Smart maintenance biedt industriële bedrijven grote kansen

31 januari 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Het is mogelijk om te voorspellen wanneer industriële systemen en machines onderhoud behoeven. Dat blijkt uit onderzoek van studenten van de Avans Hogeschool. Een betere voorspelbaarheid draagt bij aan lagere onderhoudskosten. De opdracht kwam tot stand via een samenwerking tussen Avans Hogeschool, Dimensys en World Class Maintenance (WCM). 

Slim onderhoud – oftewel: smart maintenance (SM) – kan industriële bedrijven vele voordelen bieden. SM is een systeem dat data van grote machines verzamelt en analyseert om zo mogelijke storingen in deze machines te voorspellen en te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan kartonmachines, machines die hekwerken produceren, maar ook aan machines van autoproducenten die langs de lopende band staan en herhaaldelijk één bepaald onderdeel aan het carrosserie monteren. Het optreden van storingen in dergelijke machines, die vaak non-stop draaien, is zeer prijzig en kan zelfs catastrofaal zijn voor organisaties. Met dit gegeven ging een groep studenten van de Avans Hogeschool even geleden aan de slag.

De studenten volgen aan de Brabantse onderwijsinstelling een opleiding Elektrotechniek en hebben gekozen voor een minor procesautomatisering. In het kader daarvan gingen de studenten op onderzoek uit bij het testcentrum Fieldlab CAMPIONE in Gilze-Rijen, dat ligt tussen Tilburg en Breda. WCM, een netwerkorganisatie die de samenwerking tussen het bedrijfsleven en onderwijs op het gebied van onderhoud bevordert, bracht Avans Hogeschool en Dimensys – een IT- en businessconsultancy – voor dit onderzoeksproject bij elkaar. 

Walter Hoolwerf, Next Gen Manager bij Dimensys, licht de rol van het adviesbureau in dit project toe: “Vanuit onze specialismen asset management en lifecycle maintenance hebben wij met Avans Hogeschool een opdracht voor de minor proces automatisering samengesteld. Studenten konden bij het Fieldlab aan de slag met een experimentele procesopstelling om onderzoek te doen naar de onderhoudsstatus van vloeistoffilters. Dimensys heeft hen daarbij ondersteund met advies, technologie en data uit de praktijk.”

Smart maintenance biedt industriële bedrijven grote kansen

Onderzoeksoplossing

De studenten kwamen tot het idee een IoT- en cloudoplossing te implementeren om daarmee vloeistoffilters in de gaten te houden. Zodra een drukverschilsensor op het filter een afname van de functionaliteit signaleert, gaat er via de cloud een signaal naar het bedrijfssoftware-systeem. Vanaf daar kan een monteursbezoek gepland worden. Voor bedrijven is deze technologische ontwikkeling op het gebied van onderhoud zeer belangrijk, met name omdat daarmee tijd- en geldverspillingen kunnen worden geminimaliseerd.

Na verschillen experimenten, concludeerden de studenten van de Avans Hogeschool dat het onderhoud van industriële systemen goed te voorspellen valt door middel van SM-oplossingen. “Een betere voorspelbaarheid draagt bij aan lagere onderhoudskosten”, staat te lezen in het rapport van de elektrotechniekstudenten, die hun bevindingen op 25 januari naar buiten brachten tijdens de afrondingspresentatie van hun minor. 

Verdere samenwerking

De samenwerking tussen Avans Hogeschool en WCM in Fieldlab CAMPIONE startte in 2016, met als doel studenten praktijkgerichte projecten aan te bieden. Dimensys sloot zich recenter aan bij het tweetal, tot groot genoegen van Rene Potters, docent Industriële Automatisering bij Avans Hogeschool: “Vanuit de opleiding Elektrotechniek werken wij hard om het tekort aan technici in Nederland terug te dringen. Samenwerking met het bedrijfsleven geeft studenten een uitgelezen kans om direct met de praktijk in aanraking te komen. Het is geweldig om hier met Dimensys en WCM gestalte aan te geven.”

Ook Paul van Kempen, Operational Director bij WCM, kijkt met een positief gevoel terug op het project: “Als netwerk voor smart maintenance zijn wij zeer tevreden met de mooie samenwerking van Dimensys en Avans binnen het WCM Fieldlab CAMPIONE. WCM streeft de ontmoeting van onderwijs en bedrijfsleven na, om zo innovaties nog verder aan te jagen. De CAMPIONE-testinstallatie in Gilze-Rijen is een demoplaats van de laatste stand van zaken op het gebied van onderwijs en techniek.”

Omdat de samenwerking de drie betrokken partijen zo uitstekend is bevallen, hoopt het adviesbureau in de toekomst vaker met WCM en Avans Hogeschool aan projecten te mogen werken. Die hoop lijkt niet ijdel, want de eerstvolgende stap is reeds gezet. Op dinsdag 19 maart 2019 organiseren WCM en het Dimensys een inspiratiesessie waar onderwerpen als Smart Maintenance en IoT de revue zullen passeren. “Smart maintenance ligt tegenwoordig binnen handbereik van elke organisatie, maar hoe benut je de kansen in de waardeketen die Industry 4.0 met zich meebrengt? Laat je bijpraten over deze zaken”, aldus een persvoorlichter van WCM over het aankomende event.

Lees ookMick Jans over werken als Consultant bij Dimensys.