Een week in het leven van change consultant Judith Werkhoven

15 mei 2020 Consultancy.nl 7 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Werken buiten huis: het lijkt alweer zo lang geleden. Hoe zag een ‘normale’ werkweek eruit voor een consultant van Proven Partners? Vijf dagen uit het leven van Judith Werkhoven, die sinds 2017 als change consultant bijdraagt aan uiteenlopende projecten, zowel in het publieke als private domein. 

Maandag: een dagje Sevagram

Op maandagochtend om 6.00 uur stapt Judith in haar auto om vanuit Utrecht naar haar eerste klant van de week te gaan, Sevagram in Heerlen. Tijdens haar autorit belt ze haar collega’s met wie ze in de opdracht samenwerkt om sessies voor of na te bespreken. En op maandagochtend wil ze natuurlijk ook weten hoe het weekend van haar collega’s is geweest.

Vandaag heeft ze haar collega Leo van de Vorst, medeoprichter van Proven Partners, aan de telefoon. Ze bespreken de komende sessie met de OR van Sevagram. De agenda is duidelijk: ze weten op welke manier ze de sessie gaan aanvliegen en ze bespreken welke mogelijke scenario’s zich kunnen gaan voordoen. Deze voorbespreking zorgt ervoor dat ze gezamenlijk op iedere situatie kunnen inspelen. 

Om half negen komt Judith aan bij Sevagram, er is nog tijd voor een snelle kop koffie. Ze treft een andere collega en gezamenlijk lopen ze naar de ruimte waar het ontwikkelteam bij elkaar komt. Dit team van interne zorgmanagers en HR-medewerkers wordt opgeleid om de Samen Sturen-gedachte te leren en om zo, in de toekomst zelf Samen Sturen te leren aan hun eigen collega’s.

Judith Werkhoven, Change Consultant, Proven Partners

Het ontwikkelteam heeft elke maandag een vast programma. Er wordt gestart met een Daily Stand Up, waarmee de dag wordt doorgenomen en er terug en vooruit wordt geblikt. Daarna staat een intervisie gepland waar de leden van het team de ‘roddeltechniek’  leren. Vervolgens neemt de groep uitgebreid de tijd om teamsessies voor en na te bespreken. Zo is niet alleen iedereen op de hoogte van wat er speelt in ieder team, maar heeft ieder lid van het ontwikkelteam ook de ruimte om vragen te stellen en te leren van elkaar. 

In de middag gaat Judith samen met een collega van Sevagram naar een teamsessies. Samen begeleiden ze een team rondom teamontwikkeling. Dit is de derde sessie van het team. In het begin nam Judith het voortouw, maar in het kader van train-de-trainer pakt de Sevagram-medewerker ook steeds meer een rol. 

Dinsdag: een Daily Stand Up en touwtrekken

Dinsdag gaat Judith op weg naar ORO in Helmond, ze is daar projectcoördinator. Ook hier start het team met een Daily Stand Up. Vandaag heeft Judith samen met een collega van ORO een intakegesprek met (twee medewerkers van) een nieuw team. Het team wil gaan starten met ‘Samen Sturen’ . Tijdens de intake luisteren Judith en haar collega naar de huidige situatie van het team. Samen met de twee medewerkers kiezen ze ervoor om te starten met een nulmeting (QuickScan). Ook plannen ze alvast een eerste teamsessie waarin de uitslag van de QuickScan besproken gaat worden. 

In de middag staat een workshop gepland. Judith bereidt een ‘touwtrek-sessie’ voor en schrijft wat stellingen op. Het touwtrekken wordt ingezet om de deelnemers te leren meervoudig te kijken en ze te laten inzien dat er niet één waarheid is maar dat eenieder zijn/haar eigen perspectief heeft. Dergelijke sessies helpen een team om echt naar elkaar te luisteren en in te zien dat dit niet zo makkelijk is als het lijkt, maar wel noodzakelijk. 

Na afloop van de workshop wordt er aan de deelnemers gevraagd wat ze morgen anders zouden doen. Het team geeft aan dat zij LSD (Luisteren, Samenvatten, Doorvragen) meer willen inzetten. Vooral het doorvragen werd als een belangrijk onderdeel gezien, maar ook het niet invullen voor een ander was een belangrijk leerpuntje dat wordt meegenomen naar de dag van morgen. 

