Nederland heeft grootste pensioensector ter wereld
Met een totaal vermogen van $1,7 biljoen is de Nederlandse pensioensector de vijf na grootste ter wereld. In verhouding tot de omvang van de economie heeft Nederland zelfs ’s werelds grootste pensioensector.
Dat blijkt uit een analyse van Consultancy.nl op basis van data van Thinking Ahead Institute, een onderzoekspraktijk van Willis Towers Watson. Absoluut gezien is de VS met afstand de grootste speler in de branche, met een totaal vermogen van $29.196 miljard, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk en Japan, wiens beider pensioenfondsen rond de $3.400 miljard aan vermogen beheren.
Om tot hun rapport te komen, keken de onderzoekers naar 22 grote pensioenmarkten, die samen goed zijn voor een vermogen van $46.734 miljard. De 7 grootste markten ter wereld – Australië, Canada, Japan, Nederland, Zwitserland, de UK en de VS – zijn goed voor 92% van dit bedrag, een aandeel dat de afgelopen jaren relatief stabiel is gebleven.
Nederland
De Nederlandse pensioensector kent een waarde van $1.690 miljard, bijna twee keer de grootte van het jaarlijkse bruto nationaal product GDP in het Engels), dat rond de $900 miljard ligt. Hiermee mag ons land zich de absolute pensioenkoning van de wereld noemen. Australië staat op plek twee met een pensioensector die 151% van het GDP bedraagt (Nederland scoort 187%), en met 146% staat Zwitserland op drie.
Een opvallende bevinding in het onderzoek is dat, ondanks alle druk vanuit de politiek en van de markt zelf, de pensioensector de afgelopen tien jaar in grootte is toegenomen. Dit heeft enerzijds te maken met goede rendementen van pensioenfondsen: door een aantal goede beursjaren zijn aandelen en obligaties de afgelopen jaren meer waard geworden.
Nederland is echter vooral ‘wereldkampioen’ – ook in 2009 stond ons land bovenaan – door de aard van ons pensioensysteem. Alle werkenden in loondienst en werkgevers dragen verplicht bij aan het pensioenstelsel (niet meedoen behoort niet tot de mogelijkheden) en de bijdrage ligt ten opzichte van andere landen hoog.
ABP, het pensioenfonds voor werknemers binnen de overheid en het onderwijs, en PFZW, het pensioenfonds voor zo’n 2,8 miljoen professionals in de zorg- en welzijnssector, zijn de grootste pensioenfondsen van Nederland. Zij behoren beide ook tot de 10 grootste pensioenfondsen ter wereld.
Hoe wordt pensioenvermogen geïnvesteerd?
Gemiddeld genomen wordt het meeste vermogen geïnvesteerd in ‘equities’ (aandelen), bijna de helft (45%), gevolgd door ‘bonds’ (obligaties) (29%). de rest wordt geïnvesteerd in onder meer vastgoed, alternatieve beleggingen en liquide middelen.
Wereldwijd wordt ongeveer de helft van het pensioenvermogen geïnvesteerd in Defined Contribution (DC)-regelingen, de andere helft wordt geïnvesteerd in Defined Benefit (DB)-regelingen. Er zijn echter grote regionale verschillen. In landen zoals Canada, Japan en Nederland hebben DB-regelingen duidelijk de overhand, terwijl in de VS het aandeel van DC-regelingen boven de 60%, en in Australië zelfs boven de 80% ligt.