en toegankelijker is, gericht op de menselijk maat.”