Aan het eind van de dag belt ze vanuit haar auto met een collega. Vandaag belt Judith haar collega Jaya Boland. Zij is in april 2019 in dienst getreden en heeft om een coachingsgesprek gevraagd. Samen bespreken ze Jaya’s uitdagingen in het vak; veel van de dingen heeft Judith ook zelf meegemaakt en zijn dus erg herkenbaar. 

Woensdag: een vol programma bij Cargonaut

Woensdag vertrekt Judith richting Cargonaut, gevestigd op luchthaven Schiphol. Ze begint om 10:00 uur en dat is na twee dagen vroeg op de weg (en dus filerijden) heerlijk! Haar rol bij Cargonaut is een bijzondere rol. Ze is hier in november 2017 gestart met een opdracht rondom de fysieke werkomgeving. 

Cargonaut ging verhuizen en had hulp nodig op het gebied van projectmanagement en samenwerking. Toen Cargonaut eenmaal verhuisd was naar de nieuwe werkomgeving begeleidde Proven Partners het verandertraject ‘koersvast verbinden’. Wat later ging Judith als agile lead aan de slag en nu is ze gevraagd om tijdelijk de rol van HR/OPS-consultant op zich te nemen. 

De dag start dynamisch met operationele HR- zaken. Ze bekijkt de voortgang van de vacatures en voert gesprekken over opleidingen en de performance-managementcyclus. In de middag staat overleg gepland. Hier zorgt ze als secretaris voor timemanagement en het volgen van de agenda. Ook brengt ze HR-zaken aan de orde.

Vervolgens staat een overleg met de community managers gepland met als onderwerp: blik naar de toekomst. 

Donderdag: een inspirerende en veelzijdige dag

Donderdag zit Judith weer vroeg in de auto. Als consultant rijdt ze het hele land door en zit ze dus ook veel in de auto. Naast het luisteren van podcasts belt ze ook veel tijdens de autoritten; niet alleen met collega’s maar ook met klanten. 

Deze dag start ze met een conference call met medewerkers van ORO. De sessie van dinsdag wordt doorgesproken en de actiepunten worden uitgezet. Vervolgens rijdt ze naar Den Haag waar ze haar dag start bij FMO. Hier is ze aan de slag als change manager en helpt ze FMO bij het (opnieuw) leren samenwerken in een nieuwe werkomgeving. 

In de middag heeft ze een sollicitatiegesprek met een potentiële nieuwe collega. Tijdens het sollicitatiegesprek worden de kernwaarden van Proven Partners getoetst. Hoe wendbaar is de sollicitant, hoe energiek en hoe bevlogen? Leeft de sollicitant zich goed in en is hij/zij gericht? Het gesprek wordt positief afgesloten en de sollicitant krijgt te horen dat er een tweede gesprek plaats zal vinden met een voorbereidende opdracht. 

‘s Middags rijdt Judith terug naar Cargonaut. Hier heeft ze tijd om rond te lopen en te horen wat er zoal speelt op de werkvloer. Ook heeft ze tijd om met medewerkers een kop koffie te drinken. Aan het einde van de middag bespreekt ze samen met de directie het jaarplan van 2020.

Vrijdag: een interne dag

Vrijdag is een ‘thuisweedstrijd’, Judith stapt om 9.30 uur op de fiets op weg naar de locatie voor een dag met collega’s. Het voordeel van een klein bureau zonder kantoor is dat er vergaderd wordt op mooie afwisselende locaties, van het centrum in Den Bosch, tot in een museum in Herwijnen. Dit keer is Utrecht aan de beurt.

De dag begint met het bespreken van de ‘interne werkpakketten’. Judith fungeert binnen het adviesbureau als de schakel tussen strategie en operatie. Ze is het aanspreekpunt binnen de organisatie en pakt uiteenlopende taken op zoals het verzorgen van de interne scholingsdagen, het voeren van acquisitiegesprekken met potentiële klanten, en het uitvoeren van het werving- en selectiebeleid.

En tot slot gaat branding van het merk Proven Partners Judith aan het hart. Ze heeft de huidige site ontworpen en zorgt ervoor dat de website up-to-date is en dat content geplaatst wordt. Vandaag brengen verschillende collega’s onderwerpen in waar zij mee bezig zijn, ‘food for thought’ voor nieuwe artikelen.

De interne dagen worden veelal afgesloten met een borrel. Hier wordt er niet geschroomd om grappen over en weer te maken, elkaar op scherp te zetten met discussies en te genieten van een goed glas wijn. Op maandag begint Judith weer fris en fruitig aan de volgende week.