Hoogopgeleide starters kiezen steeds vaker voor traineeships

15 mei 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Bijna 40% van de studenten wil zijn of haar carrière starten met een traineeship. Vooral de traineeships bij grote multinationals en beursgenoteerde bedrijven vallen in de smaak.

Nederland telt zo’n 250.000 universitaire studenten, waarvan bijna 100.000 bezig zijn met hun Master. Ieder jaar studeert een groot gedeelte daarvan af, om vervolgens de arbeidsmarkt te bestormen op zoek naar een baan.

Een nieuw onderzoek van Business Talent Network (BTN) onder 850 HBO- en universitaire studenten en hoogopgeleide starters (>50% heeft een WO-opleiding op zak) toont aan dat afgestudeerden steeds vaker traineeships als de ideale manier zien om hun carrière te starten. 38,8% van de respondenten geeft aan zijn carrière het liefst te starten in de vorm van een traineeship. Opvallend hierbij is de voorkeur voor de traineeship-programma’s van grote bedrijven. 73,8% volgt het liefst een traineeship bij een corporate.

Populariteit en kwaliteit

Het is niet de eerste keer dat de populariteit van traineeships wordt aangetoond. Eerder toonde een onderzoek van YSE aan dat ongeveer driekwart van de studenten een traineeship wilt volgen. Uit de studie bleek onder meer dat de voorkeur voor de traineeship-programma’s voortkomt uit de inhoud van de opdrachten, de uitbreide training- en opleidingsmogelijkheden en de positie die trainees na afronding van het traineeship genieten op de arbeidsmarkt.

Starten als trainee of een vaste baan

Bovendien heeft de populariteit van de traineeships ook te maken met de hoge scores die young professionals geven aan de traineeships die zij volgen. Uit een onderzoek onder ruim 100 trainees blijkt dat young professionals hun traineeship gemiddeld een 7,6 geven. Zo zijn de trainees onder meer te spreken over de hoeveelheid inspraak die zij krijgen, evenals de verantwoordelijkheid die zij krijgen in hun functie.

Corporates hebben hierop ingespeeld. De afgelopen jaren is het aantal traineeships in onder meer de retail, banking, FMCG en zorg sectoren als paddenstoelen uit de grond geschoten. En ook onder adviesbureaus is een breed aanbod aan traineeships van hoge kwaliteit ontstaan – strategy consulting en management consulting zijn al jaren de populairste branche onder studenten om in te starten.

Belangrijke factoren voor selecteren eerste werkgever

Naast te kijken naar de kwaliteit van de aangeboden traineeships, kijken studenten en starters ook met een bredere blik naar de werkomgeving van hun eerste werkgever, blijkt uit het BTN-onderzoek. Gevraagd naar welke criteria zij doorslaggevend vinden bij het kiezen van een werkgever, wordt de werksfeer bij het bedrijf door de meeste respondenten genoemd. Naast werksfeer noemen veel studenten en starters de trainingsmogelijkheden en doorgroeimogelijkheden als belangrijkste factor. Het salaris dat ze gaan verdienen volgt op de vierde plek en is daarmee net iets belangrijker dan de verantwoordelijkheid die zij krijgen in hun werk, de uitstraling/het imago van het bedrijf of de begeleiding die hen geboden wordt.

Gerelateerd: 'De 10 beste consultancy werkgevers voor studenten en starters' en 'De beste traineeships en trainee programma's'.