'Er breken boeiende tijden aan in de pensioenwereld'

10 april 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Niels van Maurik wilde vroeger binnen de financiële dienstverlening of IT werken. Nu combineert hij beide expertises bij ITDS, waar hij als Managing Consultant klanten adviseert op het gebied van pensioen. Hij vertelt over zijn werk en waarom pensioen juist nu een hot topic is. 

“Voor mijn gevoel is voor veel pensioendeelnemers de awareness op het gebied van pensioen veel te laag. En dat terwijl, naast een huis financieren, het voor de meesten de grootste investering is die ze doen. En dan zonder dat ze het beseffen. Juist dat vind ik zo interessant aan het werkveld.” 

“Het ‘gouden’ ei binnen de pensioenbranche is volgens mij dan ook deelnemersactivatie. Met de juiste communicatie en keuzemogelijkheden kan de pensioendeelnemer geactiveerd worden. Pensioendeelnemers kunnen veel meer aan het stuur zitten van hun financiële toekomst. Het moet duidelijk zijn dat ze – op tijd – keuzes maken over dit onderwerp. En niet pas als ze 55 zijn en het pensioen in zicht komt.” 

Boeiende tijden in de pensioenwereld

“Op dit moment staan we aan de start van een grote veranderingen in de markt. Veel partijen zijn aan het consolideren en het pensioenakkoord staat voor de deur.” Inmiddels is na jaren van discussies en onderhandeling door alle partners (werkgevers, vakbonden en kabinet) een pensioenakkoord gesloten. Nu wordt het voorstel doorvertaald naar een pensioenwet.

Niels van Maurik

“Wat er ook wel (en niet) doorgaat met het pensioenakkoord: het betekent hoe dan ook verandering. En daarmee moeten pensioenverzekeraars en pensioenuitvoerders bijvoorbeeld IT-systemen en processen anders inrichten. Ik verwacht daarom dat er interessante tijden aankomen in de pensioenwereld. En hiermee dus ook voor ITDS.”

ITDS is een adviesbureau dat zich volledig richt op de financiële sector en heeft veel expertise in de pensioenmarkt. “Door deze domeinkennis kunnen we echt verschil maken in de markt. Praktische oplossingen bieden waar de klant echt iets aan heeft. En verfrissend uit de hoek komen. Dat spreekt mij aan.” 

Ondertussen is Van Maurik al meer dan tien jaar actief als consultant. “Wat ik zo leuk vind aan consultancy? De dynamiek. De opdrachten zijn altijd op plekken waar verandering aan de gang is. En daarmee zit je – automatisch – voor een gedeelte aan het stuur van deze veranderingen. Lekker hands on aan de slag, daar krijg ik energie van.”

Hij sluit af: “Natuurlijk zijn niet alleen de werkzaamheden belangrijk. Maar ook de collega’s en de bedrijfscultuur binnen een bedrijf. Ik zeg altijd: het mag best eens voorkomen dat ik een dag minder zin heb in mijn werk. Maar er mag nooit een dag zijn dat ik geen zin heb in mijn collega’s. En dat is het geval bij ITDS.”