Accenture koopt productontwerp- en innovatiebureau VanBerlo

19 februari 2020 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Eindhovens productontwerp- en innovatiebureau VanBerlo is overgenomen door Accenture. Met de stap voegt de wereldwijde technologie en consultancyorganisatie ruim 90 experts in innovatie en productstrategie toe aan zijn Industry X.0-praktijk.

Het in 1982 opgerichte VanBerlo ontwikkelt innovatieve producten en diensten voor bedrijven in uiteenlopende sectoren, zoals fast-moving consumer goods, mobiliteit, de gezondheidszorg, het bankwezen en hightech. Het product- en dienstenportfolio van het bureau omvat ‘slimme, connected oplossingen’, die fysieke objecten combineren met digitale diensten met behulp van technologieën als Internet of Things, kunstmatige intelligentie en data-analytics.

“Deze oplossingen voorzien gebruikers van een meer gepersonaliseerd aanbod en meer gemak. Voor bedrijven ontstaan hiermee nieuwe manieren om hun business uit te breiden”, aldus VanBerlo. Het bureau levert zijn producten en diensten aan bedrijven als Gutmann, Damen Shipyard, Dettol, House of Haptics en Nexperia.

Nieuwe aanpak van innovatie nodig

Met de overname van het bureau versterkt Accenture, met ruim 505.000 professionals in meer dan 120 landen een van ’s werelds grootste zakelijke dienstverleners, zijn capaciteit om klanten meer voordeel te laten halen uit het steeds meer bij elkaar komen van fysieke producten en digitale diensten.

“Het aantal slimme, connected producten neemt razendsnel toe en het hoge digitaliseringstempo vormt een uitdaging voor de ontwerp- en ontwikkelingsprocessen van onze klanten. Beide vragen om een nieuwe aanpak van innovatie”, stelt Frank Rennings, managing director en digital lead bij Accenture in Nederland, in toelichting op de overname.

Als gevolg van de deal maken de meer dan 90 professionals van VanBerlo de overstap naar Accenture, waar ze worden ondergebracht binnen de Industry X.0-praktijk, de tak van Accenture die digitale technologieën gebruikt om verbeteringen te realiseren in de manier waarop bedrijven producten en diensten ontwerpen, bouwen en produceren en industriële faciliteiten laten draaien. 

Accenture neemt VanBerlo over

Slimme, connected oplossingen voor klanten

Met de extra mankracht en expertise kan Accenture zijn klanten nog beter van dienst zijn en hen helpen slimme, connected oplossingen te bouwen, zo geeft Rennings aan: “Met de komst van het creatieve team van VanBerlo naar onze Industry X.0-tak kunnen we onze klanten helpen nieuwe businessmodellen te ontwikkelen en nieuwe omzetstromen te genereren uit slimme, connected oplossingen en diensten.”

Het creatieve team van VanBerlo ontwerpt onder andere producten, software en user experiences, en maakt prototypes waarbij de nadruk ligt op duurzame oplossingen. Over de toegevoegde waarde die zijn team meebrengt naar Accenture, zegt Thomas Paulen, CEO van VanBerlo: “Ons multidisciplinaire team heeft een passie voor het creëren van toekomstgerichte oplossingen die inspelen op de behoeften van mensen en groei voor klanten opleveren. We kijken ernaar uit onderdeel te worden van Accenture Industry X.0 en innovatie te stimuleren voor multinationale klanten.”

Overnamestrategie

De overname van het productontwerp en innovatiebureau, dat in ons land een goede reputatie geniet*, ligt in lijn met de intensieve wereldwijde overnamestrategie (gericht op diverse gebieden zoals innovatie, digital, analytics en design) die Accenture de afgelopen jaren ten uitvoer brengt, onder meer ter versterking van zijn Industry X.0-activiteiten.

Zo nam het afgelopen jaar in de VS onder andere de technologieconsultancy-spelers Nytec en Fairway Technologies over en voegde het creative agency Insitum toe. Ook de Duitse bureaus Zielpuls en designaffairs ingelijfd – respectievelijk gericht op technologieadvies en design – werden ingelijfd.

Eind vorig jaar nam Accenture het Britse innovatiebedrijf Happen over – dat ook een team in Amsterdam heeft – en eerder in het jaar werd digital marketingexpert Storm Digital toegevoegd aan de gelederen. In Spanje kocht Accenture vorig jaar zowel financial services-adviseur Parker Fitzgerald als big data-expert Pragsis Bidoop, terwijl in Australië data analytics-expert Analytics8 en techbedrijf BCT Solutions werden overgenomen.  

* Sinds de oprichting in 1982 heeft VanBerlo met zijn werk vele prijzen in de wacht weten te slepen, waaronder van iF, Red Dot en Good Design. In 2017 werd het bureau door de Erasmus Universiteit Rotterdam en AVROTROS gekroond tot meest innovatieve bedrijf van Nederland.