Adviseurs helpen stichting Selva met innovatieve ideeën

12 juni 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Vorige week organiseerde het Young Consulting Network (YCN) een digitale adviessessie met Stichting Selva, een non-profit organisatie die zich inzet voor de inheemse bevolking van de Amazone in Ecuador.

Het centrale thema van de sessie was het businessmodel van Selva, dat na lange tijd aan doorontwikkeling toe is. De Nederlandse fondsen waar Selva de afgelopen tien jaar sterk op heeft geleund blijken in deze tijd niet meer toekomstbestendig. Reden genoeg dus om de jonge adviseurs van het YCN in te schakelen bij het ontwikkelen van een toekomstbestendige businesscase.

Gezien Covid-19 en het feit dat medewerkers van de stichting vanuit Ecuador wilden aanhaken, werd gekozen voor een digitaal event via Zoom. Lourens de Groot, Pieter Brouwer en Arno Ambrosius, allen vertegenwoordigers van stichting Selva, bleken fantastische verhalenvertellers te zijn en namen de groep eerst vol bevlogenheid mee in het belangrijke en onmisbare werk van Selva.

De belangrijkste speerpunten van Selva zijn medische zorg, juridisch advies en support, zelfredzaamheid en behoud van flora en fauna in het regenwoud. Het gebied wordt bedreigd door de olie-industrie en ontbossing, wat zorgt voor sterke vervuiling en problematiek in het gebied. Een belangrijk en actueel thema gezien de klimaatverandering.

Selva zet zich in voor de inheemse bevolking van de Amazone

Vervolgens gingen de vijftien adviseurs in drie kleinere break-out groepen aan de slag met het onderwerp. Daaruit kwamen verrassende ideeën naar voren. “Ze weten heel goed welke kanalen aangeboord kunnen worden om ervaringen uit Ecuador uit te wisselen en daarmee geld binnen te krijgen”, aldus Lourens de Groot, voorzitter van stichting Selva.

De ideeën die aan bod kwamen, varieerden van het betrekken van universiteiten bij onderzoek, tot aan betere marketingstrategieën en QR-codes op koffiebekers voor Tikkie-donaties. “Doneren is niet meer dan deze tijd, investeren is het nieuwe doneren”, zei een van de consultants.

Een andere consultant opperde het idee om MVO-budgetten van bedrijven aan te boren door bijvoorbeeld leiderschapstrajecten in de jungle aan te bieden. Zulke ‘real life’- en ‘high impact’-ervaringen worden almaar populairder onder bedrijven, in hun zoektocht leiders te helpen hun vaardigheden verder te ontwikkelen of beter onderling samen te werken.

Vanuit Ecuador laat Pieter Brouwer weten dat hij blij is met de inspiratie die door de consultants is geleverd: “Ik kom woorden tekort om het Young Consulting Network te bedanken voor het organiseren van de zoommeeting met hun achterban.” Ook waardeert hij de inhoud van de sessie: “Fantastische ideeën allemaal, waaruit we een selectie kunnen maken welke in eerste instantie haalbaar zijn voor ons om uit te voeren”. In de vergadering die de stichting volgende week houdt, zal een prioriteitenlijst worden gemaakt van alle verschillende verbetersuggesties.

Het Young Consulting Network van de ROA is een open kennisplatform voor consultants t/m 35 jaar. Adviseurs van ieder bureau – dus niet enkel ROA-leden – kunnen lid worden van het netwerk.