Recruiter YoungCapital gaat Big Data Consultants opleiden

22 februari 2016 Consultancy.nl 3 min. leestijd

YoungCapital gaat zich mengen in het landschap voor traineeships. Het snelgroeiende recruitmentbureau uit Hoofddorp heeft bekendgemaakt dat het een speciaal IT-traineeship start waarbij jonge bètatalenten in twee maanden tijd worden opgeleid tot gecertificeerd Big Data Consultant.

Big Data vormt de komende jaren een enorme belangrijke economische kracht binnen het wereldwijde bedrijfsleven. Zo kan volgens McKinsey & Company Big Data miljarden aan economische waarde toevoegen aan economieën en industrieën in zowel de publieke als private sector. En onderzoek van Accenture toont bijvoorbeeld aan dat maar liefst 83% van bestuurders gelooft dat het gebruik van Big Data een concurrentievoordeel kan opleveren.

Met het belang van Big Data en data-analyse in het algemeen, neemt ook de vraag in de markt naar Big Data talent toe. Volgens diverse onderzoekers vormt dit vraagstuk nu al en ook in de komende jaren een enorme uitdaging. Onderzoek van A.T. Kearney laat bijvoorbeeld zien dat anno 2016 bijna driekwart (72%) van organisaties worstelt met het werven van analytics talent. En dat percentage zal naar verwachting alleen maar toenemen omdat de vraag naar digital en analytics talent de komende vijf jaar naar verwachting met 33% zal groeien, voorspelt het strategy consultancykantoor. Het (huidige en) toekomstige tekort aan deze talenten geldt overigens niet alleen voor de ervaren posities, maar ook voor starter functies binnen het IT domein.

YoungCapital, een recruitmentbureau met 23 kantoren in Nederland,  speelt in op dit ‘gat in de markt’ en heeft onlangs een ‘dedicated Big Data traineeship’ programma gelanceerd. “Big Data heeft de toekomst. Met dit nieuwe traineeship springen we in op de zeer actuele vraag naar specialisten op dit vlak”, zegt Ineke Kooistra, CEO van YoungCapital. Het traineeship wordt ingevuld door kandidaten vanuit zijn eigen netwerk, dat volgens Kooistra inmiddels bijna twee miljoen jongeren in Nederland omvat. Kandidaten met het best passende profiel worden uitgenodigd voor een intensieve selectieprocedure. Na assessments volgt een opleidingstraject van twee maanden, bij de ITPH Academy in Zwolle.

Gedurende een periode van twee maanden worden in het Big Data IT-traineeship fundamentele onderwerpen op het gebied van Business Intelligence en Big Data behandeld. Bovendien geven ervaren Big Data specialisten van gerenommeerde IT-bedrijven gastcolleges, “waardoor de trainees een realistisch beeld van hun toekomstige werkterrein krijgen”, zegt Robin van den Berg, directeur van ITPH Academy. Om de kwaliteit van de opleiding te waarborgen, zal het IT-traineeship worden getoetst met erkende examens van de Big Data Science School. Na succesvolle afronding van het programma, mogen de trainees zich gecertificeerd Big Data Consultant noemen.

Inmiddels hebben de eerste talenten het Big Data traineeship doorlopen. Een van hen is Dirk Bakkum – hij behaalde eind januari zijn certificaat en begon de week erna direct in een nieuwe uitdaging als IT-consultant bij KLM: “Na mijn HBO-opleiding Aviation Engineering en mijn vliegeniersopleiding is het lastig een baan als verkeersvlieger te vinden. Thuis zitten is niets voor mij en daarom ben ik op zoek gegaan naar een andere baan. Bij YoungCapital attendeerden zij mij op het Big Data Traineeship. Hoewel ik geen uitgebreide ervaring met IT had, sprak deze kans me direct aan. Ik vond het bijzonder dat ik met mijn achtergrond toch in dit werkveld aan de slag kon. En wel bij KLM. Zo blijf ik uiteindelijk toch in mijn vakgebied werkzaam”, aldus Bakkum.

Het is niet de eerste keer dat recruiter YoungCapital zich mengt in het opleidingsveld. In 2014 startte YoungCapital Professionals, het detacheringslabel van het bureau, met een traineeship tot Software Developer. Sindsdien zijn volgens Kooistra zo’n tweehonderd bètatalenten opgeleid tot gecertificeerd programmeur.