Cost of living: Amsterdam een stuk goedkoper voor expats

11 juli 2017 Consultancy.nl 8 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Angolese hoofdstad Luanda is wereldwijd de duurste stad voor expats, gevolgd door Hong Kong en Tokio. Tunis is het allergoedkoopst. Dit blijkt uit de nieuwste editie van de ‘Cost of Living Survey’ van Mercer. Veel verschuivingen op de lijst zijn volgens de Human Capital-adviseur het gevolg van schommelende wisselkoersen. Zo hebben veel Europese steden, waaronder Amsterdam, plekken ingeleverd door de daling van de waarde van de euro ten opzichte van de US dollar.

Mobiliteit is steeds belangrijker voor multinationals, die steeds meer internationale werknemers in dienst hebben. Deze bedrijven kijken daarom goed naar de kosten die verbonden zijn aan het wonen in de verschillende steden waar ze professionals naartoe sturen. Om bedrijven hierbij te helpen voert consultancybureau Mercer ieder jaar zijn ‘Cost of Living Survey’ uit. Het onderzoek – dat dit jaar voor de 23e keer werd uitgebracht – brengt in kaart hoe duur het is voor expats om te wonen in enkele van de grootste steden ter wereld.

Voor de survey vergeleek het HR-adviesbureau de prijzen van ruim 200 goederen en diensten – waaronder onderdak, vervoer, voedsel, kleding en entertainment. Door een goed algemeen begrip van de kosten van het levensonderhoud en in het bijzonder de relatie daarvan tot schommelde monetaire koersen, hebben organisaties meer zicht op de situatie waar een expat in terechtkomt wanneer hij of zij naar een bepaalde stad wordt gestuurd.

Wereldwijde ranglijst

Dit jaar is de duurste stad voor internationale opdrachten Luanda, de hoofdstad van Angola. Dit wellicht onverwachte resultaat wordt grotendeels veroorzaakt doordat de Angolese overheid goederen en diensten voor expats hoger belast en doordat expats in de stad genoodzaakt zijn om (dure) beveiligers in te huren. Luanda neemt de eerste plaats over van Hong Kong – in de ranking van vorig jaar stond Hong Kong op de eerste plaats boven Luanda. Dit jaar is de Chinese stad op de tweede plaats geëindigd. De rijke culturele geschiedenis, krapte op de woningmarkt en status als gateway voor Azië zorgen dat de speciale administratieve regio van China wereldwijd een van de kostbaarste vestigingsplaatsen voor expats is.

Top 10 duurste expat-steden en top 10 goedkoopste expat-stedenDe derde plek is voor Tokio terwijl Zürich op plaats 4 staat. De Zwitserse stad is een van ’s werelds meest luxueuze steden en dit is terug te zien in de hoge kosten van het levensonderhoud. De Aziatische stadstaat Singapore completeert de top 5 van duurste steden.

De goedkoopste steden

De laagste tien noteringen in de lijst (plek 200 tot en met 209) laten zien waar enkele van ’s werelds goedkoopste steden voor expats zich bevinden. Deze blijken hoofdzakelijk in Oost-Europa (vier steden) en Afrika (drie steden) te liggen, terwijl twee van de laagst geklasseerde landen in Centraal- en Zuid-Amerika te vinden zijn. Zowel de duurste stad als goedkoopste stad ter wereld liggen in Afrika – de allergoedkoopste stad op de lijst is Tunis (#209). Ten opzichte van vorig jaar is de hoofdstad van Tunesië zes plaatsen gedaald mede doordat de stad nog altijd het toneel vormt voor veel interne politieke twisten. Bishkek, de hoofdstad en tevens grootste stad van Kirgizië, staat op de een-na-laatste plaats en daarvoor komen Skopje (#207), Windhoek (#206) en Blantyre (#205). 

West-Europa

Naast Zürich staan er nog twee Europese steden in de top 10, die allebei net als Zürich in Zwitserland liggen: Genève staat wereldwijd op nummer 7 en binnen de West-Europese regio op de tweede plaats, terwijl Bern wereldwijd op de tiende plek staat en binnen West-Europa op de derde plek. Na de Zwitserse hoofdstad volgt Kopenhagen als duurste West-Europese stad voor expats – wereldwijd staat de Deense hoofdstad op #28. Londen heeft zijn positie op de ranglijst zien zakken en staat op de 30e plek wereldwijd en #5 in West Europa. Als gevolg van de Brexit daalde de waarde van het Britse pond, wat ertoe leidde dat de Britse hoofdstad dertien plaatsen heeft ingeleverd ten opzichte van vorig jaar. 

