Organize Reality begeleidt samenwerking op afstand met VR
Organize Agile heeft Organize Reality gelanceerd, een nieuw label dat zich specialiseert in de toepassing van virtual reality voor samenwerking en teamwork op afstand.
Het gebruiken van virtual reality (VR) in een bedrijfsomgeving is al jaren een trend in opkomst en kent velerlei toepassingsgebieden. Zo kan VR organisaties helpen bij het simuleren van een real life-ervaring voor trainingsdoeleinden, kan het door middel van gedeelde leerervaringen nieuwe manieren van werken faciliteren, en biedt het in een gamesetting naast het leereffect ook gewoon plezier.
Hoewel de technologie al enige tijd onder ons is (in 2014 nam Facebook VR-bouwer Oculus over), lijkt het erop dat pas in het afgelopen jaar “de technologie nu echt haar vruchten begint af te werpen”, zegt Gidion Peters, medeoprichter van Organize Agile en de drijvende kracht achter Organize Reality.
In de medische wereld ligt de toepassingsgraad van VR het hoogst, waarbij het vooral doctoren zijn die de technologie inzetten. Ook in de bouw wordt virtual reality volop ingezet, bijvoorbeeld om bouwwerken te ontwerpen, prototypes te bouwen en om te laten zien wat bouwers moeten doen alvorens ze met de daadwerkelijk constructie aanvangen.
De inzet van VR voor het verbeteren van samenwerking staat echter nog in de kinderschoenen, en dat terwijl “de technologie volop kansen biedt voor teams en organisaties om hun eigen ontwikkeling ermee te versnellen”, zo stelt Peters. Zelf was hij er al vroeg bij met het omarmen van VR – Peters begon in 2016 met het begeleiden van teams in virtual reality.
De afgelopen maanden zag hij hoe het gebruik van VR, gestuwd door de coronacrisis en het nieuwe werken, in een stroomversnelling is gekomen. Organisaties die virtual reality sinds het begin van de pandemie hebben omarmd waren vaak ontevreden met de saaie en eendimensionale vergaderingen via bijvoorbeeld Zoom en Teams.
Plek van verbeelding en samenwerking
“Interactie en verbinding hebben zwaar te lijden onder het gebruik van vergaderapps”, aldus Peters. “Met Organize Reality willen we dat terugbrengen door de oneindige en prikkelende wereld van virtual reality te benutten. We helpen medewerkers en teams om uit hun thuiskantoor te stappen en in creatieve omgevingen met elkaar te brainstormen, vergaderen, producten te ontwikkelen of aan teambuilding te doen. Zo wordt VR een plek van verbeelding en nieuwe samenwerkingsmogelijkheden.”
VR geeft mensen de mogelijkheid om hun ideeën in 3D met elkaar te visualiseren en kan vanzelfsprekend worden gebruikt voor traditionele toepassingen als presentaties, afdelingsbijeenkomsten en projectupdates. Maar het kan ook worden gebruikt voor innovatiedoeleinden, zoals voor brainstormingsessies of voor het samen duiken in een andere context of nieuw landschap om de creativiteit te stimuleren.
“Een van de voordelen daarbij is dat je vrij in een ruimte kunt rondlopen, waardoor je zelf gesprekspartners kan opzoeken en daar bijvoorbeeld mee kan gaan wandelen door een bijzonder landschap”, legt Peters uit.
En niet te vergeten, VR kan worden gebruikt voor grote teamevenementen zoals bijvoorbeeld de nieuwjaarsborrel, zodat men samen virtueel kan proosten op het nieuwe jaar. “De menselijke band behouden tussen collega’s is belangrijk in deze tijd. Deze band zorgt voor betrokkenheid en motivatie. VR is bij uitstek geschikt hiervoor”, aldus Peters.
Wat hierbij de rol is van Organize Reality? “Onze focus ligt op het ondersteunen van teams bij het toepassen van VR voor hun samenwerking. Daarnaast introduceren we teams in de wereld van VR met workshops. Dat alles om teamsamenwerking interactiever en effectiever te maken op afstand”, besluit Peters.