Voor expats is leven en wonen in Amsterdam spotgoedkoop

15 juli 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Terwijl Nederlanders en buitenlandse medewerkers steen en been klagen over de uit de pan rijzende woon- en leefkosten van Amsterdam, blijkt onze hoofdstad internationaal gezien helemaal niet zo duur. In een benchmark van de woon- en leefkosten van 200 steden over de hele wereld, staat Amsterdam op plaats 58. Inwoners van Hong Kong, Tokio, Singapore of Zürich hebben pas echt recht van spreken. 

Amsterdam is volgens de zogeheten ‘Cost of Living’-index van adviesbureau Mercer zelfs met acht plekken gedaald sinds een jaar geleden, toen het nog op plek 50 stond. Dat wil zeggen: onze hoofdstad is in verhouding met andere internationale topsteden – ondanks de stijgende huizenprijzen en woon- en leeflasten – zelfs goedkoper geworden.

Woonkosten grootste kostenpost

Een groot deel van de berekeningen van de onderzoekers gaan over de kosten voor wonen, omdat het gemiddeld genomen de grootste kostenpost betreft. Een blik op de database van huurwoningplatform Pararius laat zien dat een ongemeubileerde huurwoning in Amsterdam van tussen de 80m2 en 120m2 tot €1.800 kost, en in de allerbeste buurten (de grachtengordel) kan dit oplopen tot rond de €3.500. Ter vergelijking, in New York – de nummer negen in de lijst – kost een gemiddelde woning van zo’n omvang boven de €5.000, en in koploper Hong Kong loopt de huurprijs op tot net geen €8.000. 

De analyse van Mercer rangschikt alle onderzochte steden van allerduurst tot allergoedkoopst. De onderzoekers hebben hierbij gekeken naar de levensstandaard van een hoogopgeleide medewerker die in het buitenland woont, beter bekend onder de term ‘expat’. Niet alleen in Nederland, maar ook in Europa is het over het algemeen relatief goedkoop toeven. En dat terwijl Europa juist hofleverancier is voor de lijst van ‘s werelds beste plekken om te wonen ter wereld, die eveneens jaarlijks door Mercer wordt opgesteld. Kortom, duur betekent zeker niet altijd goed.

Amsterdam is juist spotgoedkoop in vergelijking met andere steden

Dat kwam afgelopen maand ook naar voren in een onderzoek van de dienst Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) in opdracht van Het Parool. Amsterdammers zijn gelukkig in hun stad. Ze geven hun leven in de hoofdstad een 7,8 op een schaal van 10. Grootste bronnen van geluk zijn de schoonheid van de stad, de bereikbaarheid per fiets, het cultuuraanbod en de rijke voorzieningen als winkels, scholen, sport en zorg. De betaalbaarheid wordt echter aangemerkt als het grootste pijnpunt, aangezien dit ook leidt tot een groeiende ongelijkheid.

Echt duur leven en wonen is het in grote Aziatische steden. Hong Kong, Tokio en Singapore voeren de lijst aan, en in de top 10 staan nog eens vijf steden uit de regio: Shanghai, Peking en Shenzhen in China, Seoul in Zuid-Korea, en opvallend, Asjchabad in Turkmenistan. “De dynamische huizenmarkt en de hoge kosten voor consumentengoederen zijn hiervoor de belangrijkste redenen”, legt Sabine Rock-Speelman van Mercer uit. 

Kansen

Dat Amsterdam goedkoper wordt voor buitenlandse multinationals biedt kansen, volgens de onderzoekers. “Zij kunnen goedkoper uit zijn als ze hun medewerkers vestigen in onze hoofdstad, in plaats van andere wereldsteden”, aldus Rock-Speelman. Ze adviseert bedrijven ook om goed te kijken naar koersverschillen, die een enorme rol in de kosten kunnen spelen. Zo staat Asjchabad in de top 10 na 36 plekken te zijn gestegen,“ vooral naar aanleiding van de stijging van de Turkmeense manat”. En aan de andere kant van het spectrum, kelderde Buenos Aires maar liefst 57 plekken, hoofdzakelijk door de waardevermindering van de Argentijnse peso.