Sergej Berendsen nieuwe directeur van METRI

03 april 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

IT-adviesbureau METRI heeft per 1 april Sergej Berendsen aangesteld als directeur. Berendsen heeft jarenlange ervaring als CIO, COO en transitiemanager. In zijn nieuwe rol zal hij vormgeven aan de verdere groei van METRI.

Berendsen heeft gedurende zijn carrière grote transities in de financiële sector en bij not-for-profit-organisaties begeleid. Hij maakt de overstap naar METRI vanuit de Kamer van Koophandel. Daar was hij als programmamanager verantwoordelijk voor de realisatie van UBO. Dit register brengt in de toekomst de ultiem belanghebbenden (de ‘ultimate beneficial owner’) achter UBO-plichtige ondernemingen in kaart om witwassen en terrorismefinanciering te bestrijden.

Voordat hij begon aan deze klus zette hij zich op interim-basis in voor verschillende organisaties: bij bedrijfsverzekeraar Van Lanschot Chabot voerde hij als COO een post-M&A-programma uit, bij de Autoriteit Financiële Markten voerde hij als CIO verschillende verbeterprojecten door, en bij Aon-dochter Unirobe Meeùs Groep was hij – respectievelijk als Directeur Projecten, COO en CIO – onder meer verantwoordelijk voor een grote reorganisatie van de backoffice.

Eerder deed Berendsen ook ervaring op binnen de adviesbranche. Zo gaf hij als directeur van IT-adviseur Devote leiding aan de architectuuractiviteiten van dit advieskantoor, en werkte hij aan het begin van zijn loopbaan als management consultant voor Logica, het huidige CGI.

Zijn uitgebreide ervaring met grote organisatieveranderingen neemt Berendsen nu mee naar METRI. In toelichting op zijn nieuwe uitdaging geeft hij aan dat ook de door technologie gedreven digitale transformaties, waarin METRI zich in specialiseert, draaien om een optimaal samenspel van de driehoek processen, mensen en technologie: “Het is de kunst om breed te kijken en klantvoorkeuren, processen en kostenmodellen holistisch te benaderen”, aldus de kersverse directeur.

Sergej Berendsen nieuwe directeur van METRI

“METRI is goed gepositioneerd om bedrijven met de juiste data en kennis te ondersteunen bij grootschalige veranderingen”, vervolgt Berendsen. “Digitalisering faciliteert een nieuwe combinatie van mensen, technologie en processen. Vaak gaat het om ingrijpende koerswijzigingen, waarbij vooral nieuwe vormen van klant-denken meer aandacht verdienen. De technologie push mag vaak wel wat minder.” 

De komende tijd gaat Berendsen klantproposities ontwikkelen door nieuwe bekwaamheden rond leiderschap, portfolio en architectuur aan te boren: “Ik vind het een uitdaging om teams te smeden met een sterke focus op resultaat. METRI herbergt een unieke verzameling mensen en kennis die, als hij in zijn volle potentie gezet wordt, exceptionele dataproposities kan bieden. Door benchmarking- en sourcing-kennis beter te combineren kan METRI een unieke propositie bouwen. Dit kan uiterst waardevol zijn bij de grootschalige technologie-gebaseerde transities die veel bedrijven doormaken. In essentie draait zo’n veranderingsproces om de goede dingen doen en zorgen dat kernzaken goed gedaan worden.” 

Berendsen volgt in zijn rol als directeur Paul Cornelisse op, die de afgelopen zes jaar leiding heeft gegeven aan METRI. Het bureau laat weten dat Cornelisse in die tijd de benchmarking-, sourcing-, governance- en onderzoeksactiviteiten van METRI heeft uitgebouwd tot een “krachtig, toonaangevend geheel”. Hij blijft zich de komende tijd inzetten voor het bureau: “Als Director zal ik mij wijden aan de ontwikkeling van grotere klanten, projecten en partnerships binnen het METRI-ecosysteem”, aldus Cornelisse.

Bart de Ruijter, eigenaar van METRI, reageert verheugd op de komst van Berendsen: “Paul Cornelisse en ik hebben samen gekeken naar de expertise en achtergrond van de persoon die Paul zou moeten opvolgen als directeur. Sergej kennen we al geruime tijd vanuit het CIO- en commissarissen-netwerk. Hij combineert als geen ander de karakteristieken van de persoon die we zoeken. Paul kan met een gerust hart zijn rol als directeur aan Sergej overdragen om de volgende fase van groei te gaan realiseren.”