Fortaleza Capital en Accuracy begeleiden deal in verpakkingssector

24 maart 2020 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Bark Packaging Group, een dienstverlener op het gebied van verpakkingen, heeft een minderheidsaandeel van de hand gedaan aan Quadrum Capital. Met hulp van de investeerder kan BPG zijn groeiplannen versneld uitrollen. De deal werd begeleid door adviseurs van Fortaleza Capital en Accuracy.

Sinds de oprichting in 1978 is het Eerbeekse Bark Verpakkingen uitgegroeid van een traditionele verpakkingsgroothandel tot Bark Packaging Group (BPG) – een dienstverlener met een breed spectrum aan activiteiten, zoals het volledig van de klant overnemen van inkoop, logistiek, voorraadmanagement en financiering van de gehele verpakkingsbehoefte. Vanuit Bark Innovations biedt BPG ook aanvullende diensten als het (her)ontwerpen van verpakkingen en het ontwikkelen van nieuwe verpakkingsconcepten.

“Wij hebben de afgelopen jaren een sterke groei doorgemaakt en hebben ambitieuze plannen om deze groei verder voort te zetten”, vertelt Berny Plas van BPG. “De keuze voor BPG om een partnership aan te gaan met Quadrum Capital sluit hier naadloos bij aan. Quadrum Capital deelt onze langetermijnvisie en brengt kennis en financiële slagkracht in. Als bedrijven delen we bovendien met ‘ondernemerschap, vakmanschap, betrouwbaarheid en kwaliteit’ dezelfde kernwaarden. Voor ons zijn hiermee de ideale ingrediënten aanwezig om de sterke positie van BPG samen verder uit te bouwen.”

Accuracy en Fortaleza Capital begeleiden deal in verpakkingssectorIn het kader van de overname draagt Plas zijn functie als CEO over aan Erik Bos, die al als CCO deel uitmaakt van BPG. Ook Plas blijft betrokken bij de onderneming. Het managementteam van BPG blijft verder ongewijzigd. Ook blijven de vestigingen in Eerbeek, Utrecht en Stuttgart (Duitsland) – waar in totaal 36 mensen werken die samen een omzet van €40 miljoen realiseren – in de huidige vorm bestaan. 

“Bark Packaging Group is een prachtig bedrijf met een ijzersterke reputatie in de verpakkingsindustrie en een waardevolle aanvulling op onze portefeuille in deze sector”, vertelt Arjan Hoop van Quadrum Capital. Hij wijst op BPG’s “brede klantenkring in Nederland en Duitsland, innovatieve verpakkingsconcepten en onderscheidende positie in de markt”, waardoor hij “een solide fundament” ziet voor een verdere versterking van de marktpositie: “Samen met het team van BPG zetten wij in op versnelde en internationale groei van de onderneming.” 

Voor het in 2012 opgerichte Quadrum Capital vormt de verpakkingsindustrie één van de speerpuntsectoren. Naast in BPG, heeft de Twentse private equity-investeerder belangen in diverse andere ondernemingen die actief zijn binnen de branche, waaronder Royal Sens en Matco International.

Dealmakers

Quadrum Capital werd tijdens het dealtraject bijgestaan door Accuracy, dat financieel en commercieel advies leverde. Daarnaast verzorgde JSA fiscaal advies en Conseiller juridisch advies. Zuidbroek trad op als notariaat.

De aandeelhouders van Bark Packaging Group werden bij de transactie ondersteund door corporate finance-adviseur Fortaleza Capital. Voor juridisch advies deden ze een beroep op advocaten- en notarissenkantoor Nysingh. Rond de deal zijn geen financiële details naar buiten gebracht.

Voor Fortaleza Capital is de verpakkingsindustrie een van de belangrijkste focusgebieden. Zo begeleidde het kantoor begin dit jaar de verkoop van DozenProducent.nl aan Bonsema Verpakking en in 2019 de verkoop van Royal Sens aan Quadrum Capital.

Eerder was het M&A-bureau betrokken bij de overnames van Vekopak en Wesly Printing & Packaging door branchegenoot P. Van de Velde, van Doosopmaat.nl door Écart en van de Duitse dochterondernemingen van Smurfit Kappa door LIVIA.