Etihad schakelt Alvarez in voor due diligence op Jet Airways

13 februari 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Een team van herstructureringsspecialisten van Alvarez & Marsal voert momenteel ter plekke een due diligence-onderzoek uit bij het Indiase Jet Airways, zo melden journalisten van Reuters. Het team van Alvarez & Marsal is ingehuurd door Etihad, dat naar verluidt overweegt zijn belang in de noodlijdende luchtvaartmaatschappij te vergroten.

De nationale luchtvaartmaatschappij van Abu Dhabi, Etihad – dat al een belang van 24% bezit in Jet Airways – heeft managementadviesbureau Alvarez & Marsal (A&M) aangesteld om de in crisis verkerende Indiase luchtvaartmaatschappij door te lichten. Volgens nieuwsdienst Reuters gebeurt dit omdat Etihad nadenkt over een reddingsplan. Daartoe is reeds een team van A&M gestationeerd in het kantoor van Jet Airways in Mumbai, waar het de operationele en financiële gegevens van de luchtvaartmaatschappij onderzoekt.

Hoewel A&M officieel nog niet heeft gereageerd op de berichtgeving, beschikt Reuters over drie anoniemen bronnen die zijn betrokken bij de kwestie. Uitlatingen van één van deze drie bronnen zijn inmiddels naar buiten gebracht door de nieuwsdienst: “Bij Alvarez & Marsal werken herstructureringsspecialisten. Als ze in Mumbia op het hoofdkantoor aanwezig zijn, betekent dit dat ze op zoek zijn naar mogelijkheden om te snijden in de organisatie.” Momenteel heeft Jet Airways een schuld van zo’n $1,14 miljard. Tegelijkertijd blijft winstgevendheid uit, met name door toegenomen concurrentie, ongunstige wisselkoersen en hogere brandstofkosten. 

Etihad schakelt Alvarez in voor due diligence-onderzoek

Jet Airways huurde tegen het einde van vorig jaar zowel McKinsey & Company als Boston Consulting Group (BCG) in om de weg naar herstel in kaart te brengen. McKinsey ontfermt zich over maatregelen om kosten te besparen, terwijl de experts van BCG onderzoeken op welke manieren de luchtvaartmaatschappij zijn omzet zou kunnen verhogen. “Alleen Jet Airways kan twee adviesbureaus inhuren voor het werk dat één organisatie zou kunnen volbrengen”, grapt een anonieme consultancy executive. Alvarez & Marsal heeft in het verleden al voor de Indiase luchtvaartmaatschappij gewerkt, net zoals Seabury Consulting, dat nu deel uitmaakt van Accenture.

Eind vorig jaar huurde Jet Airways ook Goldman Sachs in om zo nieuwe potentiële investeerders te identificeren, terwijl Etihad meer recent sprak met functionarissen van de Indiase maatschappij over het reddingsplan. Voor Naresh Goyal, oprichter en bestuursvoorzitter van Jet Airways, heeft de mogelijke redding een dubbele smaak. Etihad heeft naar verluidt als voorwaarde gesteld dat bij een reddingsplan Goyal zijn bevoegdheden opgeeft. De huidige slechte resultaten ten spijt, zou Jet Airways inmiddels goed zijn voor een zesde van de snelgroeiende Indiase luchtvaartmarkt, die op weg is om in slechts vijf jaar tijd de op twee na grootste ter wereld te worden. Die prognoses laat Etihad uiteraard meetellen in zijn beslissing over het reddingsplan. 

De toegenomen concurrentie, die met name wordt veroorzaakt door steeds lagere ticketprijzen, heeft veel druk gelegd op tal van Aziatische luchtvaartmaatschappijen om kosten te besparen, te herstructureren en te innoveren. Dit biedt uiteraard mooie kansen voor de advieswereld. Zo werd EY al door de Indiase regering aangesteld om de verkoop van Air India te ondersteunen, terwijl McKinsey werd ingeroepen door Cathay Pacific uit Hong Kong ter begeleiding van een transformatie.

Lees ook: Airbus sluit wereldwijd partnership met M3 Consultancy.