Sas Terpstra keert terug naar TwynstraGudde

11 juni 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Vier jaar nadat hij adviesbureau TwynstraGudde heeft verlaten voor een nieuwe uitdaging, keert Sas Terpstra nu terug naar het oude nest als Senior Adviseur. 

De afgelopen jaren was Terpstra werkzaam als programmamanager Water en Bodem bij de ambtelijke opdrachtgever voor watervraagstukken in Brabant. Hij was verantwoordelijk voor het waterbeleid bij de provincie Noord-Brabant. In die rol heeft Terpstra watervraagstukken stevig verankerd in onder meer de Omgevingsvisie, heeft hij samenwerkingsrelaties verstevigd en hielp hij bij het formuleren van beleid.

Een van de projecten waaraan hij werkte was het vernieuwen van het Grondwatermeetnet van de provincie Noord-Brabant. Dit net is nodig om de toestand van het grondwater te monitoren, en beslaat circa 300 locaties met zo’n 725 filters op diverse diepten, variërend van freatisch tot wel 500 meter onder maaiveld. 

Hij zal zijn ruime ervaring opgedaan in de watersector nu gaan inzetten om TwynstraGudde te helpen bij het verbeteren van zijn positie in de markt. Terpstra is benoemd tot Senior Adviseur en zal samen met Evelien van der Kuil en Stan Duifhuizen leiding geven aan de adviesgroep WaterKlimaat.

 Sas Terpstra, Senior Adviseur, TwynstraGudde

De adviesgroep WaterKlimaat helpt overheden en lokale overheidsinstanties met watermanagement en klimaatbeleid. Zo werkt de groep met gemeenten aan het beter anticiperen op overstromingen, heftige neerslag, hitte en droogte. Daarnaast houdt de praktijk zich bezig met het definiëren van hoe openbare ruimte het klimaatbeleid kan ondersteunen. De adviesgroep werkt ook samen met bijvoorbeeld waterschappen aan de uitvoering van complexe programma’s. 

Het is onder meer die missie die Terpstra heeft doen besluiten om zijn rentree te maken bij het adviesbureau, waar hij eerder al zo’n 10 jaar doorbracht: “Voldoende en schoon water, vitale bodem, duurzame landbouw en robuuste natuur zijn essentieel voor Nederland. We doen onszelf als maatschappij enorm tekort als we dit niet op orde hebben. In een wereld vol transities en crises vind ik het belangrijk om terug te gaan naar mijn basis.” 

Volgens een onderzoek uit 2019 is klimaatverandering een van ‘s werelds grootste extreme risico’s. Waar sommigen nog altijd menen dat dit nog altijd een ‘ver van het bed show’ is, is dat volgens Terpstra al lang niet meer het geval: “Kijk alleen al naar de grote gevolgen van droogte. De huidige inrichting van Nederland is beperkt houdbaar. Dit vraagt veel van partijen: organiserend vermogen, gedeelde verantwoordelijkheid, passende samenwerkingen, slimme combinaties van vraagstukken en gedurfde besluitvorming. Dat is typisch de expertise die wij als TwynstraGudde inbrengen.”