Arlanxeo verbetert financiële processen met implementatie SAP BPC

10 december 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Arlanxeo, een internationale producent van synthetisch rubber, heeft succesvol gebruikgemaakt van SAP BPC om de efficiency en nauwkeurigheid van zijn financiële processen te vergroten.

Arlanxeo, dat werd opgericht in 2016 als een joint venture tussen de chemische groepen van Saudi Aramco* en Lanxess, is een producent van synthetische elastomeren (rubber), onder meer gebruikt binnen de automotive, bouw en olie- & gasindustrie. Het bedrijf, met hoofdkantoor in Maastricht, genereert wereldwijd een omzet van ongeveer €3,5 miljard en bedient klanten vanuit twintig productielocaties in negen landen.

Tot aan 2016 maakte Arlanxeo gebruikt van de IT-systemen van Lanxess, maar na de carve-out van het bedrijf, kwam de noodzaak ten tonele om een nieuwe IT-infrastructuur te (laten) ontwikkelen. Manfred Wicker, head of finance & controlling platforms bij Arlanxeo, blikt terug: “We kozen voor SAP S/4HANA als kernsysteem voor het nieuwe landschap.”

SAP BPC Optimised

Als onderdeel van de SAP S/4HANA-implementatie, besloot Arlanxeo om SAP BPC Optimised te omarmen, een module die financieel planners en controllers ondersteunt bij consolidatie en rapportageprocessen. Volgens Wicker, vormt SAP BPC de “ideale basis” voor het versnellen van het ‘fast-close process’. “Op dit moment hebben we 8 dagen nodig voor de closing van onze verschillende juridische entiteiten. Ons moederbedrijf eist een geconsolideerde rapportage op de zesde werkdag. Dankzij SAP BPC hebben we een perfect startpunt om hieraan in de toekomst te voldoen. Bovendien hebben we door de geïntegreerde, vereenvoudigde omgeving drie profit and loss(P&L)-statements kunnen terugbrengen naar een enkele P&L-rapportage”, geeft Wicker verder aan.

De transitie naar SAP BPC heeft de rubberproducent ook in staat gesteld haar legacy IT-landschap achter zich te laten. Dat bestond uit tal van op maat gemaakte oplossingen, met als gevolg suboptimale processen. Door het gebruik van één geïntegreerd system, “is er geen noodzaak meer om bijvoorbeeld finance en controlling te harmoniseren”, legt Wicker uit. Dat maakt de weg vrij om sneller prestatieverbeterinitiatieven te kunnen leveren.

Verder, door de nauwe integratie tussen SAP BPC en S/4HANA, kan Arlanxeo profiteren van een ‘single source of truth’. Wicker licht toe: “Wijzigingen en businesstransacties in S/4HANA zijn direct beschikbaar in BPC. Het vrijwel realtime aanleveren van posten aan het nieuwe consolidatieplatform maakt ons veel wendbaarder en verbetert de kwaliteit van onze beslissingen.” 

Externe partners

De uitrol van SAP BPC vond plaats in nauwe samenwerking met SAP, consultants van Finext en Tribers, evenals systeemintegreerders van Plainwater. Met behulp van een agile/scrum-aanpak, verliep de implementatie van het ERP-systeem – dat doorgaans bekend staat om zijn complexiteit – soepel. Binnen enkele maanden was het systeem operationeel. 

Bastiaan Sanders, oprichter van Plainwater, licht toe: “Doordat we een geheel nieuwe IT-omgeving konden opbouwen, was agile/scrum een logische keuze. Je kunt dan de impact van nieuwe processen en veranderingen snel beoordelen met elkaar. Met een watervalmethode waren dergelijke grote veranderingen niet mogelijk geweest, of hadden deze op zijn minst langer geduurd.”

Momenteel loopt de implementatie van SAP S/4HANA nog altijd en zal deze naar verwachting medio 2020 voltooid zijn. “Met onze nieuwe IT-infrastructuur zijn we voorbereid op de toekomst”, besluit Wicker.

* Eind vorig jaar nam Saudi Aramco alle aandelen van Arlanxeo over om 100% eigenaar te worden.