Drie senior consultants over hun eerste jaar bij First Consulting

24 april 2020 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Meer nieuws over

Jeroen Reuling, Danielle van Rooijen en Thomas Pier hebben een jaar geleden alle drie de overstap gemaakt naar First Consulting. Hiervoor waren zij werkzaam bij andere werkgevers in verschillende branches. Ze vertellen over de keuze voor First Consulting en hun ervaringen. 

Wie ben je en hoe zag jouw carrière er tot First Consulting uit? 

Jeroen: Ik ben Jeroen Reuling en ben sinds 1 januari 2019 met veel plezier werkzaam bij First Consulting. Na de studies Bedrijfseconomie en Finance in Tilburg ben ik enkele jaren werkzaam geweest in de (private) bancaire sector. Een ontzettend uitdagende en leerzame sector waarbij de raakvlakken met consultancy niet op het eerste gezicht zichtbaar zijn. Maar in beide sectoren staat de klant centraal en wil je hier op inhoud meerwaarde bieden.

Danielle: Ik ben Danielle van Rooijen en sinds een jaar werkzaam als Business Consultant, Project- en Change Manager bij First Consulting. Na een masterstudie Business Administration aan de Vrije Universiteit in Amsterdam ben ik begin 2013 gestart in een young professional-opleidingstraject bij een IT-consultancybedrijf. Hier heb ik ervaring opgedaan in diverse proces- en projectmanagementrollen in de telecom- en transportsector en kreeg ik de mogelijkheid om door te groeien naar Business Consultant.

Thomas: Mijn naam is Thomas Pier en ik werk een jaar bij First Consulting. Mijn bachelor Bedrijfskunde en master Supply Chain Management heb ik gevolgd in Groningen. De link naar consultancy was nog niet direct gemaakt want na mijn studie heb ik eerst een Europees traineeship in de logistieke sector gedaan. Dit traineeship was een combinatie van strategische verbetertrajecten en operationele activiteiten waarbij ik al snel merkte dat het verbeteren van processen en de samenwerking tussen afdelingen mij veel voldoening en motivatie gaf. 

Jeroen Reuling, Danielle van Rooijen en Thomas Pier - First Consulting

Waarom heb je de keuze voor First Consulting gemaakt? 

Jeroen: Ik werd via een recruiter benaderd om met First Consulting in gesprek te gaan. Na een viertal gesprekken werd ik gaandeweg, door mijn huidige collega’s, steeds enthousiaster. De kernwaarden van First Consulting zoals ‘no-nonsense, stoutmoedig en plezier’ kwamen echt naar voren in de gesprekken. Dit in combinatie met het vanuit de klant denken, heeft mij doen besluiten om de overstap naar First Consulting te maken. 

Danielle: Na zes jaar te hebben gewerkt, was ik zoek naar twee belangrijke nieuwe dingen in mijn werk. Eén: Ik wilde meer in teams met gelijkgestemde collega’s samenwerken. Twee: Ik wilde mij verder ontwikkelen op het gebied van change management. Via meerdere recruitmentbureau’s en zelfs via één van mijn klanten werd ik gewezen op First Consulting. Het werd mij al snel duidelijk dat ik bij First Consulting kon vinden waar ik naar op zoek was. Bovendien voelde ik meteen een goede klik met het bedrijf, de kernwaarden, mogelijke projecten en natuurlijk mijn nieuwe collega’s.

Thomas: Ik haal veel voldoening en motivatie uit het verbeteren van processen door kleine aanpassingen te maken in de manier van werken, samenwerking te verbeteren óf door technologische verbeteringen. Doordat dit Bij First Consulting ook de insteek is bij procesverbeteringen voelde het als een goede match. Wat voor mij de doorslag gaf is dat de projecten die First Consulting doet in de regel een combinatie zijn tussen grondig analysewerk, het zoeken naar een oplossing en het daadwerkelijk implementeren van deze oplossing. 

Hoe kijk je terug op het afgelopen jaar?

Jeroen: Leerzaam! Door vanaf dag één bij een klant te starten met ontzettend veel vrijheid en verantwoordelijkheid moet je snel schakelen en jezelf aanpassen. Dit is op alle vlakken van het werk uitdagend maar zorgt er wel voor dat je snel leert en jezelf ontwikkelt. Het feit dat persoonlijke ontwikkeling binnen First Consulting centraal staat, heb ik daarom ook echt mogen ervaren. Daarnaast heb ik het jaar mogen afsluiten met een promotie naar Senior Consultant waar ik ontzettend blij mee ben.

Danielle: Mijn eerste jaar bij First Consulting was ontzettend leerzaam en uitdagend. Ik heb dit jaar diverse projecten bij verschillende klanten kunnen uitvoeren op het gebied van change management en Agile transformatie. Vanaf het begin was het een warm welkom en viel het mij vooral op dat collega’s écht samenwerken, elkaar helpen en feedback geven. Dat gebeurt vooral bij en voor de klant, maar ook in propositieontwikkeling, accountsessies en op samenwerkdagen.

Ondanks dat First Consulting geen kantoor heeft, voel ik mij onderdeel van mijn organisatie en weten collega’s elkaar goed te vinden als zij hulp nodig hebben. Samenwerken, vertrouwen en plezier zijn er dit eerste jaar echt uitgesprongen. 

Thomas: Het was een uitdagend jaar bij verschillende leuke klanten in de finance- en retail sector. Het is interessant om te zien hoe verschillende sectoren functioneren en welke uitdagingen en behoeftes er zijn. Ik heb veel geleerd over methodieken zoals Agile werken en over verschillende technologieën zoals RPA, low-coding en process mining. Bij First Consulting kun je interne trainingen volgen over dit soort onderwerpen.

Tot slot, het werken bij een bedrijf zonder kantoor. Doordat er ontzettend veel evenementen, samenwerkdagen én borrels worden georganiseerd op mooie locaties merk je hier heel weinig van en zie je collega’s juist vaak.

Welke ontwikkeling wil je in de komende jaren maken? 

Jeroen: Naast mijn eigen ontwikkeling wil ik ook een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van First Consulting. Dit zal enerzijds zijn door het uitbouwen van mijn kennis en skills zodat ik dit nog beter kan vertalen naar klanten en collega’s, en anderzijds door te kijken naar nieuwe mogelijkheden waar wij als partner meerwaarde kunnen bieden.

Danielle: Ik heb de ambitie om mijzelf en First Consulting de komende jaren verder te helpen ontwikkelen op het snijvlak van change management en IT. Veel veranderingen in organisaties worden gestuwd of gefaciliteerd door nieuwe IT-mogelijkheden en ik zie nog vaak dat er weinig aandacht wordt gegeven aan de verandering in de manier van werken en processen die dit met zich mee brengt.

Thomas: Een brede persoonlijke ontwikkeling is belangrijk in consultancy omdat je in verschillende typen bedrijven, teams en sectoren werkt. Hierin is het een kracht om voor verschillende doelgroepen de juiste informatie te kunnen presenteren.