MvR & Partners implementeert Tozo-robot bij gemeenten
MvR & partners heeft de afgelopen weken twaalf Nederlandse gemeenten geholpen met het in gebruik nemen van softwarerobots, die het mogelijk maken het hoge aantal aanvragen voor inkomensondersteuning (ten gevolge van de coronacrisis) te kunnen verwerken
Nederland telt momenteel ruim 1,2 miljoen zelfstandige ondernemers. Met name deze groep wordt financieel gezien flink getroffen door de gevolgen van de Covid-19 pandemie. Om die reden zette het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) een fonds op, bedoeld voor zelfstandige professionals, die door het coronavirus geen inkomsten meer hebben. Inmiddels zijn er meer dan 240.000 aanvragen ingediend voor een zogenaamde ‘Tozo’, dat staat voor ‘Tijdelijke ondersteuning zelfstandig ondernemers’.
In verschillende Nederlandse gemeenten werd kort nadat minister Wouter Koolmees (SZW) de maatregelen aankondigde duidelijk dat ze het aantal Tozo-aanvragen niet tijdig zouden kunnen verwerken. Zo ook in twaalf Noord-Hollandse gemeenten (Heerhugowaard, Alkmaar, Langedijk, Castricum, Heiloo, Bergen, Beemster, Purmerend, Texel, Waterland, Den Helder en Landsmeer) waarvoor de sociale dienst Halte Werk de Tozo-aanvragen afhandelt.
“We hebben zo’n 15.000 zzp’ers in deze regio. We hadden verwacht dat er daarvan zo’n 5.000 een beroep op de regeling zouden doen. Dat aantal hadden we echter al na een week bereikt”, vertelt Yaser Daraibaf, afdelingshoofd bedrijfsvoering en bijzondere regelingen binnen de sociale dienst Halte Werk. Inmiddels zijn er binnen de twaalf Noord-Hollandse gemeenten ruim 9.000 aanvragen ingediend, een hoeveelheid die de medewerkers van Halte Werk niet meer aankonden.
De technologisch helpende hand
Daraibaf concludeerde direct dat meer nodig was dan extra mankracht om het grote aantal Tozo-aanvragen te kunnen verwerken. Daarom zocht hij contact met de experts van MvR & Partners, die hem vertelden dat ze op zeer korte termijn binnen de Noord-Hollandse sociale dienst zogenaamde Robotic Process Automation (RPA)-technologie konden implementeren, waardoor de vele Tozo-aanvragen wel zouden kunnen worden verwerkt.
De RPA-technologie van MvR & Partners is een zogenaamde ‘softbot’ (softwarerobot), een vorm van kunstmatige intelligentie die goed is in het verrichten van repeterende taken. En bij een aanzienlijk deel van het verwerken van Tozo-aanvragen blijkt het daar om te gaan: zo’n 80% tot 90% van alle aanvragen is volgens de richtlijnen betrekkelijk vergelijkbaar. Precies deze aanvragen kunnen dus perfect worden afgehandeld door de softbot, die bovendien 24 uur per dag 7 dagen per week actief is.
“Hij werkt heel hard en klaagt niet”, zegt Daraibaf lachend. Ter illustratie: de ruim dertig medewerkers van de sociale dienst Halte Werk hebben sinds 24 maart zo’n 1.700 aanvragen beoordeeld en toegekend, terwijl de softbot van MvR & Partners er in slechts één week tijd ongeveer 4.000 wist af te handelen.
Binnen Halte Werk zijn ze dan ook blij met de softbot, die door de medewerkers ‘Robin’ wordt genoemd. “We komen af en toe nog dingen tegen die niet werken, maar dat wordt meteen opgepakt. Het belangrijkste is dat er momenteel geen enkele aanvraag verloren gaat”, vertelt Daraibaf. “Alles wat Robin doet, wordt gelogd.”