Beste steden om in te wonen? Kies voor een Duitstalige stad
Europese steden zijn wereldwijd de beste plekken om te wonen. Dat blijkt uit een studie van onderzoeksbureau Mercer. In de top tien steden die het meest geliefd zijn zijn maar liefst acht Europese plaatsen te vinden. Met name de Duitstalige landen doen het goed, met Duitsland en Zwitserland als hofleverancier. In Wenen is het echter, voor het negende jaar op rij, het beste toeven.
Als een land de macht in handen heeft, gaat dat vrijwel altijd gepaard met een periode van grote welvaart, waar vanuit steden zich in rap tempo kunnen ontwikkelen. Binnen Europa, dat in de wereldgeschiedenis een vooraanstaande rol speelt, hebben verschillende naties elkaar echter door de eeuwen heen meer dan eens van de troon gestoten.
Rond 1814 – nadat Napoleon was verslagen – moest Europa opnieuw verdeeld worden, waarmee de eerste schetsen werden gezet van de huidige indeling van ons continent. Dat gebeurde tijdens het Congres van Wenen. De locatiekeuze was niet opzienbarend, want Keizerrijk Oostenrijk was destijds namelijk een grootmacht. Vanaf 1867 ging het land samen met Hongarije – tot en met het einde van de Eerste Wereldoorlog (1918) – verder als dubbelmonarchie, om vervolgens – na het interbellum – onderdeel te worden nazi-Duitsland. Daarmee heeft Oostenrijk zich tijdens de moderne tijd (1800 – 1945) ruim 120 jaar in, om of nabij het centrum van macht begeven. Bovendien maakte het land met Wenen als stralend middelpunt van het Habsburgse Rijk gedurende de vroegmoderne tijd (1500-1800) eveneens drie eeuwen van grote voorspoed mee.
Na 1945 hebben er in het West-Europa geen (internationale) oorlogen meer plaatsgevonden. Voor een groot stuk heeft de machts- en dus ook de welvaartsverdeling zich daarvoor afgespeeld. Op basis daarvan lijken de welvaartskaarten aardig te zijn geschut in het voordeel van de Oostenrijkse hoofdstad. Die conclusie wordt wederom bevestigd door een terugkerende studie van Mercer, een internationaal adviesbureau met circa 20.000 werknemers. De onderzoekers hebben Wenen voor de negende keer op rij uitverkozen tot de beste stad ter wereld om te wonen, te werken en te leven.
Goed toeven in Europa
In het rapport – dat luistert naar de naam: ‘Quality of Living 2018’ – komt naar voren dat Wenen om verschillende redenen opnieuw lijstaanvoerder is geworden, aldus de onderzoekers: “De reden dat Wenen het zo goed doet is omdat het zowel haar inwoners als expats een goede veiligheid, georganiseerd openbaar vervoer en diversiteit van culturele en recreatieve faciliteiten biedt.” Denk daarbij bijvoorbeeld aan het grote Weense metronetwerk waarin dagelijks 1,3 miljoen personen zich verplaatsen en aan de betrekkelijk betaalbare woningen. En aan de vele musea, theaters en operahuizen, die veelal zijn gebouwd tijdens de voor Wenen zeer bloeiende achttiende en negentiende eeuw. Daarbovenop blijkt dat het bruto regionaal product per hoofd van de Weense bevolking in 2018 ruim €47.000 is. Op basis van deze factoren is de goudenplak voor de Oostenrijkse hoofdstad beslist geen toevalstreffer.
Naast Wenen, doet Europa het over het algemeen goed in de ranglijst van het onderzoeksbureau. In de top tien van meest leefbare steden, zijn maar liefst acht plekken gereserveerd voor Europese steden. Het zijn dan met name de Duitstalige landen die de wereld hun hielen laten zien. Zo staat Zürich op de tweede positie, wat niet verrassend is als in acht wordt genomen dat in Zwitserland het BNP per hoofd het afgelopen jaar boven de €68.000 was. In lijn daarmee staan ook het Zwitserse Genève en Basel genoteerd in de top tien, respectievelijk op de plekken acht en tien.
Duitsland heeft in deze rangschikking ook drie afgevaardigden, met op de derde plek München, dat net als Wenen beschikt over een uitstekend openbaarvervoerssysteem, relatief betaalbare woningen, twee hoog aangeschreven universiteiten en veel banen door de aanwezige auto-industrie. Op plek zes staat Düsseldorf en op de zevende positie Frankfurt, dat naast London geldt als het financiële hart van Europa, maar waar het leven stukken betaalbaarder is. De negende positie wordt ingekomen door Kopenhagen, de hoofdstad van het land met een van ’s werelds hoogste inkomensbelastingtarieven (56%). Daar staan echter wel veel voorzieningen tegenover, zoals gratis hoger onderwijs, ook voor niet-Denen.
Amsterdam
Nederland valt met Amsterdam – dat de twaalfde plek bezet – net buiten de top tien. Onze hoofdstad scoort zoals bij voorgaande edities van het onderzoek altijd goed op factoren zoals de sociaal-culturele omgeving, onderwijs en het economische klimaat. Het onderzoeksteam geeft echter te kennen dat Amsterdam volgend jaar hoger zou kunnen eindigen: “De meeste winst is te behalen op het gebied van verkeersopstoppingen.” Kanttekening: toen het onderzoek werd uitgevoerd, was de Noord/Zuidlijn nog niet geopend. Inmiddels liggen er ook al serieuze plannen op tafel voor een Oost/Westlijn. Als deze ideeën binnen afzienbare worden vertaald naar werkelijkheid, dan ligt Amsterdam op koers om in de toekomst een plek te kunnen veroveren in de top tien van meest leefbare steden ter wereld.
Gerelateerd: De 50 meest aantrekkelijke Nederlandse steden om in te wonen.