AkzoNobel besteedt IT-activiteiten uit aan externe partijen

03 mei 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd

AkzoNobel bevindt zich middenin een grootschalige digitale transformatie. Als onderdeel hiervan wordt een groter deel van de IT-activiteiten uitbesteed aan externe partijen. Kirkman Company begeleidde de transitie van ruim vijftien ERP-systemen naar een offshore leverancier. 

Het zijn roerige tijden voor AkzoNobel. Eerst woedde er een maandenlange strijd tegen een vijandige overname door het Amerikaanse PPG. En vervolgens maakte AkzoNobel na een strategische oriëntatie de keuze om zich te focussen op paint & coatings, met als resultaat dat de Nederlandse multinational zijn chemietak van de hand deed. Met een bedrag van ruim €10 miljard werd het de grootste overname in Nederland van 2018. 

Door de splitsing concentreert AkzoNobel zich nu weer volledig op de activiteit waar het ooit mee begon: de oudste Nederlandse voorloper van het bedrijf is het in 1792 opgerichte Sikkens, dat verven en lakken produceert. En dit is precies wat AkzoNobel nu weer is: een verf- en lakbedrijf. Hiermee zijn alle veranderingen echter nog niet ten einde. De hernieuwde focus vormde juist aanleiding voor een strategische heroriëntatie. Een essentieel onderdeel hiervan is de digitale transformatie die momenteel gaande is. 

De transformatie behelst onder meer de IT-splitsing tussen AkzoNobel en Nouryon (het voormalige AkzoNobel Specialty Chemicals), de consolidatie van ERP-systemen, de implementatie van een target operating model en een transitie waarin de application services worden uitbesteed. “In de meeste boeken zal je lezen dat we momenteel te veel verschillende projecten hebben lopen”, vertelt CIO Aloys Kregting. “Een splitsing van twee bedrijven, consolidatie van ERP-systemen en nog een stuk of tien andere projecten. Dat lijkt onrealistisch, maar tot nu toe liggen we gewoon op schema.” 

AkzoNobel besteedt IT-activiteiten uit aan externe partijen

Externe partners

Een belangrijk aspect van het target operating model is dat er meer wordt samengewerkt met een ecosysteem van externe IT-partners. In het bepalen welke van de IT-activiteiten wel en niet worden uitbesteed, werd onderscheid gemaakt tussen onderscheidende en niet-onderscheidende activiteiten. “Als je er geen liter verf meer door verkoopt is het voor ons een niet-onderscheidende activiteit en daarmee een ideale kandidaat om te outsourcen”, aldus Kregting. 

Het volgen van dit principe heeft geleid tot het outsourcen van de application services. Hierbij werden het onderhoud en de support services omtrent de applicaties overgedragen een externe leverancier. Bart Volker en Bouke Loohuis, consultants bij Kirkman Company, hebben AkzoNobel geholpen bij dit uitbestedingstraject. Ze maakten van de zomer van 2017 tot eind 2018 deel uit van het projectteam dat de coördinatie had over de transitie. Binnen het transitieteam waren de twee consultants verantwoordelijk voor de procescoördinatie van de transitie van meer dan vijftien ERP-systemen van AkzoNobel naar de offshore leverancier.

Mindsetverandering

Dat een deel van de IT-verantwoordelijkheden nu extern is belegd, betekent geenszins dat AkzoNobel zelf zijn handen er helemaal vanaf kan trekken. De sourcingbase is uitgebreid, waarmee het leveranciersecosysteem complexer is geworden. Belangrijker nog, is dat de rol van de interne afdeling verandert, wat weer zijn eigen uitdagingen met zich meebrengt. “Het moeilijkste van deze transitie is om de mindset van zelf doen naar sturen, controleren en begeleiden te veranderen”, legt Kregting uit. 

“We moeten meer leren vragen ‘wat’ we willen en het ‘hoe’ is in feite de verantwoordelijkheid van de leveranciers”, vult Director Global IT Services Ron Broeren aan. De digitale transformatie zal naar verwachting nog de rest van het jaar in beslag nemen. “’Deliver through others’ wordt het focuspunt voor de tweede helft van de transformatie waarin we zitten”, besluit Kregting.