Natuurmonumenten betrekt oude kantoor van TwynstraGudde

03 april 2020 Consultancy.nl

Het landelijke kantoor van Natuurmonumenten verhuist dit najaar naar een nieuw kantoor in Amersfoort. Het kantoor, dat jarenlang de thuisbasis was van organisatieadviesbureau TwynstraGudde, zal plaats bieden aan ongeveer 250 medewerkers en komt de bereikbaarheid en het duurzame karakter van de natuurminnende vereniging ten goede.

Natuurmonumenten is een Nederlandse natuurbeschermingsorganisatie, opgericht in 1905, die natuurgebieden in Nederland aankoopt en beheert. Tot 1975 was het hoofdkantoor gevestigd in Amsterdam, om in 1975 te verhuizen naar het landgoed Schaep en Burgh in ’s-Graveland, waar het momenteel nog (formeel) is gevestigd.

Dit najaar zal Natuurmonumenten definitief haar intrek nemen in het nieuwe kantoorpand, gelegen aan Stationsplein 1-37, op een steenworp afstand van het treinstation van Amersfoort. Marc van den Tweel, directeur Natuurmonumenten, zegt in een reactie: “Het grootste deel van ons bestaan huisden we in het centrum van Amsterdam. Het werken vanuit een stad past bij ons: we staan midden in de samenleving.”

Meer ruimte, betere bereikbaarheid

De verhuizing van het hoofdkantoor van Natuurmonumenten naar Amersfoort is ingegeven door verschillende beweegredenen. Om te beginnen was het een capaciteitskwestie. Het pand op landgoed Schaep en Burgh is te klein geworden om alle landelijke medewerkers, 243 in totaal, te kunnen huisvesten.

Natuurmonumenten betrekt oude kantoor van TwynstraGudde

Verder speelt de centrale ligging van Amersfoort en daarmee de goede bereikbaarheid voor alle stakeholders van het bedrijf – medewerkers, leden, vrijwilligers en overige relaties – een belangrijke rol. Naast de goede ligging voor het openbaar vervoer zijn er ook diverse uitvalwegen in de buurt. Ondanks de diverse voordelen is het voor Van den Tweel ook moeilijk om het oude kantoor in ’s Graveland vaarwel te zeggen: “Natuurlijk doet het een beetje pijn om ons schitterende pand in ’s-Graveland achter te laten, maar met onze verhuizing breekt een nieuwe periode aan voor onze vereniging.”*

Duurzaamheid en samenwerking

De verhuizing past bovendien helemaal binnen de duurzaamheidsambities van Natuurmonumenten, onder meer als het gaat om de interactie met partners van de vereniging. Van den Tweel licht toe: “Onze groene partners als Staatsbosbeheer, het Groenfonds, de Nationale Monumentenorganisatie en de Rijksdienst voor Cultureel erfgoed zijn allemaal in Amersfoort gevestigd. Het is inmiddels dé plek voor organisaties op het gebied van groen en cultureel erfgoed. Samenwerken met deze partners wordt nu nog vanzelfsprekender en makkelijker. Ik heb daar enorm veel zin in.”

Daarnaast zorgt de intrek in het nieuwe kantoor voor nog een positief en duurzaam neveneffect. “Het nieuwe kantoor is energiezuiniger en biedt ook plaats aan grotere bijeenkomsten zoals de vergaderingen van de ledenraad”, licht van den Tweel toe. “We verwachten een lagere CO2-uitstoot doordat er minder met de auto en meer met openbaar vervoer gereisd zal worden.”

“Natuurlijk doet het een beetje pijn om ons schitterende pand in ’s-Graveland achter te laten, maar met onze verhuizing breekt een nieuwe periode aan voor onze vereniging.”

Verschillende afdelingen van Natuurmonumenten zullen hun intrek nemen in het nieuwe kantoor. Zo zullen de directie en medewerkers van de afdelingen Natuur en Landschap, Marketing en Communicatie, Vastgoed, Public Affairs, Projectmanagement en de bedrijfsvoerende afdelingen op een centrale plek in het kantoor gehuisvest zijn.

Voormalig TwynstraGudde-kantoor

Het nieuwe pand van Natuurmonumenten in Amersfoort was jarenlang de thuisbasis van organisatieadviesbureau TwynstraGudde. Het bureau maakte reeds in 2017 bekend – toen werkten er zo’n 40 partners en meer dan 250 werknemers – binnen circa twee jaar te willen verhuizen naar een nieuw kantoor binnen de stad. Reden voor dat besluit lag onder meer in de sterke teruggang in het aantal medewerkers van de afgelopen jaren. Ter vergelijking: in 2012 werkten er nog ruim 400 professionals bij het bureau.

In 2012 was de huurovereenkomst van TwynstraGudde echter nog tot en met eind 2018 verlengd, waardoor pas eind 2019 werd gestart met de verhuizing naar het nieuwe ‘vastgoed-as-a-service’-kantoor. Het nieuwe onderkomen van TwynstaGudde betreft De Nieuwe Stad in Amersfoort – een innovatief kantoorconcept, dat zich kenmerkt door een hoge mate van flexibiliteit, duurzaamheid en service.

Hoewel Natuurmonumenten geen details over het aantal gehuurde vierkante meters heeft bekendgemaakt, lijkt het erop dat de organisatie slechts een deel gaat huren van het Amersfoortse kantoorpand, dat luistert naar de naam ‘De Conducteur’ en bestaat uit drie afzonderlijke gebouwen die samen goed zijn voor zo’n 8.800 vierkante meter aan vloeroppervlak. Op het moment van schrijven wordt voor dit pand op Funda in Business namelijk nog altijd kantoorruimte aangeboden.

* Het bezoekerscentrum, de horecagelegenheid "Brambergen" en de natuur van landgoed Schaep en Burgh zullen voor het publiek geopend blijven.


Profiel
Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius - a company of RoyalHaskoningDHV AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Common Eye Conclusion Count & Cooper CPMview Critical Minds De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Drijver en Partners Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens Mount Consulting MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Student Consultant Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Velox Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup