Scrummen en testen bij een pensioenorganisatie

16 april 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Irma Klein is bij een grote pensioenorganisatie werkzaam als tester en scrum master. De FTE Groep-adviseur vertelt over haar ervaring en wat haar zo boeit aan de uitdaging.

“Ik zie het als een gouden combinatie”, vertelt Klein. “De dynamiek die de rol van scrum master met zich meebrengt vind ik fantastisch. In het testen vind ik mijn persoonlijke uitdaging.” Als scrum master is het belangrijk om te weten: wat zijn de doelstellingen van het team, en welke stappen moeten genomen worden om dit te realiseren. En, net zo belangrijk is het beschikken over de juiste persoonlijke vaardigheden om een team te leiden.

Scrummen is uiteindelijk mensenwerk. Klein: “Om mijn rol als scrum master goed te kunnen uitvoeren heb ik een scrumtraining gevolgd bij FTE Groep. Alle kennis die ik tijdens deze training heb opgedaan, kan ik nu toepassen in de praktijk.”

Het scrumteam waaraan Klein leidinggeeft bij de pensioenorganisatie richt zich op het oplossen van een businessprobleem. “Bij iedere sprint staat er een nieuw probleem centraal.” Dit kan variëren van vraagstukken aan de voorkant van een bedrijf tot het verbeteren van de interne bedrijfsvoering en processen.

Klein geeft aan dat ze verheugd is op haar professionele team te kunnen bouwen: “Er heerst een fijne groepsdynamiek binnen mijn eigen scrumteam en tussen de scrum masters onderling. We werken nauw met elkaar samen en overleggen vaak. We kijken of we elkaar hulp kunnen bieden en bespreken onderling hoe een bepaalde situatie het beste kan worden aangepakt.”

Scrummen en testen bij een pensioenorganisatie

Testen en controleren

Momenteel is Klein op de ontwikkelafdeling werkzaam als tester, waar ze bijdraagt aan het onderhoud van de systemen. “Dit is ook de plek waar systemen worden ontwikkeld en wet-technisch worden aangepast. Wanneer dit vervolgens naar de testomgeving gaat, kom ik in beeld als tester”, vertelt ze. 

“Ik doorloop een cyclus van vier weken en daarna wordt het overgeheveld naar productie”, vervolgt ze. “Dit is een continu proces. Er zijn dertien sprints per jaar. Na het testen voer je een controle uit. Er mogen geen fouten gemaakt worden. Zijn die er wel, dan moeten deze er direct worden uitgehaald. Ieder uur is in zo’n geval cruciaal.” 

Scrum sprints

Over scrum sprints wordt veel geschreven, wat opvalt is dat deze per context en situatie kunnen verschillen. Hoe een sprint er bij de pensioenorganisatie uitziet? Klein: “Iedere sprint kent een cyclus van vier weken. Er is een dagelijkse stand-up waarin wordt besproken wat iemand die dag bij gaat dragen, waardoor de prestatie gehaald kan worden.”

Binnen haar eigen stand-up blikt Klein ook terug met het team op de voortgang die het team een dag eerder heeft geboekt, wat in de weg heeft gestaan en hoe dit naar de toekomst toe kan worden verbeterd. “Na vier weken kijken wij gezamenlijk terug op de vorige sprint. Alle feedback is waardevol, omdat we dan precies weten wat we kunnen leren voor de volgende keer”, aldus Klein. 

“Daarna volgt direct de kick-off. De nieuwe release staat voor de deur en ik inventariseer wat er nog moet worden verzameld aan informatie. Wanneer iemand in het team dreigt achter te blijven gedurende een sprint, voer ik gesprekken met hem of haar. Ik bied mijn hulp aan, zodat we daarna weer met z’n allen verder kunnen.”

En nadat de sprint succesvol is afgerond, dan begint de hele riedel weer van voren af aan. Dit iteratieve proces helpt de pensioenorganisatie om snel verbeteringen door te voeren, om zo haar wendbaarheid en innovatievermogen te vergroten. Klein sluit af: “Tester en scrum master zijn. Ga er maar aan staan… Ik doe het met veel plezier!”