YoungCapital werft en traint OutSystems consultants voor CoolProfs

27 februari 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd

IT-adviesbureau CoolProfs heeft YoungCapital in de arm genomen om het bureau te helpen geschikte junior consultants te vinden en te trainen.

“We zijn erg blij de handen ineen te kunnen slaan met YoungCapital”, zegt Eric ten Harkel, algemeen directeur van CoolProfs. Zijn bedrijf heeft de afgelopen jaren een sterke groei doorgemaakt, en in een poging om in te spelen op de groeiende vraag vanuit opdrachtgevers, is CoolProfs nu op zoek naar vers talent om aan het team toe te kunnen voegen. Het bureau uit Oude Wetering heeft hiertoe samen met YoungCapital, een snel groeiende recruitmentpartij, een speciaal traineeship in het leven geroepen.

Het besluit van CoolProfs om zich tot deze oplossing te wenden, komt op een moment waarop zogeheten ‘war for talent’ nog altijd hevig woedt in vrijwel elke sector, en in het bijzonder in de markt voor IT-professionals. Nederland telt volgens een recente telling meer dan 377.000 IT-professionals, toch neemt de schaarste in rap tempo toe. Door de opkomst van digitalisering en nieuwe opkomende technologieën staan bedrijven en overheden te springen om IT-talent.

Traineeships populair

De keuze voor het introduceren van een traineeship valt samen met de enorme populariteit die deze aanpak al jaren geniet onder starters, een groep die veelal bestaat uit hoogopgeleide talenten. Door het in een traineeship bundelen van ambitieuze functie-verantwoordelijkheden met de ruime mogelijkheden voor professionele ontwikkeling binnen een gelijkgezinde community/omgeving, spelen bedrijven steeds meer in op de veranderende wensen van millennials en generatie Z-professionals. Traineeships zijn ook in de consultancybranche immens populair – in deze branche bieden zo’n 50 leidende bureaus een traineeprogramma aan.

"YoungCapital heeft goed geluisterd naar onze wensen en kwamen met deze oplossing”, legt ten Harkel uit. “Zij hebben veel ervaring met IT-recruitment en gaan voortvarend te werk.” Als onderdeel van de samenwerking, zal YoungCapital starters gaan werven met een afgeronde hbo- of wo-opleiding en hen klaarstomen voor de rol van junior consultant.

YoungCapital werft en traint OutSystems consultants voor CoolProfs

OutSystems traineeship

Het traineeship-programma van CoolProfs heeft als naam het ‘OutSystems traineeship’ gekregen, een verwijzing naar de specialisatie van het IT-adviesbureau op het gebied van low-coding. OutSystems is een leverancier van een zogeheten Rapid Application Development (RAD)-platform – een low-code ontwikkelplatform dat professionals in staat stelt om zelfs met weinig technologische vaardigheden oplossingen en tools te coderen.

Anders dan met traditionele programmeertalen, zoals bijvoorbeeld Java, C++ of C#, hoeven softwareontwikkelaars met OutSystems vrijwel geen code te schrijven, maar kunnen ze een applicatie modelleren met ‘blokken’ voorgeschreven code. Software ontwikkelen gaat zo veel sneller en is minder complex en foutgevoelig. 

Theorie en praktijk

Het acht weken durende traineeship bevat een theoretisch en een praktijkgedeelte, waarbij naast het werken met OutSystems, ook de Agile/Scrum-werkwijze aan bod komt. De trainees gaan aan de slag met een praktijkcasus waar ze een eindpresentatie over geven. Wanneer ze het traineeship succesvol hebben doorlopen, zijn ze in het bezit van een Scrum-certificaat en hebben ze het officiële OutSystems Associate-certificaat behaald. Na het afronden van hun traineeship, kunnen de kandidaten als OutSystems Developer aan de slag bij CoolProfs. “Dit zorgt voor een aanzienlijke verkorting van ons on-boarding proces”, aldus Ten Harkel.

Het eerste OutSystems traineeship van YoungCapital gaat op 1 april van start met vijf trainees. Later dit jaar volgt nog een tweede batch van trainees. Omdat het om low-code gaat hoeven de kandidaten geen IT-achtergrond te hebben en maakt het niet uit in welke richting ze hun diploma hebben behaald. De nadruk tijdens het wervingsproces ligt meer op analytische en communicatieve vaardigheden.

Voor YoungCapital past het partnership met CoolProfs in de transitie die het bedrijf aan het doormaken is, van koude recruitment en detachering naar een meer outsourced recruitmentmodel. In dit model, neemt YoungCapital een groter deel van het recruitment- en on-boarding proces op zich. Voortbouwend op zijn kernfocus en expertise op deze gebieden, voegt het bureau meer waarde toe aan zijn dienstverlening.

Gerelateerd: Recruiter YoungCapital gaat Big Data Consultants opleiden.