Bostec begeleidt RET bij nieuwe metrolijn De Hoekse Lijn

05 december 2019 Consultancy.nl

Na jaren van planvorming en bouwen, is op 1 november jongstleden De Hoekse Lijn – de nieuwe metrolijn die Rotterdam met Hoek van Holland verbindt – officieel geopend. Dagelijks rijden rond de 24.000 mensen met de tot metrolijn omgebouwde spoorlijn. 

Tot en met eind maart 2017 was De Hoekse Lijn in dienst als spoorlijn. Volgens gegevens van de NS telde de lijn zo’n 16.000 in- en uitstappers per dag. De afgelopen tweeënhalf jaar is de lijn omgebouwd tot een metrolijn die Hoek van Holland, Vlaardingen en Maassluis met Schiedam en Rotterdam verbindt. 

Nieuwe route enthousiast ontvangen

Reizigers hebben sinds eind september, toen de lijn operationeel werd (oktober was nog een testmaand) verheugd gereageerd op de route. Sinds de start op 30 september heeft de RET in totaal 700.000 in- en uitstappers geteld, en nu de capaciteit is opgevoerd verwacht RET-directeur Maurice Unck dat in de komende drie jaar het aantal reizigers tot wel 40% zou kunnen gaan stijgen ten opzichte van de oude NS-cijfers.

De ombouw naar het 24 kilometer lange traject ging gepaard met diverse noodzakelijke aanpassingen aan de perrons, informatievoorziening en abri’s. Ook moest er op technisch gebied van alles gebeuren, zoals het implementeren van het spoorbeveiligingssysteem van de RET. Dit systeem wordt door de Rotterdamse vervoerder gebruikt om het transport veilig te houden – met meer dan 100 km aan metrospoor, heeft Rotterdam het grootste metronetwerk van de Benelux.
Bostec begeleidt RET bij nieuwe metrolijn De Hoekse Lijn

Jaap van der Veen is Principal Consultant bij Bostec en een deskundige met betrekking tot de keten van systemen (spoorbeveiliging, bediensystemen Centrale Verkeersleiding Metro, dynamische reisinformatie) die de RET gebruikt. Hij is nauw betrokken geweest bij het project en vertelt dat het een complexe aangelegenheid is geweest om een systeem te lanceren dat “voldoet aan alle specifieke eisen” van de RET.

“De Hoekse Lijn is een traject met een hoge rijfrequentie (elke vijf minuten) en veel overwegen (gelijkvloerse kruising van een spoorlijn met een weg), twee beweegbare bruggen (bij Maasluis en Vlaardingen) en de combinatie met goederenvervoer op een deel van het traject”, legt Van der Veen uit.

Veiligheid staat voorop

Aan het rijden met railvoertuigen zijn risico’s verbonden. Het doel van de spoorbeveiliging is het zoveel mogelijk voorkomen van de risico’s op botsingen en ontsporingen door een te hoge snelheid en menselijk falen. “Een beveiligingssysteem doet meer dan je in eerste instantie denkt”, benadrukt Van der Veen. De twee belangrijkste beveiligingssystemen zijn het spoorbeveiligingssysteem (beveiliging van het spoor en de overgangen) en het snelheidssysteem (bewaking van de snelheid van railvoertuigen). Beide zijn voor de testmaand oktober uitvoerig onder de loep genomen, alvorens de nieuwe metrolijn mocht gaan rijden. 

Van der Veen beschrijft de livegang van de nieuwe lijn als een “belangrijke mijlpaal”. Dit is echter niet het einde van de rit. Momenteel wordt er namelijk nog hard gewerkt aan verbeterpunten die in het traject naar voren zijn gekomen. En in 2022 wordt de metrolijn uitgebreid en verder doorgetrokken naar het strand. “We gaan door met de volgende fase van het project”, sluit Van der Veen af.

More on: Bostec
Netherlands
Company profile
Bostec is not a Netherlands partner of Consultancy.org
Partnership information »
Partnership information

Consultancy.org works with three partnership levels: Local, Regional and Global.

Bostec is a not a partner of Consultancy.org.

Upgrade or more information? Get in touch with our team for details.