Rijksoverheid kiest 7 partijen voor externe juridische inhuur

22 december 2018 Consultancy.nl 2 min. leestijd

De Rijksoverheid heeft na een Europese aanbesteding zeven externe partijen geselecteerd als preferred supplier voor de inhuur van juridische capaciteit.

De komende vier jaar zullen USG Legal Professionals, Eiffel, Brunel, Residentieprofs, Ondernemende Juristen, DPA en BDO Legal de ministeries en andere centrale overheidsinstanties helpen bij juridische vraagstukken. De raamovereenkomst heeft een geschatte totale opdrachtwaarde van €28 miljoen, wat neerkomt op €7 miljoen per jaar.

Het contract treedt per januari 2019 in werking en omvat uiteenlopende juridische expertisegebieden, waaronder contractenrecht, privacyrecht, aanbestedingsrecht en letselschade. 

In 2019 en 2020 zal veel van de ingehuurde capaciteit gericht zijn op grote transitie in het arbeidsrecht. Begin 2020 komt de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren van kracht. Als gevolg van deze wet vervalt de strikte scheiding tussen de arbeidsovereenkomst (privaatrecht) en de ambtelijke aanstelling (publiekrecht) van een ambtenaar. Alle ambtenaren worden in de nieuwe situatie formeel gezien een werknemer met een arbeidsovereenkomst.

USG Legal Professionals, Residentieprofs, Eiffel, Brunel, Ondernemende Juristen, DPA en BDO Legal

De invoering van deze regeling heeft voor veel ambtenaren weinig impact, omdat alle contractuele bestaande afspraken en toezeggingen in principe worden overgenomen. De regelgeving, die in november 2016 werd aangenomen door de Eerste Kamer, heeft wel een grote impact op de juridische bedrijfsvoering van de Rijksoverheid. Het inschakelen van externe expertise en capaciteit moet dit proces zo soepel mogelijk laten verlopen. 

Brunel, Eiffel, DPA en USG zijn goede bekenden van de Rijksoverheid – zij leveren tal van medewerkers op tijdelijke basis in functiegroepen als human resources, inkoop, legal en management. BDO Legal is de juridische tak van accountants en adviesorganisatie BDO. Ondernemende Juristen is een groep van onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd, met als doel om een grotere vuist te kunnen maken ten opzichte van de grotere bureaus.

Residentieprofs is een snelgroeiende leveranciers van uitsluitend juridische professionals. Danielle Spanjers, oprichtster van ResidentieProfs, is blij met de raamovereenkomst. “Het is geweldig dat we onze juridische dienstverlening ook richting de rijksoverheid verder kunnen inzetten. Ik zie het eens temeer als een erkenning dat onze persoonlijke werkwijze aanslaat.”