Ervaren IT-consultants maken de overstap naar First Consulting

05 juni 2020 Consultancy.nl

Hans de Klein en Jos van Spronsen, beiden ervaren binnen het IT-vakgebied, hebben de overstap gemaakt naar First Consulting. In dit dubbelinterview vertellen ze over hun interesses en drijfveren, de keuze voor First Consulting, en hoe ze hun start tijdens de coronapandemie hebben ervaren. 

Hans de Klein, 39 jaar, heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring binnen het IT-vakgebied. Hij is zijn carrière gestart als consultant in het business intelligence (BI)-domein en is doorgegroeid tot manager bij een BI consultancyorganisatie. Daaropvolgend heeft Hans als Manager IT binnen de automotive financial services-sector essentiële IT-competenties opgebouwd om de vraag naar digitalisering binnen het bedrijf te kunnen realiseren.

“Ik heb mij in mijn carrière in het bijzonder gericht op business intelligence en analytics, maar heb mezelf de laatste jaren verbreed naar het professionaliseren van de IT-functie en het opbouwen van de juiste IT-vaardigheden om goed aan te sluiten bij de behoefte van vandaag de dag”, vertelt hij. 

De 37-jarige Jos van Spronsen is acht jaar actief geweest als IT-consultant bij de Financial Services-praktijk van Capgemini. “In die periode heb ik mij ontwikkeld op meerdere aandachtsgebieden, zoals procesdigitalisering, business intelligence en analytics, agile software delivery en customer experience engineering”, aldus Jos.Hans de Klein en Jos van Spronsen - First ConsultingHij heeft zowel intern als bij klanten diverse leiderschapsrollen vervuld en ervaring opgedaan in het bankwezen en bij diverse verzekeraars, altijd met een sterke focus op het snijvlak tussen business en IT. De laatste jaren heeft hij zijn focus gelegd op het aanpakken van architecturale vraagstukken en het vormen van een IT capability met een solide serviceportfolio dat aansluit bij de (toekomstige) klantwens en trends in de industrie. 

IT is een breed vakgebied met verschillende toepassingen in vrijwel elke sector. Wat spreekt Hans en Jos het meeste aan in het werk binnen dit domein?

Hans heeft zich vanaf het begin van zijn carrière altijd gericht op de toegevoegde waarde van IT voor bedrijven en hun doelstellingen. “Ik vind het dan ook bijzonder om te zien hoe we de business door middel van IT steeds beter kunnen bedienen. Denk hierbij aan verschaffen van actueel inzicht in de performance van de organisatie, het automatiseren van herhalende administratieve handelingen, maar ook het tot in de woonkamer brengen van online producten en diensten.”

“En dan te bedenken dat ons nog veel meer te wachten staat, met indrukwekkende innovaties op basis van augmented/virtual reality en robots.” Juist in de diversiteit van de mogelijkheden die IT kan bieden en de toegevoegde waarde hiervan, ligt dan ook zijn passie.

Voor Jos speelt deze toegevoegde waarde voor de eindgebruiker ook een grote rol: “Het vinden van de juiste IT-toepassingen voor de eindgebruiker trekt mijn interesse; hoe draagt dit bij aan een betere ervaring of prestatie voor de klant? Hoe zorgen we ervoor dat de rest van de organisatie hier optimaal op aansluit? Welke impact heeft dit op de mensen en processen? En hoe brengen we dit samen onder een agile architectuurfunctie?”

Daarnaast intrigeren vraagstukken omtrent de omgang met snelle veranderingen in de industrie hem zeer: “Ik ben graag bezig met het vormgeven van een passend serviceportfolio vanuit de organisatie dat aansluit op deze veranderingen.” 

Waarom de keuze voor First Consulting?

“Bij First Consulting vind ik precies die combinatie die mij energie geeft”, vertelt Hans. “Allereerst een grote groep collega’s die stuk voor stuk veel energie hebben om de uitdaging aan te gaan, de mouwen opstropen en die tot resultaat willen komen. Daarnaast beschikt First Consulting over uiteenlopende kennis en expertise. Expertise waarmee vanuit de klantprocessen wordt gekeken naar bedrijfsdoelstellingen en hoe IT hier aan kan bijdragen. Voor mij de enige juist volgorde.”

Voor Jos biedt First Consulting een platform om te groeien als business consultant en tegelijkertijd een bijdrage te leveren aan het doorontwikkelen van het Business Technology service portfolio. “Met name het low coding capability-portfolio dat First Consulting daarbij inzet heeft ervoor gezorgd dat ik de overstap heb gemaakt.”

De methodiek die First Consulting hanteert in het oplossen van operationele vraagstukken sluit volgens Jos aan bij de manier waarop veranderingen binnen een organisatie gecontroleerd kunnen worden gerealiseerd.

Hoe is het om te starten tijdens de coronapandemie?

Bij een nieuw bedrijf beginnen in een tijd waarin iedereen door de coronapandemie zoveel mogelijk vanuit huis moet werken is niet makkelijk. “Het is natuurlijk vreemd om thuis, achter de laptop, te beginnen. Kennismakingsgesprekken met collega’s doe je online, maar ook het inwerken bij de klant gebeurt online. Het voelt ontzettend plat en tweedimensionaal”, aldus Hans. 

“Aan de andere kant zie ik hiermee ook wel de kracht van IT in dit soort situaties”, voegt hij toe. “Anders gezegd: het is mooi om te zien dat we thuis ons werk kunnen voortzetten: bellen, beeldbellen, schermen delen, samenwerken aan documenten, documenten delen. Niets is te gek, alles kan.”

Ook voor Jos was het apart om in deze tijd te starten bij een nieuw bedrijf met nieuwe klanten. “Gelukkig was alles prima geregeld, maar het is moeilijk om je eerste kennismaking digitaal te doen. Vertrouwen binnen een relatie bouw je immers het beste op in nabijheid van de persoon zelf. Ik kijk dan er dan ook het meest naar uit weer in het echt samen te kunnen werken met mijn collega’s bij de klant en met de klant. Hoewel we tegenwoordig digitaal steeds beter worden ondersteund, gaat er niets boven fysieke aanwezigheid bij een vergadering of een één-op-één gesprek bij het koffieapparaat.”


Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius - a company of RoyalHaskoningDHV AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Common Eye Conclusion Count & Cooper CPMview Critical Minds De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Drijver en Partners Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius it's public ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens Mount Consulting MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Student Consultant Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Velox Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup