70-plus dealmakers betrokken bij buy-back exit van Olympia

26 november 2019 Consultancy.nl 5 min. leestijd

Dimitri Yocarini, CEO van Olympia, heeft zijn krachten met een groep bestuurder gebundeld, om samen de uitzendorganisatie terug te kopen van private equity investeerder Avedon Capital Partners. De deal wordt ondersteund door in investeringstak van Wall Street bank Morgan Stanley, en is begeleid door een grote groep van M&A consultants en – advocaten. In totaal hebben meer dan 70 dealmakers bijgedragen aan de totstandkoming van de deal.

Olympia telt ongeveer 700 werknemers, en levert dagelijks aan meer dan 12.000 mensen tijdelijk werk. De uitzendorganisatie, die opereert middels een hybride model van eigen Olympia kantoren aangevuld met lokale franchises, geneert een omzet van meer dan €400 miljoen, waarmee het zich een top-10 speler mag noemen in ons land.

Avedon zet investering stop

Drie en een half jaar nadat in Olympia is geïnvesteerd, heeft Avedon Capital Partners besloten de investering stop te zetten. En dat terwijl deze een van de meest lucratieve investeringen van de afgelopen jaren is gebleken. Doorgaans doet de investeerders zijn portfoliobedrijven na zo’n zes jaar van de hand, maar in dit specifieke scenario, zo laat Gerritjan Eggenkamp, een partner bij Avedon, weten, “hebben we onze volledige strategische plan al in de eerste drie en een half jaar weten om te zetten”.
70-plus dealmakers betrokken bij buy-back exit van Olympia

Onder de vleugels van Avedon, lukte het Olympia om zijn omzet met 50% te verhogen, en de winstgevendheid te vergroten. In het laatste financiële boekjaar (FY2018), realiseerde Olympia een winst van €8,6 miljoen. De sterke resultaten van Olympia dit jaar hebben gezorgd voor meer interesse in het bedrijf vanuit de markt.

Dat beaamt ook Yocarini, die tegenover het FD aangaf: “Het succes is niet onopgemerkt gebleven. Er waren indicaties dat verschillende partijen in de markt belangstelling koesterden. Dat heeft tot een versnelde reflectie geleid.” Yocarini heeft nu een meerderheidsbelang genomen in Olympia, waarbij een relatief kleine groep van management teamleden en franchise eigenaren ook een deel van het belang hebben gekocht. De investeringstak van Wall Street bank Morgan Stanley (Tactical Value Investing) heeft een minderheidsbelang genomen.

Volgens de CEO, vormt Morgan Stanley de ideale partner om de verdere groeiambities van het bedrijf de komende jaren verder te voeden. “Zij gaan ons helpen bij het realiseren van onze ambitie om werknemers en werkgevers te gidsen in een snel veranderende arbeidsmarkt. We zijn hiermee klaar voor de toekomst.”

Top-3 speler worden

In Nederland, concurreert Olympia met uitzendreus Randstad, evenals met andere grotere spelers waaronder USG people, Headfirst Group, Brainnet, Timing, Manpower, House of HR en YoungCapital. Olympia heeft de ambitie om uit te groeien tot een top-3 speler binnen verschillende segmenten, te weten: logistiek, industrie, techniek, gemeentelijke overheden, contact centers en administratieve functies. 

Frederik Wijsenbeek, een Executive Director bij Morgan Stanley Tactical Value Investing, vertrouwt er op dat het bedrijf beschikt over de juiste ingrediënten, om zijn doelstellingen te bereiken: “Olympia is een onderscheidend bedrijf. Het is de ondernemende cultuur in combinatie met de bijzondere visie, waarin de mens centraal staat, die hen tot een topspeler in hun sector maakt.”

Morgan Stanley’s investeringstak heeft meer dan $507 miljard aan activa onder hun beheer of toezicht. Een van hun portfoliobedrijven, vergelijkbaar met Olympia, is Employbridge, met een omzet van €3,2 miljard een leidende uitzendorganisatie in het Amerikaanse industriële segment. 

Dealmakers betrokken bij buy-back exit van Olympia

Dealmakers

De deal – details over de transactie zijn niet bekendgemaakt – is een van de grotere binnen de Nederlandse markt voor tijdelijk personeel van de afgelopen jaren. Achter de schermen hebben meer dan zeventig dealmakers een belangrijke rol gespeeld in het begeleiden en uitvoeren van de transactie, waaronder consultants van Bain & Company (Lennert Spek, Philip Desrochers) en EY-Parthenon (Teun van der Zijden, Jacco Slegers). De strategy consultancykantoren verzorgden beiden commercial due diligence en corporate strategiediensten.

M&A- en corporate finance advies werd geleverd door de Nederlandse tak van Corporate Finance International (Roel ter Steeg, Kevin Driesen, Kasper Kooij) en de wereldwijde zakenbank Houlihan Lokey (Rob Hendriks, Rob Oudman, Thomas Bailey, Jim Dekker, Harm Heutink en Nick Stafford).
 

Tegelijkertijd verzorgden Nielen Schuman (Jan de Wilde, Joost Moelker, Marcel van de Wijdeven, Oscar Crolla) en Deloitte financiële en ‘debt structuring’-diensten, terwijl Big Four kantoren EY (Maurice van den Hoek, Sander de Boer, Ton Bruijnis, Iris Reijnen, Bianca Takacs, Sjoerd Hensen, Frank Buitenwerf, Wouter Bolhaar, Wessel de Bruijn en Timo Boon) en KPMG (Gijs van Reen, Hans van den Heuvel, Sjoerd Verhoogt, Arnout Haeser, Ben Sitton, Zafer Ulgen) werden ingeschakeld voor transaction support diensten en hun tax advisory expertise.

Advocatenkantoren Freshfields Bruckhaus Deringer en Stibbe leverden zo’n vijftien M&A advocaten om te werken aan de grensoverschrijdende deal, terwijl boutique PR consultancybureau Confidant Partners (Sabine Post-de Jong, Wietze Smid) advies leverden rondom de strategische communicatie en public relations.