Sara Zweegers en Guy van Merrienboer over werken bij Synechron

19 november 2019 Consultancy.nl 8 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Hoe is het om als young professional aan de slag te gaan bij Synechron. Consultancy.nl vroeg het aan Sara Zweegers en Guy van Merrienboer, die als Associate Consultant werken bij het adviesbureau voor de financiële sector. Zweegers: “Alles binnen het bedrijf wijst erop dat ze je naar je hoogst haalbare niveau willen brengen.”

Het wereldwijd opererende Synechron helpt financiële dienstverleners bij het omarmen van innovatieve oplossingen. Daarbij richt het zich op drie focusgebieden: digital, business consulting en technologie. Een jaar geleden sloot Sara Zweegers zich aan bij de Amsterdamse vestiging van het bedrijf. “Na mijn studie heb ik rondgekeken bij verschillende consultancybureaus – via recruitmentevenementen, koffiedates en inhousedagen. Synechron kwam ik tegen bij het Amsterdam Recruitment Event. Ik had me ingeschreven voor hun businesscase en was gelijk onder de indruk van het bedrijf, mede vanwege de presentatie door een groep medewerkers die zelf duidelijk ook erg enthousiast waren over hun werkgever.”

“Na deze leuke dag heb ik meteen gesolliciteerd”, vervolgt Zweegers. “Het sollicitatieproces verliep in tegenstelling tot mijn ervaring bij andere bedrijven snel en prettig – informele, persoonlijke maar tegelijkertijd ook diepgaande gesprekken met binnen een dag terugkoppeling. Het gevoel dat je bij Synechron geen nummer bent maar een gewaardeerd persoon, bleek al tijdens het sollicitatieproces. In de gesprekken kwam naar voren dat Synechron een platte organisatie is met een hechte groep intelligente mensen. Het bedrijf heeft een beetje de hippe cultuur van een startup, maar tegelijkertijd is het een grote organisatie met internationale mogelijkheden.”

Ook Guy van Merrienboer – die een klein half jaar na Zweegers startte – benadrukt de combinatie van groot en klein: “In Nederland is het een ambitieus en groeiend adviesbureau, maar tegelijkertijd heeft het alle kenmerken van een globaal opererende corporate. Het bedrijf biedt mij de mogelijkheid deel te nemen aan initiatieven met collega’s uit verschillende disciplines. Door de vele nationaliteiten die in Amsterdam werkzaam zijn en de 18 kantoren wereldwijd heeft Synechron een sterk internationaal karakter en netwerk. Zodoende wissel ik regelmatig kennis en ervaringen uit met collega’s uit onder andere de VS en Servië. Daarnaast is er ruimte om langere tijd in het buitenland te werken.”

Sara Zweegers en Guy van Merrienboer over werken bij Synechron

In eigen handen

De twee jonge talenten zijn beide begonnen als Associate Consultant. “Als zodanig begin je een project meestal in de rol van PMO; Project Management Officer, of BA; Business Analyst”, legt Zweegers uit. “Ik zelf ben begonnen als PMO’er, wat erg interessant is omdat je ondersteuning biedt aan ervaren consultants, met hen meeloopt en op deze manier veel leert. Omdat je als junior op een hoog niveau meeloopt, heb je veel senior exposure en word je in rap tempo up-to-speed gebracht bij alle ins-and-outs van het project.”

“De weg die je bewandelt gedurende het eerste jaar ligt volledig in eigen handen”, stelt Van Merrienboer. “Allereerst is deze afhankelijk van de practice waar je je bij aansluit. Je hebt echter alle vrijheid om deel te nemen aan projecten buiten dat team. Zo ben ik naast de practice ook actief binnen het team dat een propositie ontwikkelt voor Sustainable Finance, waarin collega’s vanuit allerlei disciplines zijn aangesloten.”

Zweegers voegt toe dat je als Associate Consultant meteen als volwaardig consultant wordt behandeld: “Er wordt een hoop van je verwacht, van het presenteren tijdens kennisontwikkelingssessies tot het organiseren van interne evenementen. Associates worden volop betrokken bij sales, bedrijfsinnovatie en -strategie en het schrijven van bijvoorbeeld kennisartikelen ter publicatie.”

Projecten

Ook gaan starters meteen mee naar de klant. “Ik zat al na een week op een project”, aldus Zweegers. “Momenteel werk ik op één van de grootste projecten in de financiële sector sinds de introductie van de euro. Samen met bijna 100 consultants van verschillende bedrijven werken we aan de implementatie van een IT-systeem. Met een team van Synechron zijn we verantwoordelijk voor projectmanagement en business analytics-werkzaamheden – superinteressant. Nu ik bijna een jaar op dit waanzinnige project heb gezeten, zal ik binnenkort naar een volgend project gaan met een nieuwe rol.”

