De tien beste steden ter wereld om te leven

28 maart 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Jaarlijks onderzoekt HR-adviseur Mercer in welke steden je het beste kunt leven. Wenen komt wederom als beste uit de bus, gevolgd door Zürich. De top drie bestaat dit jaar uit vijf steden, aangezien de derde plek wordt gedeeld door Vancouver, München en Auckland. Amsterdam klimt een plek, maar valt met de elfde plaats nog net buiten de top tien.

1. Wenen

Uit de eenentwintigste editie van de welbekende ‘Quality of Living Survey’ komt Wenen wederom als winnaar uit de bus. De stad voert hiermee voor het tiende jaar op rij de lijst aan. Een belangrijke reden waardoor Wenen het zo goed doet is dat haar inwoners onder meer kunnen rekening op veel veiligheid en werkgelegenheid. Denk daarnaast ook aan het grote metronetwerk, de betrekkelijk betaalbare woningen en de vele musea, theaters en operahuizen, die zijn gebouwd tijdens de voor Wenen zeer bloeiende achttiende en negentiende eeuw.

2. Zürich

De tweede plek van Zürich is niet verrassend als in acht wordt genomen dat in Zwitserland het bnp per hoofd van de bevolking het afgelopen jaar boven de €68.000 uitkwam. In lijn daarmee staan ook het Zwitserse Genève en Basel genoteerd in deze top tien, respectievelijk op de plekken negen en tien. Zürich wordt gezien als het financieel centrum van Zwitserland: alle grote Zwitserse banken hebben er een vestiging. Ook de mooie ligging van de stad draagt bij aan de aantrekkelijkheid: ze ligt ingeklemd tussen twee bergen en grens aan en groot meer.

3. Vancouver

Vancouver, waar in 2010 de Olympische Winterspelen werden gehouden, is met 630.000 inwoners ‘slechts’ de achtste stad van Canada. Naast verschillende gerenommeerde universiteiten, hoofdkantoren van Sony Pictures Imageworks en PlentyOfFish, ligt 20 tot 30 minuten rijden van het centrum van Vancouver het North Shore-gebergte, waar verschillende skiresorts zijn te vinden.De 10 beste steden om in te leven

3. München

De derde plek van München wordt deels veroorzaakt door haar uitstekende openbaar vervoerssysteem, de relatief betaalbare woningen, twee hoog aangeschreven universiteiten en de vele banen, die de stad grotendeels te danken heeft aan de aanwezige auto-industrie. Ook zetelen er grote multinationals als Siemens en Allianz.

3. Auckland

Auckland, de grootste stad van Nieuw-Zeeland, gelegen op het Noordereiland, bevindt zich in de nabijheid van meerdere vulkanen: in de regio zijn ongeveer 50 vulkanische objecten te vinden, zoals vulkaankegels, meren, lagunes en eilanden. Op het culturele vlak scoort Auckland met zijn vele musea, academische instellingen en verschillende internationale kunstfestivals ook hoog.

Goed toeven in Europa

Deze editie van het onderzoek van Mercer kent geen nieuwe gezichten in de top tien. Net zoals vorig jaar doet Europa het bijzonder goed: maar liefst acht van de tien posities worden bekleed door Europese steden. Dit zijn met name steden uit Duitstalige landen: naast Wenen en de drie Zwitserse steden staan er ook maar liefst drie Duitse steden in de lijst (op plek zes staat Düsseldorf en op de zevende positie Frankfurt). Daarmee is Kopenhagen net zoals vorig jaar de enige Europese stad in de top tien waar Duits geen officiële taal is.

Mokum

Ook dit jaar weet Amsterdam geen plek in de top tien te bemachtigen. Wel heeft de stad zich in vergelijking met vorig jaar verbeterd: in 2018 bezette ze de twaalfde plek, dit jaar de elfde. Amsterdam deelt deze positie met Sydney. Mokum scoort  net als bij voorgaande edities van het onderzoek goed op factoren als de sociaal-culturele omgeving, onderwijs en zeker ook op economisch klimaat. Zo is Amsterdam een serieuze optie voor organisaties en bedrijven die door Brexit het Verenigd Koninkrijk verlaten. Recent voorbeeld: het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) verhuist dit jaar van Londen naar Amsterdam.

Veiligheid

Naast een onderzoek naar de levenskwaliteit, heeft Mercer deze editie ook een aparte lijst opgesteld die steden naar veiligheid rangschikt. De experts van de HR-dienstverlener keken per land naar factoren als politieke stabiliteit, criminaliteit, wetshandhaving, vrijheidslimieten, relaties met andere landen en persvrijheid. Ook in dit deelonderzoek doet Europa het bijzonder goed: de volledige top drie is Europees. Zo staat Luxemburg (stad) op de eerste plek, het Finse Helsinki op de tweede plaats, terwijl de derde positie wordt gedeeld door drie Zwitserse steden: Zürich, Bern en Basel.

De top 10 steden

1. Wenen, Oostenrijk
2. Zürich, Zwitserland
3. Vancouver, Canada
3. München, Duitsland
3. Auckland, Nieuw-Zeeland
6. Düsseldorf, Duitsland
7. Frankfurt, Duitsland
8. Kopenhagen, Denemarken
9. Genève, Zwitserland
10. Basel, Zwitserland