Top 5 duurste expat-steden van West-EuropeOok Parijs daalde op de lijst, het leverde achttien plekken in en kwam daarmee uit op de 62e positie. Ondertussen staan verscheidene Duitse steden relatief laag op de wereldwijde ranking. Zo eindigde München op plek 98, Frankfurt op plek 117, Berlijn op #120, Düsseldorf op #122 en Hamburg op #125. 

Ellen van Arenthals, Mobility Consultant bij Mercer, geeft toelichting: “Ondanks de matige prijsstijgingen in de meeste Europese steden, zijn de Europese valuta’s verzwakt ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Hierdoor zijn veel Europese steden op de ranglijst gedaald. Ook zijn andere factoren, zoals de economie in de Eurozone, van invloed op de plek van de Europese steden op de ranglijst.” 

De Russische roebel steeg juist in waarde ten opzichte van de dollar en dat is terug te zien in de lijst: Moskou steeg 53 plaatsen en is op plek 14 geëindigd, terwijl St. Petersburg zelfs 116 plekken omhoogging en zo op de 36e positie terecht is gekomen. 

Amsterdam

Amsterdam staat in de lijst op de 85e plek. Dit betekent dat onze hoofdstad 21 plaatsen heeft ingeleverd ten opzichte van een jaar geleden. Binnen Europa behoudt Amsterdam desondanks wel zijn 12e positie. Ook de daling van Amsterdam in de lijst is grotendeels te verklaren aan de hand van veranderende wisselkoersen. “De euro is minder waard geworden ten opzichte van de Amerikaanse dollar en dit heeft invloed op de kosten voor het levensonderhoud van expats in Nederland. Organisaties, met een sterkere valuta dan de euro, zijn nu minder geld kwijt om hun werknemers naar Nederland uit te zenden. Dit maakt Amsterdam ook aantrekkelijker voor toeristen”, aldus Van Arenthals.

Top 5 duurste expat-steden van Noord-AmerikaNoord-Amerika

Een aantal van de hoge noteringen op de lijst bevinden zich in Noord-Amerika, met als wereldwijde nummer 9 New York, de hoogst genoteerde stad binnen de regio. In de ‘Big Apple’ zijn enkele van ’s werelds meest invloedrijke financiële spelers gevestigd en de stad vertegenwoordigt wereldwijd een iconisch merk. Ook de overige steden in de top vijf duurste expat-steden in de regio bevinden zich in de Verenigde Staten. San Francisco neemt binnen de regio de tweede plaats in en wereldwijd de 22e. Als belangrijkste stad in Silicon Valley staat San Francisco bekend om zijn kostbare vastgoed en prijzige cultuur.

Plek 3 in Noord-Amerika en plek 24 wereldwijd is voor Los Angeles. Chicago is 4e en stijgt daarmee twee plaatsen in vergelijking met vorig jaar terwijl Honolulu op plek 5 is geëindigd. De minst dure steden in de VS zijn nog altijd Portland (#115) en Winston-Salem (#140). Nathalie Constantin-Métral, Principal bij Mercer, geeft toelichting: “Over het algemeen blijven steden uit de VS stabiel, of zijn ze licht gestegen als gevolg van de beweging van de dollar ten opzichte van de meerderheid van de valuta wereldwijd.”

Top 5 duurste expat-steden van AziëAzië

Vijf van de tien duurste steden ter wereld bevinden zich in Azië, inclusief Hong Kong op nummer 2, waar het leven duurder is geworden doordat de dollar hier minder waard werd en daardoor de prijzen voor accommodatie verder omhoog zijngedreven. Ook in Tokio, de wereldwijde nummer 3, is het leven van expats duurder geworden door veranderende wisselkoersen. De overige Aziatische steden in de top 10 zijn Singapore op 5, Seoul op 6 en Shanghai op plek 8.

“Het sterker worden van de Japanse yen zorgt ervoor dat consumentengoederen duurder worden voor expats. Samen met een dynamische huizenmarkt stuwde dit de Japanse steden in de ranglijst”, stelt Constantin-Métral. “De meeste Chinese steden daalden echter in de ranking vanwege het verzwakken van de Chinese yuan ten opzichte van de Amerikaanse dollar.” 

Enkele andere grote Aziatische steden in de lijst zijn Bangkok, dat zeven plaatsen steeg en op plek 67 uitkwam, en Jakarta op de 88e plek en Hanoi op de 100e plek, waarmee ze respectievelijk vijf en zes plaatsen zijn gestegen.