FTE Groep betrokken bij ERTMS-programma van ProRail

04 juni 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Jay Ragho van FTE Groep is sinds vorig jaar bij ProRail actief als programmasecretaris van het ERTMS-programma. Ragho vertelt over de opdracht en zijn werkzaamheden.

Momenteel wordt voor treinbeveiliging op het spoor veelal gebruikgemaakt van analoge techniek. Door sensoren langs het spoor worden metingen gedaan zodat de verkeersleiding weet waar een trein op dat moment rijdt. Met de invoering van ERTMS worden de seinen langs het spoor straks vervangen door een scherm in de trein.

Met dit systeem kan de machinist precies zien hoe hard de trein mag rijden en wanneer de machinist moet stoppen. Het ombouwen van het spoor, de treinen en de benodigde besluitvorming hiervoor worden gecoördineerd binnen het Programma ERTMS – ERTMS staat voor European Rail Traffic Management System. Het programma omvat een mega-operatie, en de volledige uitrol van ERTMS duurt dan ook tientallen jaren.

“ProRail zocht met spoed naar een programmasecretaris en ik kon die rol snel oppakken”, vertelt Jay Ragho. Met meer dan vijf jaar ervaring in programma- en projectmanagement brengt Ragho een hoop procesmatige en inhoudelijke ervaring mee naar zijn rol.FTE Groep betrokken bij ERTMS-programma van ProRailAls programmasecretaris ondersteunt hij de programmadirecteur en het managementteam. Samen zijn zij verantwoordelijk voor de besluitvorming en het doorlopen van het juiste besluitvormingsproces.

Ragho: “Binnen het programma zijn er twee plekken waar besluiten genomen mogen worden: in het MT ERTMS en in de stuurgroep ERTMS. Ik ben de spin in het web tussen beide. Ik breng structuur aan in de acties voor de programmadirecteur en het MT en bewaak het overzicht.”

“Daarnaast ben ik ook verantwoordelijk voor het bijhouden van actielijsten, besluitlijsten, notuleer ik tijdens vergaderingen, bewaak ik de integriteit en ondersteun ik de programmadirecteur. Dagelijks heb ik te maken met zo’n zestig man. Kortom, het is vooral veel schakelen.”

Wat de adviseur van FTE Groep vooral aanspreekt aan de opdracht is de grote variëteit in werkzaamheden: “Het programma is letterlijk een gigantische organisatie. Binnen het programma heb je meerdere projecten die door ProRail en andere vervoerders worden uitgevoerd. Iedere dag zijn er wel nieuwe plannen, nieuwe projecten of nieuwe mensen aangehaakt. Hierdoor is geen dag hetzelfde.”