De 50 meest aantrekkelijke Nederlandse steden om in te wonen
Amsterdam is de meest aantrekkelijke woonstad van Nederland, gevolgd door Utrecht en Amstelveen. Dat was tien jaar geleden niet anders. Grote steden die een flinke vooruitgang hebben geboekt in hun leefomgeving zijn Nijmegen, Dordrecht, Arnhem en Eindhoven.
Om inzicht te krijgen in hoe aantrekkelijk een stad is om in te wonen vergeleken onderzoekers de vijftig grootste stedelijke gemeenten van Nederland op basis van meer dan tien indicatoren. Hierbij werd gekeken naar onder meer de bereikbaarheid van banen, veiligheid, cultureel aanbod, aantal koopwoningen en huizenprijzen. Ook de nabijheid van natuurgebieden en de aanwezigheid van een universiteit tellen mee voor de eindscore.
Uit de analyse – de resultaten zijn gebundeld in de ‘Atlas voor gemeenten’ – blijkt dat steden die meer economische kansen bieden over het algemeen een grote aantrekkingskracht genieten. Amsterdam, met 833.000 inwoners de grootste gemeente van Nederland, is ten opzichte van tien jaar geleden, toen het onderzoek ook werd uitgevoerd, nog steeds de meest aantrekkelijke woonstad. Naast een bloeiende economie biedt de hoofdstad ook het rijkste culturele aanbod en beschikt het over een uitstekend systeem van onderwijsstellingen en universiteiten. Veiligheid en de betaalbaarheid van koopwoningen worden gezien als de belangrijkste minpunten van de stad.
Utrecht, in de volksmond bekend als de Domstad, staat op de tweede plek, gevolgd door Amstelveen, Haarlem en Den Bosch. Verder bestaat de top 10 van de meest aantrekkelijke steden om in te wonen uit Den Haag, Haarlemmermeer, Nijmegen, Leiden en Leidschendam-Voorburg.
Wonen in de top-10 steden hoeft niet per se gunstig uit te pakken voor alle inwoners. De onderzoekers concluderen dat er in de aantrekkelijke steden vaak sprake is van verdringing op de woningmarkt; mensen die zich dat kunnen permitteren wonen in de meest aantrekkelijke wijken in de buurt van het centrum. Mensen die zich dat niet kunnen permitteren concentreren zich op de minder aantrekkelijke plekken aan de randen van de stad – met in veel gevallen het gevolg dat er ruimtelijke ongelijkheid – ofwel segregatie – plaatsvindt. Ook op de arbeidsmarkt is sprake van verdringing; middelbaar en hoger opgeleiden die onder hun niveau werken, en zo de banen voor laagopgeleiden ‘inpikken’.
De grootste stijger in de top-50 is Dordrecht. Die stad stond in 2006 op plaats 30 en nu op plaats 14. Ook Nijmegen (nieuwe binnenkomer in de top 10), Arnhem en Eindhoven hebben terrein gewonnen. In de top-10 van grootste stijgers staan vooral steden die de laatste jaren flink hebben geïnvesteerd in de kwaliteit van hun binnenstad.
De aantrekkelijkheid van Hilversum, Delft en Oss ging in de afgelopen tien jaar het sterkst achteruit. Onderaan de ranglijst staat Emmen. Tien jaar geleden stond Heerlen nog onderaan – die stad is echter opgeklommen naar de 47e plaats.