Aantal fusies en overnames stijgt voor zesde jaar op rij

10 maart 2020 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het aantal fusies en overnames van (middel)grote omvang in Nederland is voor het zesde jaar op rij gestegen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van KPMG.

Vorig jaar vonden er volgens het onderzoek van KPMG 852 transacties plaats, 12% meer dan de 760 deals in 2018. Samen waren deze deals goed voor een dealwaarde van €80 miljard, een stijging van ruim 60% ten opzichte van het voorgaande jaar, toen er voor €49 miljard aan fusies en overnames werd gesloten. 

“We vormen hiermee een echte uitzondering ten opzichte van Europa en de wereld”, zegt Danny Bosker, partner bij KPMG Corporate Finance. Hij doelt hiermee op de daling in zowel de totale waarde als het volume van deals op Europees en wereldwijd niveau.

Wereldwijd daalde het aantal transacties van ruim 21.000 tot bijna 20.000 en nam de totale waarde licht af, van €3.021 miljard in 2018 tot €3.010 miljard in 2019. Het totaal aantal transacties in Europa daalde van circa 8.500 naar circa 8.200. De dealwaarde daalde van €910 miljard naar €843 miljard.

Aantal deals

Zeven van de tien deals werden afgerond door strategische kopers, die ofwel wilden opschalen, horizontaal of verticaal binnen hun markt wilden uitbreiden, of bepaalde capaciteiten wilden aanschaffen, zoals innovatie of talent. Financiële investeerders waren goed voor 28% van alle fusies & overnames – een percentage dat vergelijkbaar is met eerdere jaren.

Bosker: “Het feit dat financiële investeerders, ondanks de huidige recordhoogte aan prijsniveaus, nog altijd goed zijn voor zo’n derde van alle transacties op de Nederlandse markt, zegt iets over de hoeveelheid aan beschikbaar kapitaal (‘dry powder’) en geeft ook de druk aan die private equity ervaart om het geld ‘aan het werk’ te zetten door het doen van investeringen.”

Number of financial deals

Investeerders – private equity-bedrijven, familiekantoren of fondsen – kopen in de meeste gevallen (61% van financiële deals) en als onderdeel van hun marktintrede-strategie, een onderneming van een niet-financiële partij. Deals tussen twee financiële partijen waren goed voor 14% van alle financiële transacties. Het resterende gedeelte van deals besloeg exitdeals.

Door de jaren heen zijn het vooral overnamedoelen binnen de industriële markt geweest die voor financiële investeerders tot het merendeel van transacties hebben geleid. Echter, is ook het aantal tech-deals significant gestegen, waarmee het belang van digitalisering binnen de huidige economie sterk wordt onderstreept. 

Internationale dealactiviteit

Nederland is volgens de data van KPMG in trek bij buitenlandse investeerders. 60% van de deals was grensoverschrijdend van aard, waarbij er bij 220 deals een Nederlandse koper was die een buitenlandse target op het oog had (‘import’), en er 303 transacties waren, waarbij een buitenlandse koper een Nederlands bedrijf overnam (‘export’). Bij circa 40% van de deals (329 transacties) was er sprake van een deal tussen twee Nederlandse partijen.

Cross border deals

Volgens Bosker worden Nederlandse ondernemingen steeds nauwlettender gevolgd door buitenlandse partijen: “In 2017 en 2018 bedroeg de netto ‘export’ nog zo’n 60 transacties. Vorig jaar is dit verschil opgelopen tot 83 transacties, een stijging van ruim 38%.”

Hij voegt toe dat dit de kwaliteit en aantrekkelijkheid van Nederlandse bedrijven onderstreept, een gegeven dat ook wordt bevestigd wanneer gekeken wordt naar de recordwaarderingsniveaus van 2019. Waarderingsniveaus in termen van Enterprise Value/EBITDA-multiples zijn in Nederland verder opgelopen, naar een gemiddelde EV/EBITDA van 11.8x. Ter vergelijking, wereldwijd daalde deze waarde naar 11.1x en binnen Europa zakte dit niveau naar 10.8x.

Landen die in het bijzonder azen op Nederlandse bedrijven zijn de UK, Frankrijk, België en Duitsland. In lijn met eerdere jaren, lieten Amerikaanse kopers echter de sterkste honger naar Nederlandse overnamedoelen zien. Vorig jaar kochten zij in totaal 64 bedrijven in ons land. Duitsland geldt als de #1 geografische regio voor Nederlandse kopers die buitenlandse bedrijven willen kopen, gevolgd door de VS, België, Frankrijk en de UK.