Metro ging langs bij Hieroo en sprak met vijf trainees

12 februari 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Metro-journaliste Iris Hermans ging afgelopen maand langs bij Hieroo, een dochterbedrijf van SeederDeBoer. Ze sprak op het kantoor in Amsterdam met vijf trainees die op dit moment het traineeshipprogramma van Hieroo volgen. “Een traineeship is de perfecte manier om jezelf te ontwikkelen en het antwoord te vinden op die grote, belangrijke vraag: Wat past bij mij?”, aldus Hermans. 

“Ze hebben net twintig minuten buiten gelopen, waarbij ze als opdracht hebben meegekregen: Wat gebeurt met je aandacht als je alleen bent? Want het is best intensief, zo’n trainingsdag met z’n allen, goed om dan weer even ‘in het hier en nu te komen voor jezelf’. Om daarna weer met z’n allen op te warmen”, vertelt Iris Hermans, Crossmediaal verslaggever bij Metro Nieuws. Ze is in Amsterdam op bezoek bij Hieroo, een label van SeederDeBoer voor afgestudeerd hbo- & wo-talent dat zich focust op het inzetten van dit talent bij lokale organisaties.

Hermans schuift aan tijdens de lunch bij restaurant Choux, waar het eten volgens de Amsterdamse trainee Simone Heuvel “altijd erg lekker is”. Naast Heuvel, zitten aan de tafel zeven andere trainees van Hieroo, waarvan vijf uit Amsterdam: Seffie van Helden, Judith Stuij, Rooske Last, Dieke Janssen en Sebastiaan van de Kasteele. Daarnaast zitten ook twee trainees van de Twentse vestiging van Hieroo aan tafel. “De sfeer is ontspannen en gepraat wordt zowel over de trainingsdag als de plannen voor komend weekend.” Dieke Janssen legt uit dat er ook vriendschappelijke relaties ontstaan: “Dat is ook een groot voordeel, je kunt alles met elkaar delen. Het schept toch een band, zo’n traineeship.”De trainees van Hieroo

Ontwikkelkans

“Een traineeship is de perfecte manier om jezelf te ontwikkelen en het antwoord te vinden op die grote, belangrijke vraag: Wat past bij mij? Talenten, zo worden de trainees van Hieroo genoemd”, vertelt Hermans. “Het is het eerste jaar van dit talentenprogramma, waar ‘lokaal voor lokaal’ centraal staat en zo een directe bijdrage kan worden geleverd aan verbetering en verandering in de stad. De talenten werken in hun eigen regio bij verschillende opdrachtgevers. Zo zit Simone bij TMG, Dieke bij Schiphol en Judith bij Cordaan.” 

Op dagen dat de talenten van Hieroo niet bij hun opdrachtgevers rondlopen, zijn ze te vaak te vinden op De Ruijterkade vlakbij bij Amsterdam CS, laat Hermans weten: “Daar zit het kantoor van Hieroohun tweede huis, of ‘honk’, zoals ze het noemen. Op die dagen zijn ze in dit statige pand, waar de rijke Amsterdamse historie terug te vinden is op de gevel en binnenmuren, aan het werk tijdens trainingsdagen of de community challengewaar ze met z’n allen werken aan een opdracht. Ze hebben bij hun start allemaal een laptop en een fiets gekregen.”

Eén van de trainees, Judith Stuij, legt Hermans uit dat vier verschillende opdrachten in twee jaar tijd beslist een voordelige kant heeft: “Je doet overal kennis op en het geeft telkens weer nieuwe energie. Je wordt goed begeleid en je krijgt alle ruimte om te leren, fouten te maken en te groeien.” Hermans plaats de woorden van Stuij in perspectief: “Dat is tenminste de verwachting, zelf zitten ze nu middenin de eerste opdracht. De meesten hebben hun draai al gevonden, maar sommigen verklappen dat het toch echt wel even wennen is. Het kan tenslotte ook tegenvallen, want niet alles past bij jou en vice versa, maar dat is het mooie: nieuwe ronde, nieuwe kansen.”

Hermans komt er via de trainees van Hieroo achter dat het traineeship ook mindere kanten kent. “Maar het is niet allemaal rozengeur, hoor. Hoor je er nu wel of niet bij? Want je zit maar een half jaar op een plek, waardoor het voor de andere werknemers daar niet altijd even duidelijk is wat jouw rol precies is. Dus de een wordt wel meegevraagd op een werkuitje bijvoorbeeld, een ander niet, maar dat hangt ook van het bedrijf af waar je zit, en hoe je er zelf instaat”, zegt trainee Rooske Last.

Marie-Sophie Prins, binnen Hieroo verantwoordelijk voor de locatie Amsterdam, vertelt dat maar deels wordt geselecteerd op de precieze studieachtergrond van trainees: “We sluiten geen studies uit. Het gaat bij ons om de persoon, we geloven wel dat iedereen een bepaalde intelligentie heeft na het behalen van het diploma. Karakter is belangrijker dan een cijferreeks kunnen oplossen, dat kan iedereen wel met wat oefenen.” Hermans onderschrijft dit en is na haar bezoek positief over het traineeship van Hieroo: “Het resultaat is een gedreven en enthousiaste groep starters barstensvol talent, en allemaal delen ze een maatschappelijke drijfveer: dat lokale steentje willen bijdragen.”