Van Merrienboer is begonnen met een project bij één van de grote Nederlandse banken: “Ik ben werkzaam als PMO binnen een groot programma. In deze rol ben ik verantwoordelijk voor het mogelijk maken van de sturing binnen het programma. Daarnaast zet ik me in binnen het Digital team, dat zich bezighoudt met digitale innovatie en transformatie. In ons Finlab – oftewel Financial Innovation Lab – brengen we onze digitale proposities in de praktijk door werkende prototypes te ontwikkelen voor processen binnen alle domeinen van de financiële sector, hierbij maken we gebruik van de nieuwste technologieën zoals AI en blockchain. Zelf ben ik momenteel actief binnen het conversational AI team, waar we proposities bouwen voor voice assistants, chatbots en RPA.”

“De kracht van Synechron ligt in het creëren van verbinding met de collega’s en het kantoor in Amsterdam.”

Verbinding

Met een vaste plek in de jaarlijkse Great Place to Work-ranking staat Synechron te boek als uitstekende werkgever. “De kracht van Synechron ligt in het creëren van verbinding met de collega’s en het kantoor in Amsterdam’, aldus Van Merrienboer. “Omdat iedereen vijf dagen per week bij de klant is, steekt Synechron veel tijd en moeite in het bij elkaar brengen van het team. Zo ga je als nieuwkomer in je eerste week meteen op Bootcamp om het bedrijf en je collega’s op een persoonlijke manier te leren kennen. Verder hebben we tweemaal per jaar een teambuildingdag en jaarlijks een buitenlandse trip. We zijn zojuist terug van een weekend Ibiza, wat een fantastische manier is om collega’s te leren kennen en een mooi team te bouwen.”

“Wat mij het meeste opvalt aan de werksfeer bij Synechron is dat het zo persoonlijk is”, vult Zweegers aan. “Directors kennen iedereen bij naam en senior collega’s zijn altijd bereid te helpen of een kop koffie met je te drinken om gewoon te bespreken hoe het gaat. Alles binnen het bedrijf wijst erop dat ze je naar je hoogst haalbare niveau willen brengen, zowel qua kennis als sociale vaardigheden. Om een zogenoemde ‘ellebogencultuur’ te voorkomen heeft Synechron gekozen om de salarissen uniform te maken per functieschaal, hetgeen de prettige sfeer ten goede komt. Bovendien zorgt dit ervoor dat vrouwen op ieder niveau hetzelfde verdienen als mannen, wat momenteel nog niet zo vanzelfsprekend is binnen elk bedrijf.”

Persoonlijke ontwikkeling

Daarnaast wordt er veel geïnvesteerd in ieders persoonlijke ontwikkeling. “Aan de hand van bepaalde onderwerpen specialiseert iedereen zich in een bepaald aspect binnen de financiële sector”, geeft Zweegers aan. “Je wordt deel van een practice, wat betekent dat je samen met mensen die zich op hetzelfde onderwerp als jij focussen interne kennissessies organiseert, naar conferenties gaat en trainingen volgt. We komen één keer per maand samen om onze projecten en best practices met elkaar te bespreken. Ook heb je per jaar tien trainingsdagen, waarvan je een groot gedeelte zelf mag indelen. De verplichte trainingen bestaan uit zowel sociale vaardigheidstrainingen als sectorinhoudelijke trainingen.”

“Synechron heeft een uitgebreid trainingshuis met vakinhoudelijke cursussen, commerciële en practice-gerelateerde training, maar ook trainingen gefocust op de persoon”, vult Van Merrienboer aan. “Daarnaast ben ik gekoppeld aan een line manager, die mijn ontwikkeling monitort en waarmee ik regelmatig van gedachte wissel over de inhoud, maar ook de dagelijkse ervaringen op de werkvloer. Het belangrijkste is dat het gehele team benaderbaar is en de tijd neemt om ervaringen met elkaar te delen.”

Al met al zijn de twee Associate Consultants dan ook erg blij deel uit te maken van Synechron. “Met mijn beslissing om hier te gaan werken ben ik nog steeds erg tevreden, mede omdat ik iedere dag iets nieuws leer van mijn collega’s”, aldus Zweegers. “Als ik terugkijk op het afgelopen jaar heb ik mezelf enorm ontwikkeld en heb ik er een aantal goede vrienden bij.”