Smurfit Kappa verkoopt kartonfabriek in Duitsland aan investeerder

05 juni 2018 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Twee weken nadat Smurfit Kappa papiermaker Reparenco heeft overgenomen voor ongeveer €460 miljoen, heeft de verpakkingsfabrikant zijn Duitse dochterondernemingen Smurfit Kappa Packaging en Smurfit Kappa Baden Karton verkocht aan de in München gevestigde investeerder LIVIA. 

Met een omzet van €8,6 miljard – gegenereerd door zo’n 46.000 werknemers actief in 35 landen – is Smurfit Kappa een van ’s werelds grootste leveranciers op het gebied van kartonnen verpakkingsoplossingen. 

De afgelopen jaren is Smurfit Kappa, in lijn met de bedrijfsstrategie, sterk gegroeid. Anno 2018 ligt de omzet van de onderneming zo’n €600 miljoen hoger dan in 2013. Dat komt deels door een ‘buy-and-build’-strategie – zo werd Reparenco recent overgenomen, waarmee twee in Nederland gevestigde papiermachinefabrieken met een capaciteit van 675.000 ton en 750.000 ton werden toegevoegd aan het concern.

De afstoot van een Duitse tak die niet meer gold als kernactiviteit is de laatste deal in de reeks. De vestiging in deelstaat Baden-Württemberg – om precies te zijn in Gernsbach – in Zuidwest-Duitsland telt 298 werknemers en beschikt over een molen en een kartonconversiefabriek. De molen – Smurfit Kappa Baden Karton – levert 152.000 ton gerecycled karton per jaar, dat wordt gebruikt wordt voor het produceren van primaire verpakkingen voor een verscheidenheid aan producten.  De conversiefabriek– Smurfit Kappa Packaging – produceert jaarlijks 64 miljoen vierkante meter vouwkartondozen voor consumentenvoedingsproducten. 

Thomas Ruth, CEO van Smurfit Kappa Baden Packaging, zegt in een reactie op de deal dat de productiefaciliteiten in Baden-Württemberg “geen kernactiviteit voor Smurfit Kappa zijn”. Door de verkoop gaat ongeveer €100 miljoen af van de totale omzet van Smurfit Kappa.

LIVIA Group koopt twee papiermachinefabrieken van Smurfit Kappa

Een onafhankelijke toekomst

De nieuwe eigenaar – LIVIA Corporate Development – is de private equity-tak van LIVIA Group, een onafhankelijke industriële holding in Duitsland. De investeringspraktijk is gespecialiseerd in de verwerving van spin-offs en carve-outs van grote en middelgrote bedrijven met een omzet tussen €20 miljoen en €1,5 miljard. De private equity-tak heeft als doel de bedrijfsprestaties te versterken door een combinatie van operationele verbeteringen en de implementatie van andere synergetische strategieën.

“We zijn erg blij dat we deze deal hebben gesloten. De twee Smurfit Kappa Baden-fabrieken passen goed in onze beleggingsfocus, omdat ze een partner nodig hebben om de succesvolle implementatie van duurzame groei- en optimalisatiestrategieën te ondersteunen. Samen met het toegewijde personeel zullen we bestaande klantrelaties verder ontwikkelen en focussen op nieuwe zakelijke kansen in de karton- en verpakkingsmarkt”, aldus Peter Löw, oprichter en eigenaar van LIVIA Group.

Tijdens het overnameproces werd Löw geadviseerd door Fortaleza Capital, een M&A-boetiek met een focus op de verpakkingsindustrie. Eerder dit jaar was het kantoor betrokken bij de deal tussen het Belgische P. Van De Velde Groep en het Nederlandse Wesly Printing & Packaging, waarbij de overnemende partij haar omzet naar €75 miljoen verhoogde. Koper Smurfit Kappa werd door Hogal Lovells voorzien van externe juridische ondersteuning.

Gelet op de toekomst benadrukt Löw dat LIVIA direct zal beginnen aan zijn investeringsplan in de verpakkingsfabrieken. Denk bijvoorbeeld aan de werving van nieuwe werknemers op strategische gebieden zoals sourcing, marketing en verkoop. “Een personeelsreductie is niet gepland, we zullen ons concentreren op het uitbreiden van de toch al sterke marktpositie.”