De duurste en goedkoopste steden voor expats wereldwijd

24 augustus 2016 Consultancy.nl

Hongkong is voor expats de duurste stad ter wereld om in te leven, blijkt uit onderzoek. Luanda en Zürich komen op respectievelijk de tweede en derde plek. De minst dure steden zijn te vinden in Zuid-Afrika, met onder meer Kaapstad en Johannesburg als goedkope opties. 

Ieder jaar doet Mercer, een wereldwijd HR consultancybureau, onderzoek naar de kosten die expats kwijt zijn om te wonen in de belangrijkste expat-steden ter wereld – de zogenaamde ‘Cost of Living Survey’. In het onderzoek wordt prijsinformatie vergeleken van meer dan 370 steden wereldwijd, gebaseerd op de kosten van meer dan 200 producten en diensten, uitgedrukt in dollars. Hierbij wordt gekeken naar de winkels en verkooppunten waar expats producten en diensten kunnen aanschaffen, die van internationaal erkende kwaliteit zijn.

Global top 10 most and least expensive

De wereldwijde top 10
In de 2016 editie van het onderzoek, de 22ste in de Mercer onderzoeksreeks, blijkt dat Hongkong kan worden beschouwd als ’s werelds duurste stad voor expats. Met zijn zeven miljoen inwoners is de stad een van de meest dichtbevolkte gebieden ter wereld. Hongkong is een belangrijk financieel centrum voor Azië met zijn sterk ontwikkelde financiële sector. De woonruimte in de stad staat bekend om zijn zeer hoge prijzen. Op de tweede plek volgt Luanda, de hoofdstad van Angola. De stad is een samenkomst van twee werelden, waar aan de ene kant 53% van de bevolking in armoede leeft, terwijl aan de andere kant de stad een van de duurste plekken ter wereld is voor buitenlanders – mede doordat er hoge importtarieven gelden voor luxeproducten en de huurtarieven er hoog liggen.

Op de derde plek volgt Zurich, mede door de van oudsher dure prijzen die gelden in Zwitserland ten opzichte van andere valuta. Op de vierde plek volgt Singapore en Tokio sluit de top 5. De minst dure steden voor expats zijn voornamelijk te vinden in het Zuiden van Afrika, waaronder twee steden in Zuid-Afrika: Kaapstad (208) en Johannesburg (206). Windhoek, de hoofdstad van Namibië is voor expats de goedkoopste stad ter wereld.

“Ondanks de vooruitgang in technologie en de opkomst van een wereldwijd verbonden beroepsbevolking, vormt het inzetten van expats een steeds belangrijker aspect in de strategie van concurrerende multinationals”, stelt Ilya Bonic, Senior Partner bij Mercer en President van de Talent business line. “Echter, met volatiele markten en afgezwakte economische groei in grote delen van de wereld, is een scherp oog voor kostenefficiëntie essentieel, en ook een focus op de arbeidsvoorwaarden van expats.”

Top five in West Europe

Europa
Naast Zürich zijn er in Zwitserland nog twee steden te vinden die tot de top-5 duurste steden van West-Europa behoren: Genève, dat wereldwijd de achtste plaats inneemt en Bern, op de dertiende plek. Londen staat op de zeventiende plaats, mede door de aanhoudende crisis op de huizenmarkt. De top vijf wordt gesloten door Kopenhagen, de hoofdstad van Denemarken.

Ten opzichte van het onderzoek van vorig jaar zijn er een aantal steden nauwelijks van plek veranderd. De kosten in Parijs (44), Milaan (50), Wenen (54) en Rome (58) zijn nauwelijks veranderd sinds 2015. Nathalie Constantin-Métral, Principal bij Mercer en verantwoordelijk voor het opstellen van de ranking merkt op: “Ondanks een aantal prijsstijgingen in de regio, zijn een aantal lokale valuta in Europa minder waard geworden ten opzichte van de US dollar, waardoor zij dit jaar lager in de ranking staan. Daarnaast spelen andere factoren een rol voor de regio, zoals veiligheid, sociale onrust, en zorgen over de economische vooruitzichten.”

Ze vervolgt: “Maar terwijl koersfluctuaties een belangrijke impact blijven houden op de kosten, kunnen lokale omstandigheden als hoge vastgoedprijzen de impact van valutakoersen teniet doen, zoals zichtbaar is in sommige steden in de UK en West-Europa. Het is van belang om inzicht te hebben in de lokale kosten wanneer bedrijven werknemers aan het werk zetten in landen overal ter wereld.”

Top five in the US

Noord-Amerika
New York (11) is de duurste Noord-Amerikaanse stad in de lijst, gevolgd door San Francisco op #26 en Los Angeles op #27. Door de stijgende waarde van de US dollar zijn veel steden in de VS in 2016 gestegen in de ranking. De grootste stijging werd gerealiseerd door Seattle – de stad steeg 23 plaatsen naar de 83ste plek. Honolulu steeg vijftien plaatsen naar de 37ste plek wereldwijd en de vijfde plek in de top 5 van Noord-Amerika, onder Chicago (34). Net buiten de top 5 volgt Washington DC (38) dat twaalf plaatsen wist te stijgen, terwijl Boston (47) zeventien plaatsen klom. Portland (117) en Winston Salem in North Carolina (147) zijn de goedkoopste steden voor expats in de VS.

Top five in Asia

Azië
Van de top 10 duurste steden voor expats ter wereld is maar liefst de helft te vinden in Azië. Na Hongkong, Singapore en Tokio volgen ook nog Shanghai (7) en Beijing (10) als top-10 spelers. De Chinese steden zijn ten opzichte van vorig jaar wel iets gedaald in de lijst door het goedkoper worden van de yuan, terwijl de Japanse yen juist in waarde steeg met als gevolg dat Tokio zes plaatsen hoger staat ten opzichte van 2015. 

In India is Mumbai de duurste stad voor expats, met een 82ste plek, gevolgd door New Delhi (130) en Chennai (158). Calcutta (194) en Bangalore (180) zijn de goedkoopste steden in India. In de rest van Azië werden grote dalingen in de lijst genoteerd, met Bangkok (74), dat 29 plaatsen daalde, Kuala Lumpur (151) dat 38 plekken lager eindigde, en Hanoi (106), dat 20 plekken zakte. De grootste daling was echter voor Bakoe (172), in Azerbeidzjan, dat meer dan honderd plaatsen is gedaald in de lijst. Daarentegen steeg aan de andere kant van de Kaspische Zee Asjchabad, Turkmenistan, maar liefst 61 plekken naar de 66ste plaats wereldwijd.


Profiel

Meer nieuws over

×
×
A.T. Kearney Accenture ACE Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting B&A Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Centric Cmotions COMATCH Conclusion Connective Payments Count & Cooper De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Consulting & Interim Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants JBR JBR Interim Executives Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG KPN ICT Consulting Kruger KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnitude Consulting Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Methis Consulting METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group Oliver Wyman OrangeX Ordina Oxyma p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quantics Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst RevelX RGP Rijnconsult Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy Development Partners Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron Business Consulting TEN HAVE Change Management The Next Organization Trevian Turner TWST Twynstra Gudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group Zanders Zestgroup