Mick Jans over werken als Consultant bij Dimensys

06 november 2018 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Medio 2016 startte Mick Jans met een traineeship bij Dimensys, een IT-adviesbureau, waar hij inmiddels al enige tijd de rol van Consultant vervult. De redactie van Consultancy.nl sprak met Jans over zijn ervaringen en werkzaamheden bij Dimensys.

Dimensys is een IT- en business-consultancy die klanten onder meer ondersteuning biedt bij de optimalisatie van hun bedrijfsprocessen en bij de implementatie van IT-oplossingen. Het bureau is zowel gevestigd in Nederland als in België. Bij onze zuiderburen opereert Dimensys vanuit Antwerpen en Geel, twintig kilometer ten zuiden van Turnhout. In Nederland is het kantoor van het adviesbureau gevestigd in Den Bosch – vanuit deze locatie is Mick Jans al ruim twee jaar werkzaam. 

Jans begon in september 2016 bij Dimensys in de Noord-Brabantse hoofdstad aan een eenjarig traineeship tot Consultant -systeem SAP. Daarvoor studeerde hij af aan de Hogeschool van Arnhem & Nijmegen in de Bedrijfseconomie. “De financiële hoek vond ik niet zo interessant, dus die heb ik na mijn afstuderen vrij snel losgelaten”, vertelt Jans. “Ik wilde graag een andere richting op en dat werd de consultancy. Daarmee kon ik namelijk bij meerdere bedrijven een kijkje in de keuken nemen, in plaats van bij een bedrijf werkzaam te zijn. Het is uitdagend om na je studie een vacature in de consultancywereld te vinden, maar daar sloot het process- en IT-consulting traineeship van Dimensys gelukkig goed op aan.” 

“Het leuke aan het traineeship was dat ik naast het volgen van inhoudelijke en soft skill-trainingen direct de eerste maand al ervaring bij klanten opdeed”, vervolgt Jans.“Daardoor heb ik op verschillende vlakken een fraaie ontwikkeling kunnen doormaken. En misschien wel het belangrijkste: ik heb gevonden wat ik leuk vind om te doen. Dat is dus vooral met andere mensen samenwerken. Aan de ene kant met de klant en aan de andere kant met collega’s, met als gezamenlijk doel tot een goede oplossing voor een vraagstuk te komen. Ik heb tijdens mijn traineeship geen dag als hetzelfde ervaren: die variatie waardeer ik erg.”

Mick Jans over werken als Consultant bij Dimensys

Inmiddels heeft Jans zijn traineeship al enige tijd heeft afgerond. Hij benadrukt echter dat zijn leertraject daarmee niet is beëindigd: “Vanuit de Dimensys Academy heb ik het afgelopen jaar mijn netwerkvaardigheden verbeterd. Daarnaast weet ik nu beter hoe ik bepaalde situaties moet aanvoelen en hoe ik daar dan vervolgens op moet reageren. Dit zijn typische consultancyskills. Door mijn persoonlijke groei, kan ik nu als docent gastcolleges verzorgen over het adviesvak op de Hogeschool van Arnhem & Nijmegen, waar ik dus eerst zelf student was. Verder heb ik tijdens mijn traineeship kennisgemaakt met de drie deelgebieden waarbinnen Dimensys actief is: project- en portfoliomanagement, asset management en supply chain management. Na afloop van het traineeprogramma – afgelopen jaar dus – heb ik gekozen om me te gaan focussen op het deelgebied project- en portfoliomanagement.”

Momenteel houdt Jans zich – naast met project- en portfoliomanagement – ook bezig met SAP-consultancy. “In mijn huidige rol ben ik de link zijn tussen het SAP-team en de ‘business’, zoals wij dat noemen. Met de business bedoel ik de mensen die de operationele werkzaamheden uitvoeren, zoals klantenservicemedewerkers of logistiek managers. Als onderdeel van dit project heb ik bijvoorbeeld ter plekke ondersteuning geboden en problemen opgelost tijdens de livegang van het nieuwe SAP-systeem bij een klant in Parijs. Dat was een erge leuke en interessante ervaring!” 

Naast zijn advieswerkzaamheden, is Jans daarnaast – samen met een collega – in de weer om het initiatief ‘Young Dimensys’ op te zetten. De aanleiding voor het opstarten van dit platform is om professionals na hun traineeship bij Dimensys ondersteuning te kunnen bieden bij hun ontwikkelproces als beginnend consultant, zegt Jans: “Tijdens het traineeship ligt de focus met name op kennisontwikkeling, terwijl na afloop de focus meer ligt op het werk als consultant. Daarbij blijft het ontwikkelen van kennis en kennisdeling erg belangrijk. We hebben Young Dimensys opgericht om samen met onze jongere collega’s die kennisdeling op hoog niveau te blijven voortzetten.”

Een andere reden om het platform op te zetten, zo stelt de Consultant, is om de bedrijfscultuur te verstevigen: “Natuurlijk helpt Young Dimensys ons ook om elkaar nog regelmatig te zien. Naast dat de bijeenkomsten leerzaam zijn, maken deze het ook mogelijk om plezier met elkaar te maken. Daar hecht ik veel waarde aan in mijn werk. Zo we hebben bijvoorbeeld een SCRUM-training gehad, binnenkort hebben we een event over innovaties & trends. Daarnaast gaan we regelmatig met elkaar op stap.” Die mix van plezier en werk sluit feilloos aan bij de cultuur van Dimensys: “Het is absoluut een professionele organisatie, maar er is beslist ook sprake van een prettige informele sfeer. Ik ben heel blij dat dit zo is. Met name daarom ik heb gekozen om voor Dimensys te gaan werken: de persoonlijke bedrijfscultuur past het beste bij mij”, besluit Jans.

Lees ookMark Versluis over het Process & IT Consulting Traineeship van Dimensys.