Over Morgen overgenomen door ingenieursbureau Arcadis

22 januari 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Arcadis heeft Over Morgen overgenomen. Met de krachtenbundeling willen het internationale advies- en ingenieursbureau en de duurzaamheidsconsultant meer positieve maatschappelijke impact maken op ruimtelijke ontwikkeling en duurzaamheid.

“In alles wat we bij Over Morgen doen, is ons doel het creëren van een betere leefomgeving. We lopen al een tijdje tegen het punt aan dat we daarvoor meer slagkracht nodig hebben. We kunnen dit niet meer alleen, we willen waarmaken wat we bedenken”, zegt Erik Tissingh, die samen met Gerwin Hop een kleine twintig jaar geleden Over Morgen oprichtte. Daarom hebben de vijf aandeelhouders van het bureau – dat zich met zo’n 80 medewerkers richt op het snijvlak van gebiedsontwikkeling en de energietransitie – unaniem ingestemd met de overname door Arcadis. 

“We willen nog meer impact maken, daarom hadden we twee keuzes: of we groeien door andere partijen over te nemen of we sluiten ons aan bij iets groters wat er al is”, legt Hop uit. “We zijn na een brede verkenning en veel gesprekken voor dit laatste gegaan. Arcadis koestert onze naam en unieke positie op de markt. Zij zijn een gerenommeerde partij die veel dingen doet die wij ook doen maar die vooral ook veel complementaire kennis en ervaring heeft. Het is bovendien een internationaal opererend bedrijf en dat is ook erg interessant voor ons.” 

De twee organisatie kenden elkaar al een tijdje goed, mede doordat hun kantoren in Amersfoort zich op steenworp afstand van elkaar bevinden. “Over Morgen is een bedrijf dat heel goed bij Arcadis past”, aldus Arcadis-CEO Gert Kroon. “We kunnen van elkaar leren en er samen voor zorgen dat we echt het verschil maken in grote maatschappelijke opgaven.”

Over Morgen ingelijfd door ingenieursbureau Arcadis

De fusie – waarover geen financiële details naar buiten zijn gebracht – moet leiden tot een ‘one stop shop’ die klanten bedient vanaf het eerste idee tot aan de realisatie en duurzame instandhouding. “Waar Over Morgen vaak aan het voortraject van processen in energietransitie en gebiedsvernieuwing zit, zorgen wij voor de realisatie”, legt Arcadis-marktgroepdirecteur Marc Raessen uit. 

Daarmee kijken de kersverse partners nadrukkelijk naar de toekomst. “De leefomgeving staat centraal in alles wat we doen”, benadrukt Tissingh. “We zijn bezig met het stapelen van ambities met thema’s zoals mobiliteit, energietransitie, demografische ontwikkelingen zoals vergrijzing, waardoor er bijvoorbeeld vraag ontstaat naar andere woontypen. Al die opgaven moeten een goede plek in de leefomgeving krijgen. Dat op een toekomstbestendige manier doen, dat is waar wij goed in zijn. Wij zoeken oplossingen waar mensen niet alleen morgen, maar ook overmorgen tevreden over zijn.” 

De komende tijd gaan Arcadis en Over Morgen gezamenlijk plannen ontwikkelen “om de markt nog beter te bedienen, van elkaars krachten gebruik te maken en van elkaars inhoudelijke kennis en expertise te leren”, zo geven de bureaus aan. “Samen willen we een geoliede machine worden waarin creativiteit en ondernemerschap samenkomen”, geeft Hop aan. “We vinden elkaar in de gedeelde missie: Arcadis omschrijft dit als ‘Improving the quality of life’ en Over Morgen als ‘Impact maken voor een duurzame leefomgeving.’”

“Het gebied is onze opdrachtgever, gerepresenteerd door overheden, ontwikkelaars en de industrie”, vult Tissingh aan. “We hadden al gezamenlijke opdrachtgevers en vanaf nu kunnen we al onze klanten nog beter bedienen door aan de voorkant dingen te bedenken, processen te organiseren en ze vervolgens ook daadwerkelijk uitvoerbaar te maken en te realiseren. Het heeft alleen maar voordelen doordat we sneller stappen kunnen zetten in het oplossen van opgaven. We gaan nu echt waarmaken wat we bedenken.”