Aan de slag met de HR Agile mindset

21 oktober 2019 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Uit het internationale onderzoek ‘The State of Agile HR’, dat Scrum Company samen met de Hogeschool Utrecht heeft uitgevoerd onder meer dan tweehonderd HR-professionals, blijkt dat HR vaak niet actief wordt betrokken bij de transformatie naar een wendbare organisatie. Dat moet anders, want HR kan juist een waardevolle bijdrage leveren aan deze cultuurverandering. 

Het ultieme doel van HR is om individuen en teams de ruimte te geven om zichzelf en de organisatie te ontwikkelen. Volgens Gidion Peters, mede-oprichter van Organize Agile en Scrum Company en co-auteur van het boek Agile HR, maakt agile werken dit doel haalbaar. “Wendbaarheid is een van de belangrijkste competenties die een organisatie vandaag de dag kan bezitten. Het stelt medewerkers namelijk in staat om continu mee te groeien met de veranderingen binnen en buiten de organisatie.”

Brenda Zwart is trainer bij Scrum Company en begeleidt HR-afdelingen. Zij geeft de driedaagse training ‘Agile HR’ die HR-professionals handvatten biedt om agile deel van de organisatiecultuur te maken. Aan het einde van de rit houden deelnemers er ook het internationaal erkende ICP-TAL-certificaat aan over.

Aan de slag met de HR Agile mindset

“Je kunt wel allerlei tools en instrumenten inzetten, maar uiteindelijk gaat het om de mindset van HR en de organisatie: die stelt je in staat om flexibel te denken, werken en organiseren.” 

Deze mindset laten leven, is vooral een kwestie van doen. “Centraal staat hoe HR de agile transformatie kan ondersteunen door teams zelfstandig te laten opereren en projecten slim aan te pakken. En door HR-rollen te vernieuwen en traditionele instrumenten zoals performance management, feedback geven en recruitment op de schop te nemen. Daarbij is er tijdens de training veel ruimte om het geleerde meteen toe te passen in jouw eigen organisatie. Deelnemers waarderen deze link tussen theorie en praktijk.”

“Wendbaarheid in HR gaat voor een gedeelte over het veranderen van denken, maar net zo goed over het anders doen. Bijvoorbeeld door te experimenteren met HR-instrumenten zoals feedback, beoordeling, leren & ontwikkelen en het functiehuis. En uiteraard leiderschapsontwikkeling: want zonder leiders die hun weg weten in een wendbare organisatie, staat er altijd een rem op het wendbaar worden.”