Dries Krens en Leo van de Vorst vertrouwen elkaar blind

06 februari 2020 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Dries Krens en Leo van de Vorst zijn de oprichters van Proven Partners. Hoewel ze op persoonlijk vlak elkaars tegenpolen zijn – de een is Brabander, de ander Hagenees, de een rijdt in een oude rammelbak en de andere een mooie auto – hebben ze gezamenlijk een succesvol adviesbureau weten op te bouwen. “Niet feilloos samenwerken, maar elkaar blind vertrouwen is wat ons bindt.”

Het was 1998, toen Leo van de Vorst voor het eerst kennis maakte met Dries Krens. Leo was werkzaam bij TwynstraGudde, toen Dries zich aansloot bij het bureau. “Wat een reuring bracht hij”, herinnert Leo zich: “Hij wilde alleen komen werken als hij zijn auto kon meenemen van zijn vorige werkgever, nog mooier dan die van de directie. Ik herinner me nog goed dat ik direct nieuwsgierig was: een man met zo’n entree, die moet wel ballen hebben!”

“Hoewel toen nog niet formeel besloten, wist iedereen al dat Dries die auto kreeg”, vervolgt hij. “Als Dries iets wil dan lukt het hem. Ik denk dat deze anekdote Dries per uitstek definieert: recht door zee én goudeerlijk. Hoewel ik niets met auto’s heb wist ik vanaf dat moment één ding: met deze man moest ik samenwerken.” 

Complementaire tegenpolen

Later dat jaar zaten Leo en Dries samen met een paar andere collegas te eten in een chinees restaurant in Amersfoort. Dries: “We spraken naar elkaar uit zelf te willen ondernemen en daarbij elkaar hard nodig te hebben. Wij zagen in dat we, juist doordat we tegenpolen zijn, ontzettend complementair zijn. Bang voor meerdere kapiteins op een schip waren we niet: we wisten toen al dat het soms zou botsen maar dat we er door altijd transparant te zijn uit zouden komen.”

Leo van de Vorst en Dries Krens

Toen het duo in 2000 Proven Partners oprichtte, “zijn we eigenlijk een beetje met elkaar getrouwd”, vertelt Leo. “Hoewel we de deur bij elkaar privé niet platlopen – we wonen best ver uit elkaar – delen we lief en leed met elkaar. Samen hebben we ontzettend veel lol gehad, maar ook verdriet. Dat schept een band. Het is bijzonder te ervaren dat zo’n zakelijk huwelijk zo’n succes is.”

Al snel na de oprichting kreeg Proven Partners de kans om verder te groeien. “We durfden het aan en namen al snel medewerkers in dienst. Gek genoeg zijn we juist daardoor nog dichter bij elkaar gekomen: in plaats van solistisch opdrachten uitvoeren, werkten we opeens in wisselende teamverbanden samen”, vertelt Leo.

Filosofisch dansen

Dries: “Eens per jaar gaan we met ons hele team op heidagen. Gedurende het hele jaar zijn Leo en ik complementair aan elkaar, maar het is alsof we tijdens deze dagen synergetisch zijn. Leo, de man van inhoud, staat opeens naast me te dansen. En ik, de pragmatist wordt opeens verleid om een filosofische discussie aan te gaan. Dat is het mooie aan ons. We laten veel aan elkaar over omdat de ander daar beter in is, maar tegelijkertijd leren we zoveel van elkaar dat het steeds meer van ons samen wordt.”

Leo: “Dat is ook zo bij onze opdrachten. Het was best spannend toen ik voor het eerst een fysieke werkomgevingsopdracht ging doen. Werkomgevingen zijn echt Dries’ passie, en het is eigenlijk vanzelfsprekend dat hij dergelijke opdrachten oppakt. Dries zat op dat moment echter vol en ik nam de klus over. En wat vond ik het leuk om te doen! Ik merkte dat ik door al die jaren best veel van Dries had geleerd en dat ik perfect mijn passie voor organisatievormen kwijt kon in de werkomgeving.”

“Samen hebben we ontzettend veel lol gehad, maar ook verdriet. Dat schept een band.”
– Leo van de Vorst, Proven Partners

Hij vervolgt: “En andersom is dat ook, sturing en ruimte was ooit ‘mijn kindje’, maar inmiddels weet Dries het gedachtegoed als geen ander in een paar minuten aan mensen uit te leggen. Wauw, denk ik dan.” Dries: “Vanaf het moment dat wij Proven Partners oprichtten, hebben wij besloten geen kantoor te nemen. Wij zagen een trend in op-afstand-samenwerken en wij besloten dat volledig toe te passen. We bellen elkaar gelukkig wel geregeld. Dat was in het begin wel even wennen. Leo werkt het liefst op voor mij onmogelijke tijden: ’s ochtends vroeg of juist ’s avonds laat. Ik werk juist bij voorkeur onder ‘werktijden’. Inmiddels hebben we een goed ritme gevonden en weten we wanneer het schikt. En we blijven een Brabander en Hagenees hé: voor gezelligheid is altijd ruimte, en zo niet dan zal je ’t horen ook.”

Leo besluit: “Het mooie is dat wij niet feilloos samenwerken. En daar zijn we hartstikke trots op! Juist doordat het soms botst, blijven we sterk. Wij stimuleren onze medewerkers ook echt om een eigen mening te hebben, discussies aan te gaan. Alleen dan worden we beter.”