Schiphol en Philips winnen Portfoliomanagement Awards

19 maart 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Een speciaal team van Schiphol is verkozen tot het best presterende portfoliomanagement-team van het afgelopen jaar. Daarnaast heeft Benno Tieke van Philips HealthWorks de ‘portfoliomanager of the year’-award in de wacht gesleept. 

De prijzen werden verdeeld in het kader van een jaarlijkse wedstrijd die wordt georganiseerd door Intermedius. De competitie, waarin wordt gekeken hoe goed portfolioteams bijdragen aan de strategische doelstellingen, werd vorig jaar geïntroduceerd om erkenning te geven aan uitzonderlijke prestatie binnen het vakgebied. Tegelijkertijd fungeert de uitverkiezing als een platform voor het delen van best practices. “Terwijl portfoliomanagement steeds beslissender wordt in de veranderportefeuille van organisaties, krijgt het vak in de praktijk nog niet de waardering die het verdient”, aldus de initiatiefnemers.

De eerste portfolio management team of the year-award werd vorig jaar, bij de eerste editie van de competitie, gewonnen door het IT-PPM team van het ministerie van Defensie en een team van Schiphol is nu in hun voetsporen getreden. “Het was drie jaar hard werken en we hadden zo nu en dan onze ups en downs maar het is ons gelukt”, juichte Marleen van de Geer van Schiphol bij het ophalen van de award, die ze in ontvangst nam samen met haar collega Nelleke Slaby-Petrusma.

Om meer grip en overzicht te houden binnen het alsmaar veranderende en complexe landschap van vandaag de dag, besloot Schiphol enkele jaren geleden om een centrale portfolio management office (PMO) op te tuigen. Portfoliomanagement is vandaag de dag niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven – binnen Schiphol heeft het portfoliomanagement team als belangrijkste opgave het monitoren van het complete portfolio van verandertrajecten op de luchthaven.

Schiphol en Philips winnen Portfolio Management awards

Portfoliomanagement helpt beslissers met het bepalen, beheersen en besturen van programma’s en projecten, rekening houdend met de strategie van de onderneming en de wensen vanuit de lijn.

Het centrale portfolio management office bij Schiphol is inmiddels volledig operationeel, en vandaag de dag zijn er binnen de luchthaven ongeveer veertig professionals nauw betrokken binnen het portfoliomanagement-domein. Volgens de jury verdient de volledigheid en de snelheid waarmee portfoliomanagement binnen de organisatie is geïmplementeerd een groot compliment. Nog belangrijker is dat het heeft geleid tot concrete, tastbare resultaten: “Portfoliomanagement zorgt ervoor dat de keuze van projecten beter in lijn is met de strategische doelen. Ook heeft het meer focus gebracht, de werkdruk verminderd en tot meer vertrouwen bij de stakeholders geleid”, schrijft de jury in het eindrapport. 

Schiphol liet in een spannende finale portfolioteams van onder meer Heineken, ProRail, en de gemeente Amsterdam achter zich. De individuele prijs ging dit jaar naar Benno Tieke van Philips HealthWorks. Tieke werkt ruim 22 jaar voor Philips HealthWorks en vervult momenteel de rol van Head of Portfolio Management. Vanuit die rol geeft hij ook leiding aan de ‘incubation’- en ‘corporate venturing’-activiteiten van de zorgtak, waaronder het onlangs gelanceerde Philips HealthWorks-programma, dat zich richt op kunstmatige intelligentie binnen de zorg.

Volgens Diane Dros, partner bij Intermedius, verbeeldt Tieke de portfoliomanager van de toekomst: “Portfoliomanagement is enorm in ontwikkeling en daarmee ook de rol van de portfoliomanagers. Continue verandering en innovatie vragen om een andere manier van samenwerken binnen organisaties. Wij denken dat portfoliomanagement dé manier is om het (hogere) management en werknemers met elkaar te verbinden.” 

Gerelateerd: Vier vragen aan Portfolio Manager van het Jaar Daniël Jolink.