Drie plantenkwekers fuseren tot marktleider

21 november 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Door een fusie in de opkweekwereld is een van Nederlands grootste marktpartijen ontstaan. Familiebedrijven Leo Ammerlaan, Van der Lugt en de Grow Group zijn samen opgegaan in Plantise, dat met een omzet van €75 miljoen, 15% van de opkweekmarkt en 56 hectare aan kasoppervlak nu een top drie-speler is. De transactie werd in goede banen geleid door een M&A-team van tien verschillende bureaus.

De fusie tussen de drie leveranciers van jonge groente- en sierteeltplanten werd twee jaar geleden al aangekondigd maar is nu dan eindelijk een feit. Hiermee is Plantise geboren. De drie fusiepartners hadden ieder een aparte marktpositie, waardoor ze elkaar aanvullen binnen het nieuwe bedrijf. Naast dat Plantise meteen behoort tot de landelijke top, is het nieuwe bedrijf met 14 hectare buitenlands kasoppervlak ook het meest internationaal actief. Het beschikt over vestigingen in Hongarije, Frankrijk, Tunesië, Zuid-Afrika en de Filipijnen.

Het nieuwe hoofdkantoor is gevestigd in het voormalige pand van Leo Ammerlaan. Dat bevindt zich in Bleiswijk – vlak onder Zoetermeer –, waar ook Van der Lugt al was gevestigd. De derde fusiepartner, de Grow Group, had zijn hoofdvestiging tot op heden in het nabij Den Haag gelegen Naaldwijk.

Drie plantenkweekers fuseren tot marktleider

De nieuwe directie van Plantise bestaat uit vijf leden, allen afkomstig van de fusiepartners. Ilone Ammerlaan is aangesteld als algemeen directeur en Harry van der Linden als financieel directeur. Zij geven leiding aan een team van 190 vaste medewerkers. Daarnaast werkt Plantise nog met een flexibele schil van 400 fte’s.

Ilone Ammerlaan geeft aan dat Plantise met name internationaal verder zal groeien, omdat het areaal in Nederland in de glastuinbouw stabiel blijft of daalt: “De markt van onze klanten verdicht zich. Door samenwerkingen en fusies worden zij steeds groter, professioneler en hun ambities internationaler. Daarin moet je als leverancier meegroeien. Het areaal aan Nederlandse glastuinbouw is al tien jaar stabiel en zal in de toekomst eerder krimpen dan groeien.”

Dealmakers

De fusie werd begeleid door M&A-adviseurs van Avaxa, Alfa, BDO, KraGd, Valegis, Orange Clover, Kruger, Hillenraad Partners, Rabobank en Taurus.

Namens Rotterdams bureau Kruger waren onder meer Ton Moonen en Robert Smits betrokken bij het opstellen van het fusieplan en het gereedmaken van de bedrijven. “In deze markt is het bijzonder dat partijen met elkaar samengaan op de gebieden van zowel onroerend goed als activiteiten”, licht Moonen toe. “Gedurende de fusie is de kracht van de betrokken partijen geweest dat zij niet het familiebelang, maar het belang van het bedrijf lieten prevaleren.”

Namens Avaxa waren partner Martijn Mouwen en Floris de Kort betrokken bij het structureren, aantrekken en uitonderhandelen van de financiering van Plantise. “Door de fusie speelt Plantise ook qua financiering mee in een andere league. Een stap naar LMA-documentatie is altijd intensief, zeker in de context van een fusieproces als dit”, licht Mouwen toe. “Wij zijn er trots op Plantise door het financieringsproces te hebben mogen gidsen, hetgeen heeft geleid tot een competitief pakket aan voorwaarden & condities waardoor Plantise de ruimte heeft haar plannen voor de toekomst te realiseren.”