Eelco Simon over zijn start als Senior Manager bij First Consulting

27 september 2019 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

Begin 2019 trad Eelco Simon als Senior Manager aan bij First Consulting. Hij vertelt meer over zichzelf en kijkt vooruit naar de komende jaren bij First Consulting.

Kun je een introductie over jezelf geven?

Ik ben Eelco Simon, 42 jaar en sinds maart 2019 in dienst bij First Consulting. Na mijn studie Bedrijfskunde in Rotterdam ben ik beland in Pijnacker, waar ik nog steeds met mijn vrouw en drie kinderen woon. In mijn vrije tijd ben ik een fanatiek sporter (squash en de triatlon-sporten).

Voordat ik bij First Consulting begon, heb ik negentien jaar aan de business-kant gezeten. In diverse expert-, management- en directierollen ben ik werkzaam geweest in e-commerce, logistiek, telecom en financial services. Terugkijkend op deze periode is de rode draad transformatie van het bedrijf geweest, gedreven door financiële performance verbetering. Technologie is daarbij vrijwel altijd de enabler gebleken.

Waarom ben je naar consulting overgestapt?

Bij mijn vorige werkgever heb ik de verkoop van het bedrijf aan een private equity geleid. Daarna heb ik met de nieuwe eigenaar/investeerder het transformatieplan en team opgezet. Het kenmerkende aan deze projecten was dat de doelen en kaders waarin we opereerden heel concreet en impactvol waren. Mijn kracht is dat ik snel in staat ben om zowel top-down als bottom-up de analyses uit te voeren, kruisverbanden te zien en alles samen te vatten. Deze zet ik vervolgens om in concrete actie en implementatie. Dat soort projecten wilde ik meer doen en zodoende ben ik in consultancy terecht gekomen.

Eelco Simon over zijn start als Senior Manager bij First Consulting

Wat voeg jij aan je collega’s toe?

Allereerst is het mijn voordeel dat ik al heel lang aan de business kant heb gezeten – zowel als opdrachtgever van consultants en als business projectleider. Daardoor spreek ik de taal van de opdrachtgever en nog belangrijker, ik kan de (politieke) belangen doorzien. Hierdoor achterhaal ik de vraag achter de vraag. Dat helpt ons bij het maken van keuzes in de projectoplevering en het projectontwerp.

Verder heb ik veel projecten gedaan waarbij het verbeteren van de financiële prestaties de aanleiding was en de change in het proces plaatsvond. Een recent voorbeeld van zo’n project; in opdracht van de investeerder achter mijn vorige werkgever, heb ik een Cost Reduction Program opgezet. Hierbij moest de cash positie verbeteren, maar ook de EBITDA. In dat programma heb ik enerzijds de kostenbesparing analyse uitgevoerd, maar net zo belangrijk is dat we anderzijds het changeprogramma hebben omgezet in een CAPEX/cash forecast. Hierdoor bleef de transformatie financierbaar en kon de organisatie om gaan met de veranderingen.

“De ervaringen die ik heb opgedaan als ondernemer zijn nog steeds waardevol. Vóór Picnic hebben we met een aantal mensen een internetsupermarkt opgezet, waarbij ik de logistieke activiteit leidde. De kennis die ik heb opgedaan bij het inrichten van operationele processen, gedreven door de limieten en mogelijkheden van een startup, zijn nog steeds erg waardevol.

Bovendien voeg ik ook (letterlijk) de grijze haren toe, wat bij sommige klanten een randvoorwaarde is om impact te kunnen maken.

Waarom First Consulting?

Vanaf het eerste gesprek was er de klik en match op persoonlijk niveau. Dat vind ik altijd erg belangrijk. Ik merk dat First Consulting mensen aanneemt die passen in de cultuur van het bedrijf, omdat we als First Consulting graag zuinig zijn op de unieke positie die we hebben en willen houden.

“Bij First Consulting ligt de focus op de daadwerkelijke implementatie. We maken het verschil op de werkvloer – niet in de directiekamer.”

Als opdrachtgever van menig consultant, had ik een hekel aan de meest prachtige PowerPoints waarin vooral veel analyses staan, maar waaruit weinig aandacht voor implementatie en realisatie van businesswaarde bleek. Zo’n consultant wil ik niet zijn en dat is gelukkig ook precies wat ik bij First Consulting aantrof. Natuurlijk maken we analyses (en PowerPoint-presentaties), maar de focus ligt op de daadwerkelijke implementatie. Op de werkvloer moet het verschil gemaakt worden – niet in de directiekamer.

Tot slot spreken de energie en ambitie van het bedrijf mij aan. Binnen First is er een cultuur en structuur waarbij ik met mijn eigen ideeën aan de gang kan gaan. Het zal geen geheim meer zijn dat de groeiambities van First Consulting nog steeds aanwezig zijn en ook geen grenzen meer kennen. Ik kijk ernaar uit om daar onderdeel van te zijn en mede vorm te geven.

Wat is jouw rol in de ontwikkeling van First Consulting?

Door de rollen en verantwoordelijkheden die ik heb gehad, heb ik ruime ervaring op projecten waarbij de drie kerndomeinen van First Consulting samen komen: change, technologie en proces. Die ervaring gaat helpen om geïntegreerde projecten succesvol uit te voeren en daarmee klanten verder vooruit te helpen. Dit soort geïntegreerde projecten passen in de ambitie van First Consulting, hiermee worden we relevanter voor onze klanten.

Ik merk dat de afgelopen jaren mij niet alleen ervaring hebben opgeleverd, maar ook een groot netwerk. Die ervaring en dat netwerk brengt ons op plekken waar we onze klanten nog meer kunnen helpen.