Zakelijke dienstverlening actiefste branche voor mkb-deals

27 februari 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Honderden bedrijven in het midden- en kleinbedrijf-segment (mkb) wisselen jaarlijks van eigenaar. De meeste van deze overnamedeals, een vijfde van het totaal, vinden plaats in de zakelijke dienstverlening.

Zakelijke dienstverlening is een containerbegrip voor diensten gecentreerd rondom uiteenlopende segmenten en vakgebieden zoals accountancy, consultancy of de advocatuur, maar ook diensten op het snijvlak van bijvoorbeeld finance, risk en compliance, verzekeringen, kredietverlening, belastingadvies of administratieve diensten.

Aantal deals mkb neemt toe

Volgens nieuw onderzoek van Brookz – het overnameplatform ondervroeg ruim 1.100 overnameadviseurs werkzaam bij 262 Nederlandse fusie & overname-advieskantoren – neemt het aantal verkochte mkb-bedrijven – bedrijven met een omzet tussen €0,5 miljoen en €30 miljoen – al vier jaar op rij gestaag toe.

Transacties in H2-2019 verdeeld over de sectorenVooral aan de onderkant van de mkb-markt (dealwaarde tot €5 miljoen) vinden er meer deals plaats. Meestal vanuit het oogpunt van toenemende consolidatie, het creëren van synergiën of het zorgdragen voor opvolging. Maar ook bijvoorbeeld vanwege de behoefte om beter voorbereid te zijn op het alsmaar sneller veranderende bedrijfslandschap.

Meeste deals in zakelijke dienstverlening

Het grootste aantal deals binnen het mkb vindt plaats binnen de zakelijke dienstverlening. Geheel verwonderlijk is dit niet, want zakelijke dienstverlening behoort, kijkend naar het aantal actieve bedrijven, tot het grootste segment in het mkb.

Het mkb telt volgens het CBS een kleine 450.000 bedrijven. Hierna volgen de sector voor handel, vervoer & horeca (~350.000 bedrijven), en de sector overheid, onderwijs en zorg (266.000+). De cultuur- en recreatiesector (225.000+) en de bouw (~194.000) volgen op plek vier en vijf.

Bedrijfswaarderingen per sector

De gemiddeld EBITDA-multiple* voor bedrijven in de zakelijke dienstverlening lag in de tweede helft van 2019 op 5,05, zo blijkt uit de cijfers van Brookz, net iets hoger dan het gemiddelde van alle sectoren.

IT-dienstverleners en softwarebedrijven wisten vorig jaar (op basis van cijfers van het tweede halfjaar van 2019) gemiddeld genomen de hoogste EBITDA-multiples te realiseren – gemiddeld een 6,4, gevolgd door zorg- en farmaceutische bedrijven (6,05) en groothandelsbedrijven (5,65). Detailhandelsbedrijven (3,5), bedrijven in de automotive, transport en logistiek (3,85) en bedrijven werkzaam in de horeca-, toerisme- en recreatiesector (4,0) noteerden daarentegen de laagste EBITDA-multiples.

Redenen voor afketsen bedrijfsovername

Oorzaken voor afgeketste deals

De onderzoekers hebben verder vastgesteld dat wanneer deals niet plaatsvinden, dit in de meeste gevallen het gevolg is van een te laag uitgebracht bod door de koper (27% van de respondenten geeft dit aan). Hierna volgt te weinig vertrouwen tussen koper en verkoper (17%). Opvallend is dat bij meer dan een kwart van de afgeketste transacties de adviseur als dealbreker wordt genoemd. Bijvoorbeeld omdat een adviseur te hoge verwachtingen over de prijs heeft gecreëerd, deze onvoldoende kennis van zaken heeft, of er niet uitkomt met de adviseur van de kopende partij. 

De vooruitzichten voor de M&A-markt blijven goed in 2020, hoewel deze lichtelijk is afgekoeld ten opzichte van de zelfde periode vorig jaar. Ruim 81% van de overnameadvies-kantoren (was eerder 84%) verwacht dat de mkb-overnamemarkt de komende zes maanden stabiel zal blijven of verder aan zal trekken. 

* EBITDA staat voor de bedrijfswinst voor interest, belastingen, afschrijvingen en amortisatie. Een multiple is een waarderingsratio, een vermenigvuldigingsfactor, die wordt vastgesteld op basis van ervaringscijfers van soortgelijke situaties bij andere ondernemingen. Met deze vuistregel kan snel de waarde van een bedrijf bepaald worden.